Brokerii intermediază la vedere "tranzacţiile" cu acţiuni Fondul Proprietatea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 octombrie 2010

Unele case de brokeraj îşi suplimentează veniturile intermediind "la vedere" tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea, deşi acesta nu este încă listat la Bursă.

Puţini sunt însă cei dispuşi să recunoască oficial că se ocupă de acest lucru, deşi intermedierea tranzacţiilor OTC cu acţiuni ale Fondului pare să fie legală, atâta timp cât comisionul încasat este declarat şi impozitat.

"Casa mea de brokeraj nu intermediază tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea, dar ştiu că sunt brokeri care se ocupă şi de asta. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat, anul trecut, un aviz prin care lasă brokerii să tranzacţioneze Over-the-Counter acţiuni nelistate. Unii brokeri chiar au venit la mine şi m-au întrebat dacă pot să perceapă comisioane pentru aceste tranzacţii", a spus, pentru ziarul "BURSA", Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi şeful "Finaco Securities". Acesta susţine că activitatea de intermediere a transferurilor de acţiuni FP este perfect legală atunci când brokerii înregistrează comisioanele pe care le primesc pe casa de brokeraj de care aparţin: "De ce să nu fie legale? Eu mă refer la brokeri autorizaţi de CNVM care îşi înregistrează comisioanele pe care le primesc pe casa de brokeraj, nu la brokeri care fac tranzacţii în nume propriu pentru că atunci nici nu mai este vorba de intermediere", a subliniat Dan Paul.

Deşi ziarele şi site-urile de publicitate sunt pline de anunţuri de vânzare sau de cumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, nu există o statistică oficială despre cât s-a tranzacţionat din capitalul social al Fondului din 2008 până în prezent, din care să rezulte, măcar estimativ, banii care se scurg din piaţă în buzunarele intermediarilor.

Depozitarul Central, instituţia care deţine Registrul Acţionarilor Fondului, nu a comunicat această informaţie, invocând clauze de confidenţialitate din contractul încheiat cu Fondul Proprietatea.

Răvan Paşol, "Intercapital Invest": "Noi nu intermediem tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea. Am pus în legătură cumpărătorii cu vânzătorii"

Nicolae Gherguş, de la "Confident Invest", ne-a spus că nu a auzit ca societăţile de brokeraj să se fi apucat să ceară "la vedere" comisioane pentru tranzacţii cu Fondul Proprietatea, această activitate fiind întreprinsă, de obicei, de brokeri, în nume propriu.

"Sunt brokeri care cumpără acţiuni pe contul house al casei de brokeraj, după care le vând mai departe, încercând să obţină profit. Nu am cunoştinţă de case de brokeraj care să intermedieze acţiuni FP şi să perceapă şi comision pentru asta", susţine Gherguş.

Un punct de vedere similar vine din partea lui Răzvan Paşol, şeful "Intercapital Invest", acesta susţinând că SSIF-ul pe care îl conduce nu intermediază decât tranzacţii cu acţiuni listate.

"Nu ştiu ce fac alţi brokeri şi nici nu mă priveşte. Noi nu am intermediat tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea. În schimb, am pus în legătură cumpărătorii cu vânzătorii, ajutându-i să-şi schimbe contactele", ne-a spus Paşol.

În prezent, tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea au loc prin Depozitarul Central, în timp formându-se o piaţă OTC, prea puţin transparentă, cu informaţii relativ puţine despre mişcările din acţionariatul Fondului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. devreme ce Depozitarul Central consemneaza tot mai des tranzactii zilnice cu actiuni FP la un volum cat toata bursa la un loc, situatia trebuie analizata atent de CNVM, gardianul pietei de capital. Altfel se va face responsabil de derapajele ca si programate in viitor la FP.. Tranzactiile pe OTC propuse acum un an de Asociatia Brokerilor ar fi asigurat mai multa transparenta decat tranzactiile obscure din prezent. In caz contrar, Asociatia actionarilor din FP va cere in instanta emitentului publicarea tranzactiilor inregistrate la Depozitar.

    1. Pe linga plata taxelor catre stat, ar fi asigurat si transparenta tranzactiilor, pretul fiind mult mai clar si predictibil ptr vinzatori; puteam sa ne facem cu totii o imagine asupra evolutiei viitoare a actiunii dupa listarea pe BVB. Acum insa, chiar si Franklin T. evita sa faca predictii... In plus, nu se intampla ca zeci de fosti proprietari sa fie inselati de oferte gasite prin ziare, intermediate de infractori

      Pe linga plata taxelor catre stat, ar fi asigurat si transparenta tranzactiilor, pretul fiind mult mai clar si predictibil ptr vinzatori; puteam sa ne facem cu totii o imagine asupra evolutiei viitoare a actiunii dupa listarea pe BVB. Acum insa, chiar si Franklin T. evita sa faca predictii... In plus, nu se intampla ca zeci de fosti proprietari sa fie inselati de oferte gasite prin ziare, intermediate de infractori

    doamne ce banii frumosi si neimpozitati se fac prin tranzactii cu FP, statul nu ia nici un ban, batranii vand ca sunt disperati iar noi cei din BVB Depozitar prosperam si fiti convinsi ca nu vom lasa FP sa fie listat in curand pentru ca bani neimpozitati dupa din ce sa mai facem noi.

    1. asta e problema ANAF-ului si nu a CNVM sau a Depozitarului....Desi a fost sesizat in multe feluri, ANAF nu a avut curiozitatea sa faca vreo cercetare asupra celor care au tranzactionat repetat actiuni FP. Primul vanzator este exceptat prin lege de laplata impozitului, dar cel care a cumparat si a revandut ar trebui sa aiba contracte de c/v, cu pretul de achizitie / instrainare....iar pe diferenta pozitiva sa plateasca impozit...dar cine stie pe cine gaseste ANAF cu impozit neplatit!..:)

      contractul il facem pe cat dorim iar diferenta de pret se ia la negru, nu prin cont deci treaba merge si statul nu ia nimic

    capatanosul e la Intercapital: el doar a pus in legatura.. pentru ca el e om bun la suflet si vrea sa ajute .... degeaba ai capu' mare

    1. Razvan e mai tare ca Bill Gates. Fundatzia Intercapital, pune clientzii in legatura.Clientzii fiind probabil Voicu care apoi le vinde altor clientzi, pe care intimplator ii administreaza tot "clientzii" Voicu...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb