Braşovul se transformă din punct de vedere tehnologic, în acest moment existând mai multe iniţiative de activare ale unor zone care au fost intens industrializate într-o zonă a cercetării şi dezvoltării, o parte dintre acestea fiind prezentate în cadrul conferinţei I4T care a avut loc săptămâna trecută.
Astfel, compania braşoveană INAR (Institutul Naţional de Autovehicule Rutiere), Clusterul IT şi firma Iceberg plănuiesc să transforme un fost centru de proiectare de pe platforma Roman în hub-ul tehnologic al Braşovului
Ionuţ Ţaţa, preşedintele Clusterului pentru Inovare şi Tehnologie, a declarant că proiectul Metro Poli Tech presupune transformarea fostului centru de proiectare şi cercetare, aparţinând institutului, şi amenajarea de spaţii de birouri pentru companii din tehnologie, spaţii de coworking şi incubare, fablab, centru de formare, linii model de fabricaţie şi altele. "Prin această investiţie ne propunem să accelerăm transformarea digitală a oraşului şi a regiunii noastre. Pentru asta ne dorim să aducem la un loc comunitatea tehnologică din Braşov şi să atragem treptat înspre Braşov cele mai inovatoare start-up-uri şi companii din întreaga regiune. În momentul de faţă avem asigurată o mare parte din finanţarea proiectului şi începem procesul de co-creare a spaţiilor şi dotărilor aferente, alături de primii potenţiali beneficiari ai clădirii", a declarat Ionuţ Ţaţa.
"Clădirea se află în centrul unui ecosistem complet, format din mai multe companii care au activităţi de-a lungul lanţului de valoare al industriei - avem aici companii care comercializează soluţii de proiectare sau echipamente de producţie, companii care fac proiectare, companii care fac matriţe, companii care produc piese utilizând aceste matriţe. Practic este un teren perfect pentru testarea, validarea şi implementarea de tehnologii specifice industriei 4.0, iar prin ceea ce vom face în această clădire vom putea adăuga noi elemente acestui ecosistem, cum ar fi competenţele IT sau funcţiunile de şcolarizare", a declarat Sergiu Toader, CEO Avantec şi unul din acţionarii companiei Magic Invest, care deţine INAR SA.
• 5 milioane de euro pentru parcul "Science, Technology and the ARTS" care va fi realizat într-o parte din clădirile Rulmentul
Reprezentanţii Clusterul pentru Inovare şi Tehnologie au prezentat şi un posibil scenariu pentru amenajarea unui parc ştiinţific în halele deţinute de Primăria Braşov pe fosta platformă Rulmentul. Acest scenariu se bazează pe scrisoarea de intenţie înaintată de cluster împreună cu Agenţia Metropolitană Braşov către ADR Centru în urmă cu un an, care asigură un buget de aproximativ cinci milioane de euro din POR axa 1.1.A , pentru transformarea a 1-2 hale de pe platforma Rulmentul într-un Parc Ştiinţific şi Tehnologic. Pe parcursul anului trecut, o echipă de lucru din cadrul clusterului a documentat un posibil scenariu pentru acest parc, care presupune adoptarea iniţiativei europene STARTS (Science, Technology & the ARTS), promovată de Comisia Europeană ca parte a politicilor Digital Single Market.
Acest scenariu ar presupune amenajarea unui spaţiu multifuncţional cu 4 componente: o componentă dedicată activităţilor artistice, una dedicată companiilor de tehnologie, una pentru activităţi ştiinţifice desfăşurate de universităţi şi un spaţiu de întâlnire al celor trei, în care să se poată desfăşura evenimente, expoziţii şi manifestări artistice şi culturale. Un proiect asemănător există în Linz (Austria) - Ars Electrica, iar astfel de iniţiative sunt susţinute puternic de CE prin programe de finanţare tip Horizon 2020, Interreg şi altele.