Brazilia retrage licenţa minieră companiei Samarco după accidentul din Brazilia

Adina Lateş
Internaţional / 16 noiembrie 2015

Autorităţile braziliene au declarat că au anulat licenţa de exploatare şi operaţiunile miniere au fost oprite la Mina de fier Samarco, după un accident catastrofal, potrivit unui comunicat al Mining Watch Romania.

"Iazurile de decantare reprezintă cel mai semnificativ risc asociat proiectelor miniere. Concluzia analiştilor este din nou confirmată de cel mai recent accident minier din Brazilia, unde o breşă în barajul iazului a produs una dintre cele mai mari deversări de steril din lume", se arată în comunicat.

Scurgerea catastrofală s-a produs la ora locală 16.00 şi a dezlănţuit aproximativ 60 de milioane de metri cubi de apă şi deşeuri de minereuri de fier. Torentul a inundat satul Bento Rodrigues şi nămolul roşu a continuat să curgă în aval. Mass-media braziliană a raportat că 15 municipalităţi din statele Minas Gerais şi Espirito Santo au fost puse în stare de alertă. Oamenii din Bento Rodrigues, aproximativ 7 km mai jos de baraje, au declarat că au auzit un sunet asurzitor şi au văzut nori mari de praf roşu. Acesta a fost singurul indiciu primit înainte ca valul vâscos de noroi să le inunde comunitatea. Din fericire, datorită zgomotului puternic, cea mai mare parte a locuitorilor a reuşit să fugă pe o zonă mai înaltă din apropierea satului.

Mina de fier Samarco, al doilea cel mai mare exportator de minereu de fier din lume, e deţinută de un joint-venture între compania anglo-australiană BHP Billiton şi firma braziliană Vale. Autorităţile braziliene au declarat că au anulat licenţa de exploatare şi operaţiunile miniere au fost oprite. Conform unui bilanţ provizoriu 9 persoane au murit. Altele 19 sunt încă date dispărute şi cel mai probabil au fost înecate în valul de steril creat în urma ruperii barajului.

Conform sursei citate, costurile estimate pentru refacerea mediului ar putea depăşi 1 miliard $. Autorităţile de mediu au dispus amenzi de 66 de milioane de dolari anunţând totodată că iau în calcul acţionarea în instanţă a companiei miniere pentru despăgubiri. Preşedintele Braziliei a declarat că acţionarii minei sunt responsabili de curăţarea poluării generate şi despăgubirea celor 500 de persoane ale căror case au fost distruse.

Autorităţile de mediu împreună cu pescari şi locuitori din zonă au început o amplă operaţiune pentru salvarea a peste 100 de specii endemice, inclusiv pentru transferarea peştelui într-un lac din apropiere. Acest demers contra-cronometru, fără precedent, a fost denumit simbolic "Arca lui Noe".

"Supraîncărcarea iazurilor de decantare ce duce la ruperea sau fisurarea barajelor este una dintre cele mai comune cauze a deversărilor accidentale de steril. Deversările toxice au devenit din păcate o imagine mult prea des întâlnită. Astăzi suntem solidari cu comunităţile braziliene afectate de această catastrofă, însă nu putem să nu ne gândim şi la ameninţarea reprezentată de cele două baraje de 169 m, respectiv 70 m, planificate la Certej", a declarat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb