Borbely: "Decizia de reorganizare a Autorităţii de Reglementare a fost corectă şi obiectivă"

Aura Dragomir
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 29 septembrie 2008

Decizia de reorganizare a Autorităţii de Reglementare a fost corectă şi obiectivă, consideră ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély, în răspunsul său la scrisoarea comisarului european Viviane Reding, din data de 19 septembrie 2008, prin care aceasta şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa reorganizării ANRCTI. "Vă asigur că decizia privind reorganizarea autorităţii de reglementare a fost corectă şi obiectivă, având la bază considerente ce reclamă urgenţă. Principalul scop al reorganizării nu a fost acela de a diminua competenţa, atribuţiile sau organizarea internă a instituţiei, ci, dimpotrivă, s-a urmărit consolidarea autorităţii, prin extinderea competenţei noii autorităţi şi asupra internetului, care înregistrează o dezvoltare rapidă în România", se arată în scrisoarea ministrului Comunicaţiilor, publicată pe site-ul MCTI. Această măsură va oferi noii autorităţi mijloace eficiente de combatere a fraudei pe internet şi va asigura mai multă coerenţă în administrarea resurselor internet în Româ-nia. În acest sens, au fost incluse în sarcina autorităţii atribuţii privind administrarea domeniilor ".eu" şi ".ro", aces-ta din urmă fiind specific entităţilor din România şi s-a extins competenţa acesteia şi asupra siguranţei internetului, se menţionează în scrisoare.

"Având în vedere necesitatea de a consolida capacitatea noii autorităţi de a îndeplini funcţii de reglementare şi de realizare a politicii în domeniu, o parte semnificativă din Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică a fost preluată de autoritatea nou-înfiinţată, fapt ce va contribui la creşterea implicării autorităţii în sectorul pe care are obligaţia să-l monitorizeze şi să-l reglementeze", potrivit documentului.

Deşi în Parlament se află în prezent un proiect de lege privind atribuţiile autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor, adoptarea ordonanţei de urgenţă nu va aduce atingere procesului legislativ, consideră Borbely.

Parlamentul rămâne însă în continuare singura entitate competentă să finalizeze procesul legislativ, la momentul oportun.

"Aş dori, în special, să subliniez faptul ca autoritatea nou-înfiinţată îndeplineşte, în continuare, toate criteriile privind independenţa unei autorităţi de reglementare, în conformitate cu dispoziţiile din Directiva 2002/21 privind cadrul comun de reglementare în domeniul reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice", a mai spus Borbely în scrisoarea trimisă comisarului european pentru comunicaţii.

De asemenea, ordonanţa nu aduce atingere independenţei autorităţii de reglementare, puterea acesteia nefiind afectată."Serviciile Comisiei Europene sunt invitate să analizeze, în lumina dispoziţiilor sus-menţionate, textul oficial al ordonanţei de urgenţă care este anexat prezentei scrisori. Aş dori să mai precizez că trebuie avută în vedere distincţia clară între instituţie şi personalul acesteia. Nu trebuie făcută nicio confuzie între independenţa instituţională şi lipsa răspunderii administrative în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Independenţa nu trebuie să ofere protecţie împotriva răspunderii", a spus minis-trul comunicaţiilor. Acesta a menţionat că în anexe sunt puse la dispoziţie toate informaţiile detaliate solicitate în extrasele rapoartelor de audit întocmite de către structurile de audit ale Cancelariei primului-ministru al României precum şi ale autorităţii, trans-mise în anexă. "Acestea indică în mod amănunţit, gestionarea eronată a fondurilor şi a funcţiilor administrative, fundamentând decizia Guvernului de a schimba conducerea autorităţii. Totodată, veţi avea posibilitatea de a constata că acestea nu au legătura cu îndeplinirea de către autoritate a atribuţiilor de reglementare şi de realizare a politicii. Dimpotrivă, frânarea acestora a avut drept consecinţă consolidarea capacităţii administrative a autorităţii de a-şi îndeplini atribuţiile în interes public", precizează ministrul Comunicaţiilor.

CE analizează scrisoarea Guvernului cu privire la ANRCTI şi "posibilele consecinţe legale"

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru telecomunicaţii a sugerat, vineri, că România riscă în continuare un proces la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), în cazul desfiinţării ANRCTI, decizia urmând a fi luată după ce Comisia Europeană va analiza scrisoarea de răspuns a Guvernului român.

Martin Selmayr, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru societatea informaţională, Viviane Reding, a confirmat vineri, pentru NewsIn, că CE a primit scrisoarea de la Guvernul român cu explicaţiile solicitate în legătură cu desfiinţarea şi reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI).

"Comisia Europeană analizează în acest moment scrisoarea şi posibilele consecinţe legale", a spus Martin Selmayr, sugerând că România nu a scăpat de ameninţarea de a fi dată în judecată la CEJ. Solicitat să fie mai precis, purtătorul de cuvânt a refuzat să detalieze care ar putea fi "măsurile legale".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb