Bogdan Chiriţoiu: "Degeaba am o lege bună dacă cei care o ignoră nu plătesc nimic"

F.D.
Miscellanea / 21 septembrie 2023

Bogdan Chiriţoiu: "Degeaba am o lege bună dacă cei care o ignoră nu plătesc nimic"

Există concurenţă neloială în România iar celor care respectă regulile le este greu să concureze cu cei care nu respectă regulile, de aceea cred că degeaba am o lege bună dacă oamenii care o ignoră nu plătesc nimic, a afirmat, joi, la conferinţa "PRIA Competition and Circular Economy", preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, relatează Agerpres.

"Degeaba am o lege bună dacă cei care o ignoră nu plătesc nimic, dacă cei care nu plătesc taxe nu sunt sancţionaţi, dacă cei care nu-şi îndeplinesc ţintele nu sunt sancţionaţi suficient, dacă cei care raportează fals nu sunt verificaţi, nu sunt prinşi. Oricât de bine ai un sistem, dacă nu ai şi un mecanism prin care să te asiguri că lucrurile alea se întâmplă în realitate, n-are cum să funcţioneze. Şi aici nu e vina nici a Europei, nici a planetei, nici a Chinei... La noi în ţară trebuie să fim capabili să avem mecanisme, să ne asigurăm că legile se respectă (...) Mă interesează în primul rând ca pe ansamblu ţara, societatea asta să-şi îndeplinească obiectivele. Acum apare sistemul acesta de Garanţie-Returnare. Deci, din tot fluxul de deşeuri care cândva se ducea tot în municipal şi ar fi intrat pe sortare, o parte vrem să îl facem colectare selectivă şi atunci nu mai ajunge la groapă, nu mai ajunge la sortare, şi din cealaltă parte să se ducă în mecanismul SGR, care începe în 70 de zile", a menţionat Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă a apreciat că în România este nevoie de concurenţă atât pentru a avea preţuri mai mici, cât şi pentru a stimula inovarea.

"Există concurenţă neloială, există oameni care nu respectă regulile şi e greu pentru cei care le respectă să concureze cu ei. În acelaşi timp, e şi mult mai uşor să câştigi, să faci bani, dacă ai de-a face cu mai puţini concurenţi şi undeva noi, statul, trebuie să distingem între măsurile legitime de protejare a concurenţei şi să nu permitem totuşi excluderea unor competitori din piaţă. Deci, vrem totuşi să existe concurenţă. De ce? Ca să fie preţurile mai mici, în primul rând. Şi doi, concurenţa pune şi presiune să inovezi, te obligă şi să vii cu idei noi, să încerci să faci lucrurile altfel, decât cu lucrurile pe le făceai până acum. Sunt sceptic să iau de bune toate declaraţiile că o firmă nu face faţă comportamentului incorect al concurenţilor. Trebuie să ascultăm ce spuneţi dumneavoastră, dar totuşi noi trebuie să ne uităm la interesul general, nu la interesul particular", a susţinut oficialul.

PRIAevents, Consiliul Concurenţei şi Coaliţia pentru Economie Circulară (CERC) organizează, joi, o nouă ediţie a conferinţei "PRIA Competition and Circular Economy".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. diferite carteluri formate:

    in financiar - banci 

    in alimentar - supermarketurile mari 

    monopol infrastructura firme de partide primarii locale… 

    monopol furnizari de utilitati … curent si apa rece calda … apa rece este umflata dupa bunul plac de carte primarii cu contractori… in functie de ce gauri au primariile ca sa umfle preturile .. 

    s c c r e t 

    1. monopol gov la gaze motorina benzina…

      dupa bunul plac si deficitele ciclice reale … umfla pretul la pompa… 

      vrem concurenta? 

      a sarit cartoful de la 0,8-1 leu media la 3-5-6 lei media, uleiul de la 3,5 -4 lei la 8,5-9-10 lei media.. zaharul de la 2,5 la 5,5-6 lei media… 

      impozitele unele au sarit de la 200% la 800% … media.. 

      ma uitam facturile ca medie la energie sunt cu 80-100% busite..  

      service masini cu 100-200% buseala… 

      venitul nominal castigat de romani nu da semne ca ar mai avea puterea reflectata in cifre… cineva il fura accelerat ca sa is scada deficitul si ca sa rastogoleasca cresitarea. 

      s c c r e t 

      s c c r e t 

    Si in cazul Crevedia tot multinationalele ? Sau astia nu au ignorat legile...si ei si cei care trebuiau sa ii controleze ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb