BUDĂI:  "Politica UE privind egalitatea de gen ar trebui consolidată"

M.L.
Politică / 11 aprilie 2019

Marius Budăi (Sursa foto: Twitter)

Marius Budăi (Sursa foto: Twitter)

Egalitatea de gen şi independenţa economică a femeilor s-au aflat pe agenda discuţiilor în cea de-a doua zi a reuniunii EPSCO de la Bucureşti, ministrul muncii, Marius Budăi, subliniind că politica Uniunii Europene privind egalitatea de gen după 2019 ar trebui să fie consolidată, conform unui comunicat al ministerului de resort, publicat, astăzi, pe site-ul instituţiei.

"Politica UE privind egalitatea de gen după 2019 ar trebui să fie consolidată, iar prin promovarea valorilor fundamentale consacrate prin aplicarea acquis-ului european să contribuie la implementarea angajamentelor internaţionale ale UE, cum ar fi Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă şi obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) 2030, a Convenţiei ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW), a Platformei de acţiune de la Beijing şi a Convenţiei de la Istanbul", a spus Marius Budăi, care a prezidat, la Bucureşti, pentru a doua zi consecutiv, prima reuniune informală a miniştrilor ocupării şi politicilor sociale din statele membre UE.

Egalitatea de gen şi independenţa economică a femeilor sunt, potrivit ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, esenţiale pentru o creştere economică sustenabilă, de aceea este important, susţine acesta, să se asigure un cadru normativ prin intermediul căruia femeile să beneficieze de o independenţă economică reală, care să le permită participarea deplină şi responsabilă la viaţa socială şi de familie, la procesul de luare a deciziilor, în toate zonele şi la toate nivelurile.

Progresele înregistrate la nivel european în direcţia egalităţii între femei şi bărbaţi au fost, în opinia sa, inegale, astfel că, în anumite domenii, au existat o serie de obstacole.

Această realitate este confirmată, de altfel, de indicele egalităţii de gen 2017, elaborat de Institutul European pentru Egalitatea de Gen între Femei şi Bărbaţi (EIGE), care arată că progresul înregistrat în această direcţie în statele membre UE rămâne lent. De la 62 de puncte, în anul 2005, scorul referitor la indicele egalităţii de gen a crescut, de exemplu, la 65 de puncte în 2012 şi la 66,2 puncte în anul 2015.

"Din această perspectivă, consider că egalitatea de gen trebuie să fie stabilită ca o prioritate politică a Uniunii Europene şi trebuie să se asigure implementarea efectivă a politicilor şi legislaţiei în domeniu", a susţinut Budăi, conform sursei citate.

La finalul celor două zile de dezbateri, participanţii la evenimentul de la Palatul Parlamentului au ajuns la concluzia că asigurarea de oportunităţi egale pentru femei şi bărbaţi este un deziderat internaţional şi european, care trebuie transpus în practică printr-o prioritizare urgentă în toate ariile de politică şi că este necesară o abordare duală, care să combine includerea perspectivei de gen în toate politicile cu acţiuni specifice ţintite.

Mai mult, pentru asigurarea unui echilibru real între viaţa profesională şi viaţa de familie, oficialii europeni consideră necesară eliminarea diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi, dar şi încurajarea împărţirii responsabilităţilor casnice şi de îngrijire între aceştia, printr-o serie de măsuri complementare, precum concedii plătite sau neplătite pentru îngrijirea aparţinătorilor, medii de muncă flexibile atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, în egală măsură, dar şi asigurarea accesului la servicii de îngrijire de calitate şi la preţuri accesibile.

Egalitatea între bărbaţi şi femei este o parte esenţială a dreptului UE, o valoare fundamentală şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene. Angajamentele Comisiei Uniunii Europene în acest domeniu includ Carta femeilor (2010), Strategia pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi (2010-2015) şi Angajamentul strategic pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi 2016-2019.

În contextul în care tema discutată joi, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, nu a mai fost abordată într-un Consiliu EPSCO din anul 2015, miniştrii Muncii prezenţi la Bucureşti au decis ca acest subiect să fie inclus, cu prioritate, pe Agenda UE post 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb