Instituţiile responsabile vor prezenta un raport prim-ministrului, în maxim o săptămână, privind posibilele cauze ale scumpirii alimentelor din ultima perioadă, a declarat astăzi Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
"Astăzi am avut o întâlnire la Ministerul Agriculturii, prezidată de domnul ministru, cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ANSVSA, ANAF şi inspecţia din cadrul Ministerului Agriculturii. În paralel, Consiliul Concurenţei are un demers vizavi de creşterea aceasta a preţurilor. Vom vedea în perioada următoare, fiecare pe culoarul lui de competenţă, care va fi raportul, legat de unde vine această creştere de preţuri şi cât de mult este justificată", a spus Pandelică, în cadrul unor declaraţii de presă, potrivit Agerpres.
Conform acestuia, instituţiile menţionate vor elabora, în maximum o săptămână, un raport privind explicaţia acestor scumpiri, care va fi înaintat primului-ministru.
"În maximum o săptămână vom avea o imagine finală, cred că într-o săptămână vom putea forma o părere vizavi de această scumpire şi de unde provine ea. Acest raport va fi înaintat primului-ministru şi în urma acestor demersuri şi în urma raportului vom vedea care va fi soluţia, care va trebui să vină efectiv în sprijinul românului, în sprijinul consumatorului", a arătat Pandelică.
El a mai spus că ANPC nu a primit plângeri din partea consumatorilor privind preţurile mari din ultima perioadă.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, pentru Agerpres, că instituţia pe care o reprezintă a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în această lună.
"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza preţurilor la alimente, în special la unt, ouă şi unele produse din carne, unde preţurile au avut evoluţii radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină şi cu date, cu mai multe informaţii. Le-am cerut şi noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informaţii mai multe pe această temă", a spus Chiriţoiu.
El a arătat că unele creşteri de preţuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor şi untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.
Totodată, întrebat dacă se suspectează o înţelegere între retaileri, Chiriţoiu a răspuns: "Nu aş putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanţul, de la producţie la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piaţă funcţional".
"Sunt evoluţii recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, preţul alimentelor în octombrie 2017 faţă de 2016 este de doar 3%, similară cu creşterea preţului la produsele nealimentare", a adăugat el.
Potrivit lui Chiriţoiu, scumpirile ar putea fi efectul creşterii deficitului bugetar. "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, creşte deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi generează inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei", a explicat Chiriţoiu.
Preşedintele Concurenţei nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-şi speranţa că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil.
El a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, ca urmare a unor înţelegeri anticoncurenţiale, şi a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigaţie, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland şi ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.