Marea Britanie mai are nevoie de răgaz pentru a rezolva problema protocolului Irlandei de Nord care a stârnit aşa-numitul "război al cârnaţilor". Premierul britanic Boris Johnson cere Uniunii Europene amânarea interdicţiei care ar trebui aplicată de la 1 iulie asupra cârnaţilor şi produselor din carne rece, aduse din Marea Britanie în Irlanda de Nord. Acesta avertizează că nu va ezita să acţioneze unilateral, prelungind perioada de graţie fără acord din partea europenilor. La rândul său, ministrul pentru Brexit, David Frost, speră ca UE să aprobe prelungirea perioadei de graţie, care urmează să expire la finalul lunii iunie, şi denunţă abordarea "puristă" a europenilor în această problemă, scrie The Guardian, citată de digi24.
Tensiunile legate de o posibilă interdicţie a exporturilor de cârnaţi englezeşti în Irlanda de Nord amplifică din nou disputa dintre Londra şi Bruxelles cu privire la aplicarea Brexit, ambele părţi acuzându-se reciproc de rea credinţă în ceea ce priveşte parte din acordul lor comercial.
Guvernul britanic este preocupat de faptul că în iulie este preconizată intrarea în vigoare a unor reguli ce împiedică între altele expedierea în Irlanda de Nord a produselor din carne refrigerate, cum sunt cârnaţii englezeşti.
Astfel, pentru a evita această problemă, oficialii britanici fac presiuni asupra liderilor de la Bruxelles să amâne anumite măsuri post-Brexit referitoare lrlanda de Nord şi să prelungească perioada de graţie care urmează să expire la finalul lunii iunie. Mai mult, Boris Johnson avertizează că va acţiona unilateral şi o va prelungi singur, dacă UE nu o va face.
"În afară de cazul în care vom vedea progrese în aplicarea protocolului (de Brexit privind Irlanda de Nord), care în opinia mea este total disproporţionat în forma actuală, va trebui să luăm măsurile necesare", a declarat Johnson în audierea săptămânală din parlament, potrivit Agerpres.
Totodată, ministrul pentru Brexit, David Frost, cere un moment de respiro pentru a negocia un acord privind protocolul Brexit şi "speră" ca UE să fie de acord.
"Am cerut şi sugerat UE că pentru a progresa cel mai bine ar fi să se aprobe o prelungire a perioadei de graţie, cel puţin pentru moment", a declarat la rândul său în parlament ministrul pentru Brexit, David Frost. Acest lucru ar putea permite "continuarea discuţiilor actuale şi să se încerce găsirea de soluţii", a adăugat el, denunţând abordarea "puristă" a europenilor în această problemă.