BUGETUL COMPANIEI, PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ Romsilva estimează un profit net de peste 130 milioane lei în 2016

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 7 martie 2016

Romsilva estimează un profit net de peste 130 milioane lei în 2016

Regia Naţională a Pădurilor vrea să acorde bonusuri salariale cu 45% mai mari decât în 2015

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a pus în dezbatere publică, pe site-ul său, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Proiectul de buget pe 2016 prevede realizarea unor venituri totale de 1,8 miliarde de lei, în creştere cu 10% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în anul 2015, iar nivelul cheltuielilor totale este de 1,6 miliarde lei, cu o creştere similară faţă de anul precedent.

Pentru 2016, Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva îşi propune să realizeze un profit brut de 159,5 milioane de lei, cu 10% mai mare decât anul trecut.

Cheltuielile cu personalul, per total, înregistrează o creştere de 13,3% comparativ cu valoarea preliminată a se realiza în 2015, rezultată din creşterea cheltuielilor cu salariile cu 10%, precum şi din creşterea bonusurilor pentru angajaţi cu circa 45%.

În prezent, Romsilva are circa 22.000 de salariaţi, urmând ca numărul acestora să ajungă la 19.670 la sfârşitul anului. Salariul mediu în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor este de 2.400 de lei.

"Cheltuielile privind salariile (599,5 milioane de lei) au fost determinate în funcţie de numărul mediu de personal pentru anul 2016 (16.621 reprezentând numărul mediu de personal şi 5.614 persoane, lucrând ca sezonieri, în echipe de exploatare şi zilieri, iar câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile este de 2.246,8 lei", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii cu privire la acest proiect de buget, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site (3 martie), la sediul Ministerului.

În urmă cu o lună, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a aprobat revocarea preşedintelui Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Ilie Mihalache, precum şi a altor patru membri ai Consiliului. Motivaţia deciziei privind revocarea preşedintelui CA care, în acelaşi timp, este şi reprezentantul MMAP (autoritatea tutelară) în cadrul Consiliului, a fost că acesta nu a supus analizei CA două aspecte care constituiau un potenţial prejudiciu pentru Romsilva.

"Este vorba atât de calitatea de inculpat a directorului demisionar al RNP Romsilva într-un dosar de cercetare penală, încă din ianuarie 2015, cât şi de blocajul licitaţiilor de masă lemnoasă din decembrie 2015", a informat atunci ministerul.

În ceea ce priveşte decizia pentru ceilalţi patru membri revocaţi, motivaţia a fost constituită de încălcarea principiilor de bună guvernanţă, prin faptul că aceştia au deţinut, concomitent, în cadrul RNP, atât funcţie de decizie, cât şi funcţie de execuţie.

La sfârşitul lunii ianuarie, Corpul de Control al primului-ministru a început o acţiune de control la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, după ce Regia a fost acuzată în repetate rânduri că stabileşte preţuri exorbitante pentru masa lemnoasă scoasă la licitaţie, iar reprezentanţii industriei au ieşit în stradă. Obiectivele controlului sunt "verificarea respectării dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi funcţionarea entităţii controlate, verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi alte aspecte relevante pentru acţiunea de control".

Amintim că peste o mie de reprezentanţi din industria lemnului au protestat, în ianuarie, în faţa Guvernului, printre nemulţumirile lor fiind faptul că Romsilva ar fi crescut chiar şi de trei ori preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare pentru masa lemnoasă. Protestatarii au solicitat adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor presupuse abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire la nivelul celor practicate în 2015.

De asemenea, aceştia au cerut adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, precum şi controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb