BOGDAN BADEA, CEO HIDROELECTRICA: "2020 va fi mai prost decât anii trecuţi, din punct de vedere al producţiei"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 12 iunie 2020

"2020 va fi mai prost decât anii trecuţi, din punct de vedere al producţiei"

Bogdan Badea: "Din păcate, în acest an avem şi o presiune suplimentară generată de livrarea în regim reglementat a unei cantităţi foarte mari de energie"

Din punctul de vedere al producţiei, Hidroelectrica va avea un an, 2020, mai prost decât cei trecuţi, din cauza secetei extreme, chiar comparabil cu perioada 2011-2012, ne-a precizat Bogdan Badea, directorul general al companiei de stat. El a mai precizat că, "pe lângă producţia mai mică, şi veniturile se diminuează semnificativ", precum şi că în acest moment conducerea gestionează cu mare prudenţă resursele companiei.

Badea a afirmat: "Ploile (recente) au fost binevenite, dar suntem departe de ce ar însemna nivelul de precipitaţii pentru această perioadă a anului. În continuare ne confruntăm cu o secetă extremă, gestionăm rezervele cu prudenţă şi încercăm să ne pregătim cât mai bine pentru programul de iarnă. Noi sperăm că, contrar prognozelor pe care le avem la acest moment, atât nivelul Dunării, cât şi cantităţile de precipitaţii să fie superioare. Din punct de vedere al producţiei, cu siguranţă va fi un an mult mai prost decât în anii trecuţi, comparabil cu anul 2011-2012. De aceea gestionăm cu mare prudenţă resursele companiei în această perioadă, mai ales că în acest an, din păcate, avem şi o altă presiune suplimentară generată de livrarea în regim reglementat a unei cantităţi foarte mari de energie. Cumva, pe lângă producţia mai mică, şi veniturile companiei se diminuează semnificativ. Aşteptăm şi noi să vedem pe semestrul doi care va fi decizia ANRE".

În perioada 2011 - 2012, pe fondul unei secete severe şi prelungite, producţia de energie electrică a Hidroelectrica a scăzut foarte mult, înregistrându-se în anul 2012 minimul istoric de 12,06 TWh (producţia anuală de energie electrică în centralele hidroelectrice este puternic influenţată de condiţiile hidrologice ale fiecărui an în parte). În 2019, producţia obţinută în cele 209 hidrocentrale în exploatare ale companiei - putere instalată de 6.482 MW - s-a ridicat la 15,2 TWh.

Într-o adresă transmisă ANRE în luna mai, Hidroelectrica arăta că, în conformitate cu prognozele meteo realizate de ANM, producţia companiei va scădea lunar cu o cantitate cuprinsă între 23% şi 33% în lunile următoare (scădere de 33% în luna mai, 29% în iunie şi 23,5% în iulie), compania cerând ANRE liberalizarea în avans a pieţei reglementate, de la 1 iulie. Neacoperirea necesarului de consum ar urma să ducă la pierderi majore pentru companie (Hidroelectrica ar trebui să cumpere energie mai scumpă şi să o vândă la un preţ mai mic), se arăta în adresa respectivă, în care se mai menţiona că Dunărea a avut în aprilie cel mai mic debit din ultimii 180 de ani.

BVC-ul companiei pe 2020 previzionează deja o scădere a veniturilor de 9,8% faţă de preliminatul anului 2019, impact cauzat exclusiv de aplicarea ordinului ANRE 216/2019 ce obligă Hidroelectrica să vândă o cantitate de 3,15 TWh cu un preţ mediu de 102,54 lei/MWh pe piaţa reglementată, inferior preţurilor de pe piaţa liberă. BVC-ul mai estimează că, urmare aplicării acestui ordin, Hidroelectrica va pierde din nerealizarea de venituri o sumă în cuantum de 440 de milioane de lei în acest an. veniturile totale în 2020 fiind estimate la 3,87 miliarde de lei.

Directorul general al Hidroelectrica ne-a mai spus că iarna foarte blândă a permis totuşi companiei să treacă mai uşor peste seceta extremă începută în toamna lui 2019 în condiţiile în care rezerva din lacuri a fost mai mare decât obligaţia instituită prin programul de iarnă 2019-2020.

"Nu putem să nu ne pregătim deja pentru iarnă şi să încercăm să tinem un nivel cât mai mare în lacuri astfel încât să putem să răspundem obligaţiilor din programul de iarnă. Începutul acestui an, datorită unei ierni extrem de blânde, ne-a permis ca seceta cu care ne-am cronfruntat să fie cumva compensată din rezerva din lacuri care a fost net superioară programului de iarnă şi care ne-a permis să minimizăm impactul acestei secete în prima jumătate a anului. Dacă se perpetuează (însă) acest lucru, probabil va trebui să luăm şi alte măsuri pentru scăderea cheltuielilor în acest context", a precizat Bogdan Badea.

În scrisoarea transmisă ANRE, Hidroelectrica afirmă totodată că dacă producţia scade în proporţiile estimate pentru lunile mai (-33%), iunie (-28%) şi iulie (23,5%), compania ar chiar putea să rezilieze contracte aferente pieţei concurenţiale, cealalta variantă fiind cumpărarea de energie în pierdere pentru acoperirea consumului din reglementat.

În ceea ce priveşte listarea companiei, directorul companiei a precizat: "Până la apariţia crizei generată de Covid noi aveam în plan să ne listăm la sfârşitul acestui an şi de aceea am accelerat pe cât posibil procedurile de achiziţie pentru equity adviser şi consultant juridic. Urma să dăm drumul şi să închidem procedura undeva în iunie-iulie pentru consorţiul de listare astfel încât să intrăm în acea ultimă sută de metri de 150-200 de zile până la listarea propriu-zisă, sigur, dacă consultanţii ne-ar fi recomandat să facem listarea la sfârşitul acestui an din punct de vedere al oportunităţilor de piaţă, că pe de o parte (listarea) înseamnă pregătirea internă, iar pe de altă parte momentul optim în care să faci listarea. (Dar) e important să ai consultanţii, să faci toate analizele şi este important să demarezi procesul de listare efectiv în momentul în care piaţa oferă cele mai bune condiţii".

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 430 de milioane de lei în primele trei luni din 2020, în scădere cu 13,6% faţă de perioada similară din 2019, la o cifră de afaceri de 848,4 milioane de lei, în scădere cu 14,25%. Totodată, în primul trimestru din acest an, cantitatea de energie electrică vândută în primele 3 luni din an a fost mai mare decât în perioada similară a anului trecut cu 1,1%, însă preţul mediu realizat a scăzut cu 16,2% fiind influenţat negativ de obligaţia impusă de ANRE de a vinde o parte din producţie la preţul reglementat de 102,5 lei MWh.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Salvare : listare, privatizare; sugacii au mega supt : turbina se învârte fără bani. Care-s : știi cu pensiile MARI....

    Au intrat iarăși sugativele PNL în funcțiune. Apa nu mai curge la vale(ci în amonte), petrolul este gratuit dar benzina este încă scumpă, inflația este tot mare (kg de cireșe este mai scump decât kg de carne în luna iunie).

    Au intrat iarăși sugativele PNL în funcțiune. Apa nu mai curge la vale(ci în amonte), petrolul este gratuit dar benzina este încă scumpă, inflația este tot mare (kg de cireșe este mai scump decât kg de carne în luna iunie).

    Trebuie aruncată la fier vechi. Topită sau vândută cu un dolar. Poate își face cineva milă de ea și o băgă în portofoliu. Doamne ajuta!

    Lume!Lume!Lume! PNL vinde aurul tarii normal cu ajutorul PSD care in 2018 a modificat legea privind regimul ariilor naturale protejate, iar acum ministrul mediului Costel Alexe a pus proiectul de ordin pe site privind scoaterea de suprafete din arii naturale protejate in scopuri miniere. Pentru cine a facut acest ordin? Ma gandesc ca pentru firma care a obtinut licenta de la ANMR pe 20 de ani sa exploateze aurul de la Rovina judetul Hunedoara. Exploatarea se face cu cianuri. Si mai vorbiti de Green Deal, iar aia o sa distruga toata zona si o sa lase un munte cianuri care nu se vor duce nici in 2000 de ani de acum incolo.Si ce credeti vor angaja 200 de persoane pe salariul minim. Normal aurul va fi luat aproape pe gratis. PSD a dat licenta, PNL da drumul la exploatare. PSD=PNL aceeasi mizerie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4668
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2492
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8613
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.0863

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb