Bruxelles-ul va priva cinci ţări de unele din drepturile de acces pe piaţa financiară

I.M.A.
Internaţional / 29 iulie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Comisia Europeană va priva cinci ţări de unele drepturi de acces pe piaţa financiară a UE, măsură care va amplifica temerile britanicilor că sistemul pe care se va baza City of London pentru a-şi servi clienţii după Brexit nu va reuşi să ofere un regim stabil şi permament, deoarece va fi retras, relatează Financial Times.

Potrivit unui document obţinut de publicaţie, Comisia Europeană va anunţa că Brazilia, Canada, Singapore, Argentina şi Australia nu reglementează agenţiile de rating la fel de riguros ca UE, retrăgându-le un statut care a făcut posibil ca băncile europene să se folosească de ratingurile lor.

Ar fi pentru prima oară când un astfel de drept de echivalenţă va fi retras, cu excepţia unor permisiuni temporare acordate Elveţiei, care au expirat în acest an.

Aproximativ 40 de prevederi referitoare la echivalenţă există prin intermediul diferitelor reglementări financiare ale UE, pentru a asigura ca platformele de tranzacţionare, brokerii şi alte companii din centre financiare din afara Uniunii pot servi clienţii europeni, atâta timp cât respectă reglementări şi o supraveghere stricte. Aceste prevederi sunt utilizate de peste 30 de ţări.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei pentru reglementări financiare, a declarat pentru Financial Times că decizia referitoare la agenţiile de rating "stabileşte un fel de precedent pentru aderarea la monitorizare".

"Am avut un dialog extins cu aceste ţări, stiau că este o problemă, ştiau că vor fi consecinţe. Dacă pe parcursul mai multor ani nu şi-au actualizat legislaţia, atunci a trebuit să luăm decizia să retragem echivalenţa", a spus Dombrovskis, transmite sursa citată.

Bruxelles-ul a insistat că Marea Britanie trebuie să respecte principiul echivalenţei pentru a avea acces la piaţă după Brexit, când sectorul financiar va pierde dreptul de a oferi liber servicii pe piaţa unică. UE a respins încercările fostului premier Theresa May de a asigura un regim de acces permanent mai cuprinzător.

Dombrovskis a indicat că temerile britanice sunt nefondate, întrucât procesul a arătat cât de precaut este blocul comunitar în legătură cu restrângerea accesului, notând că UE a aşteptat şase ani înainte de a lua măsuri.

Reglementările datează din 2013, pe fondul nemulţumirii UE referitoare la modul în care agenţii ca Standard & Poor's şi Moody's au agravat criza datoriilor prin retrogradarea ratingurilor unor ţări precu, Grecia şi Portugalia, în momente dificile.

Legislaţia UE restricţionează când pot fi publicare astfel de decizii şi stabileşte drepturile de proprietate asupra agenţiilor de rating pentru a preveni conflictele de interese.

Puţine alte ţări au urmat exemplul UE. Prevederile referitoare la echivalenţă permit ca ratingurile unei agenţii să poată fi folosite în UE în scopuri de reglementare, în special de către bănci, atunci când măsoară riscurile de pierderi provocate de investiţii şi mărimea capitalului necesar.

Oficialii UE subliniază că echivalenţa nu este singurul regim de acces oferit de UE agenţiilor de rating.

Un program separat, cunoscut ca aprobare, permite agenţiilor individuale să obţină acces prin înfiinţarea de filiale în UE care să confirme ratinguri stabilite în altă parte, informează aceiaşi sursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2350
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8312
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7290

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb