Bucureştiul - scutul Europei în faţa atacurilor cibernetice

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 11 decembrie 2020

Bucureştiul - scutul Europei în faţa atacurilor cibernetice

Bruxelles-ul a anunţat că a fost ales Bucureştiul ca Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (ECCC), cu doar câteva zile înaintea conferinţei BURSA "Securitatea cibernetică - noi riscuri şi provocări în contextul pandemiei de Covid-19". Preocuparea ziarului BURSA pentru domeniul de securitate cibernetică datează de cinci ani şi este un reflex al faptului că această activitate este desfăşurată cu intensitate în România, fapt care probează că a şi contribuit în nominalizarea Bucureştiului pe harta ţărilor care ar putea fi hub european din punct de vedere al securităţii cibernetice.

Sectorul IT din ţara noastră a primit un impuls din partea Uniunii Europene, care a desemnat drept gazdă a noului său Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (ECCC) capitala ţării noastre, Bucureşti.

Decizia a fost luată prin vot de către reprezentanţii statelor membre şi a luat în considerare candidaturile a şapte oraşe din tot atâtea state membre: Bruxelles, Munchen, Leon, Vilnius, Luxemburg, Varşovia şi Bucureşti. După ce la prima rundă de vot au fost eliminate cinci candidate, capitala Româ­niei a obţinut, în runda a doua, 15 voturi faţă de 12 pentru Bruxelles, potrivit euractiv.

Centrul Cyber va reprezenta o structură-cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre, după cum a anunţat Ministerul de Externe.

Obiectivul instituţiei, care va coopera cu huburi specializate naţionale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică şi industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în faţa ameninţărilor.

Totodată, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii şi va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa. Astfel, noul Centru va gestiona fonduri de miliarde de euro.

Comisia Europeană a hotărât înfiinţarea acestui centru în 2018, el urmând să primească finanţare din partea programelor Digital Europe şi Horizon Europe. Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selecţie fiind agreată de către toate statele membre. Conform acestei proceduri, statele interesate au depus, până la 6 noiembrie, dosarele de candidatură.

Conform autorităţilor de la noi, România a fost prima ţară care şi-a manifestat interesul pentru găzduirea noului Centru şi a despus un dosar de candidatură solid. Acesta a prezentat Bucureştiul ca fiind complet pregătit pentru a găzdui Centrul.

Printre argumentele prezentate au fost:

- o clădire pregătită pentru a găzdui sediul (de altfel au fost propuse trei clădiri, două în centru şi una în nordul oraşului, gata să fie puse la dispoziţie: Vila Rosetti (între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, Şoseaua Nordului 94W şi Calea Victoriei 109);

- instituţii pregătite să sprijine stabilirea sediului la Bucureşti (CERT-RO, STS, Primăria Bucureşti, SPP). CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) a creat un "Cyber VIP protection program" pentru viitorul staff al centrului.

- Bucureştiul era una dintre puţinele capitale europene care încă nu găzduia sediul unei agenţii comunitare;

- viteza peste medie a conexiunilor broadband din Bucureşti;

- scutirea de diverse impozite şi taxe a Centrului şi a angajaţilor acestuia (TVA, venituri, importuri).

Comisia Europeană se aşteaptă iniţial ca noul Centrul să numere aproximativ 30 de angajaţi, crescând la 80 în anii următori. Se preconizează, de asemenea, că centrul va contribui la stimularea afacerilor pentru companiile locale de securitate cibernetică şi va spori reputaţia ţării noastre în domeniul cibernetic.

Sectorul IT este de mult timp unul dintre principalii piloni ai economiei româneşti. Se estimează că valoarea cifrei de afaceri a sectorului va ajunge la 6,3 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2020, potrivit agenţiei de promovare a investiţiilor din ţară, Invest România.

Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul încă finalizează detaliile despre modul în care va fi guvernat centrul. Se aşteaptă să se ajungă la un acord privind o nouă lege care să instituie centrul înainte de sfârşitul anului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Fain.Alti scutiti de plata taxelor si impozitelor.Aferim

    1. Țară plină de speciali.

    Uniunea Europeana ne spune ca Bucurestiul poate gazdui sediul securitatii cibernetice cu un premier demis cu un presedinte care nu stie sa citeasca Constitutia.Stim ca in Romania s-au organizat alegeri parlamentare in pandemie PSD a castigat alegerile ,iar domnul presedinte face calatorii in interesele cancelarului Germaniei ca apoi din ianuarie Portugalia.

    Domnul Iohannis a plecat la Consiliul European fara avizul Parlamentului .Politica Externa este si a Parlamentului dar si a ambasedelor.

    In ce priveste scutul de securitate cibernetica in Romania este o cacealma a UE  

    1. Lampa sub care ai scris iti imprima lumina spre stanga. Suceste-te cu capu' putin mai drept ca sa vezi mai bine gogomaniile scrise de tine.

      Presedintele nu are nevoie de avize este o institutie separata. Mai citeste constitutia si mai ales la drepturile tale pe care guvernul indiferent de culoarea politica le incalca continuu. 

      Premierul nu este demis. Premierul a demisionat, pesedistule. Numai voi va demiteti premierii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb