Bogdan Maioreanu, eToro: "Afacerile firmelor de securitate cibernetica înfloresc într-o lume periculoasă"

F.D.
Companii / 25 septembrie 2023

Bogdan Maioreanu, eToro: "Afacerile firmelor de securitate cibernetica înfloresc într-o lume periculoasă"

În lumea actuală, din ce în ce mai centrată pe date, cerinţele de securitate digitală nu fac decât să crească. Se estimează că în fiecare zi, la nivel global, se creează 330 de trilioane de gigabiti (GB) de date noi, aproape dublu faţă de nivelul de acum doi ani. Creşterea accelerată a volumului de date vine în paralel cu proliferarea noilor modele de lucru la distanţă şi hibride. Această combinaţie face companiile mai vulnerabile la ameninţările de securitate cibernetică, iar odată cu ultimele progrese ale inteligenţei artificiale, nevoia de securitate cibernetică de ultimă generaţie este mai importantă ca niciodată. Numai în acest an s-au înregistrat 767 de breşe de date cunoscute, care au dus la scurgerea a aproape 700 de milioane de fişiere.

Costul mediu global al unei scurgeri de date în 2023 a fost de 4,45 milioane de dolari, o creştere de 15% în 3 ani, potrivit unui raport IBM. Astfel, 51% dintre organizaţii intenţionează să crească investiţiile în securitate ca urmare a unei breşe.

Respondenţii la sondajul "Cybersecurity Outlook Survey" al Forumului Economic Mondial consideră în prezent că natura ameninţărilor cibernetice s-a schimbat şi că atacatorii cibernetici sunt mai predispuşi să se concentreze pe întreruperea activităţii şi pe afectarea reputaţiei. De asemenea, instabilitatea geopolitică globală a contribuit la reducerea decalajului de percepţie dintre opiniile liderilor din mediul de afaceri şi cele ale liderilor din domeniul cibernetic cu privire la importanţa gestionării riscurilor cibernetice. Astfel, 91% dintre toţi respondenţii consideră că un eveniment cibernetic catastrofal şi de mare amploare este cel puţin probabil în următorii doi ani. De asemenea, doar 2% dintre respondenţii din mediul de afaceri au declarat că nu vor investi în securitatea cibernetică. Aceşti factori duc la o creştere masivă a pieţei de securitate cibernetică.

În România, piaţa de securitate cibernetică ar urma să ajungă la 166,50 milioane de dolari în 2023, potrivit analiştilor de la Statista. Se aşteaptă ca veniturile totale să înregistreze o rată de creştere anuală (CAGR 2023-2028) de 12,88%, ceea ce va duce la un volum de piaţă de 305,20 milioane de dolari SUA până în 2028. La nivel global, se preconizează că piaţa de securitate cibernetică va ajunge la 166 miliarde de dolari în acest an. Se aşteaptă ca veniturile să înregistreze o rată anuală de creştere de 10,48% până în 2028, rezultând un volum de piaţă de aproape 274 miliarde de dolari.

Pe măsură ce ne apropiem de luna Securităţii Cibernetice, în octombrie, un indice format din primele 10 firme de securitate cibernetică din lume în funcţie de capitalizarea de piaţă bursieră a înregistrat un randament de 26% de la începutul anului, aproape dublu faţă de indicele S&P 500, care a înregistrat un randament de 13%. De asemenea, opt dintre cele 10 companii cuprinse în acest indice au înregistrat creşteri la burse în acest an. Acţiunile liderului pieţei, Palo Alto, o companie cu o capitalizare de piaţă de peste 70 de miliarde de dolari, au urcat cu peste 64% de la începutul anului, în timp ce acţiunile celor mai mari competitori ai sai au înregistrat şi ele creşteri de doua cifre - Fortinet cu 21%, CrowdStrike cu 57%, în timp ce cotaţiile ZScaler au urcat cu 35% iar ale Cloudflare cu 31%. Dar în ultimii 10 ani am asistat la creşteri extreme ale acţiunilor Palo Alto şi Fortinet, care se ridică la aproape 1.500% şi, respectiv, peste 1.400%.

Interesul mare pentru companiile de securitate cibernetică a fost cel mai bine ilustrat săptămâna aceasta, când gigantul Cisco Systems a fost de acord cu achiziţia companiei de securitate cibernetică Splunk pentru 28 de miliarde de dolari, în efortul de a face companiile mai sigure şi mai reziliente, dar şi de a impulsiona următoarea generaţie de soluţii de securitate bazate pe inteligenţă artificială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb