Bugetul general consolidat a înregistrat, în luna ianuarie, un excedent de 819 milioane lei, respectiv 0,15% din PIB, potrivit Ministerului Finaneţelor Publice (MFP). Excedentul înregistrat în ianuarie 2011 este net superior celui înregistrat în aceaşi perioadă a anului trecut, de 15 milioane lei, conform sursei citate.
\"Soldul pozitiv s-a datorat atât unui surplus de încasări cu 0,5 miliarde lei, cât şi diminuării cheltuielilor cu 0,3 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent\", au arătat reprezentaţii MFP.
De asemenea, conform sursei citate, veniturile bugetului general consolidat, de 14,6 miliarde lei, au fost cu 3,6% mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului trecut, în principal pe fondul creşterii încasărilor din TVA (+28,3%) şi a veniturilor nefiscale (+22,5%).
Reprezentanţii MFP au mai arătat că şi încasările din impozitul pe venit au fost superioare celor din ianuarie 2010, înregistrând o creştere de 2,4%.
\"Decalaje importante se menţin la impozitul pe profit (- 32,7%), accize (- 13,9%) şi contribuţii de asigurări sociale (- 1,4%)\", au punctat reprezentanţii MFP.
În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost de 13,8 miliarde lei, cu 2,1% mai mici faţă de cele din ianuarie 2010.
\"Reducerea s-a înregistrat la majoritatea categoriilor de cheltuieli: bunuri şi servicii (-3,3%), cheltuieli de personal (-18,1%), subvenţii (- 4,7%), asistenţă socială ca urmare a reducerii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj (-6,8%)\", au explicat reprezentanţii ministerului.
Aceştia arată însă că, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cheltuielile cu proiectele finanţate din fonduri UE au crescut accentuat, respectiv de la 57 milioane lei, la 1,02 miliarde lei.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost, în ianuarie, în valoare de 1,7 miliarde lei, respectiv 0,3% din PIB.
Reprezentanţii MFP au mai arătat că au crescut şi cheltuielile cu dobânzile cu 33,3 %, ca urmare a datoriei contractate pentru finanţarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celor curente.