Bugetul, pe repede-înainte

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2015

Parlamentarii au lucrat de zor peste week-end, ca să poată trimite, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pe 2016 în plenul reunit al celor două Camere, pentru votul final al senatorilor şi deputaţilor.

Calendarul de adoptare a bugetului pe anul viitor, decis de conducerea Parlamentului este unul accelerat, având în vedere că senatorii şi deputaţii vor să voteze proiectul Legii bugetului de stat pe 2016 în mai puţin de o săptămână de la sesizarea Legislativului, fiind o situaţie ieşită din comun, notează Mediafax. În anii trecuţi, calendarul adoptării bugetului dura aproximativ două săptămâni.

Ministerul Agriculturii a refuzat fonduri suplimentare

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, duminică, de Comisiile de buget-finanţe, reprezentantul ministerului declarându-se foarte mulţumit de fondurile alocate şi chiar refuzând să susţină un amendament prin care se alocau 508 de milioane de lei suplimentar pentru irigaţii.

Potrivit bugetului propus de Ministerul de Finanţe, fondurile alocate Agriculturii se ridică la 13,4 miliarde de lei, fiind, pe hârtie, un buget mai mic cu 45% faţă de anul trecut. Secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Agriculturii a explicat, însă, că instituţia se află la finalul ciclului de programare 2007-2013 pe fonduri europene, urmând să înceapă noul exerciţiu, însă în cadrul căruia nu au fost încă demarate plăţile. Astfel, în privinţa proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, Ministerul are în buget doar 335,8 milioane de lei pentru 2016, faţă de 20,5 miliarde de lei în anul în curs.

În Comisie a fost discutat un amendament propus de comisiile de agricultură din Parlament, care prevedea alocarea sumei de 508 milioane de lei pentru sistemul de irigaţii din România, însă reprezentantul ministerului a anunţat că nu îl susţine, iar instituţia nu are nevoie de aceste fonduri.

Buget de 443,6 milioane lei pentru Ministerul Energiei

Bugetul Minsterului Energiei a fost aprobat, în unanimitate şi fără amendamente, de Comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, suma de care va beneficia această instituţie fiind de 443,6 milioane lei, una dintre priorităţile anunţate vizând modernizarea sectorului de producţie a energiei.

Suma este mult mai mică decât cea din anul acesta, iar, ca priorităţi pe termen mediu ale ministrului Energiei, se menţionează continuarea programului nuclear, programul de închidere a minelor neviabile, dar şi programul de modernizare a sectorului de producere a energiei electrice.

Referitor la programul de închidere a minelor, ministrul Energiei Victor Grigorescu, a anunţat că acesta se va finaliza în 2018.

De asemenea, Victor Grigorescu a mai spus că stocurile de cărbune de la Complexul Energetic Hunedoara sunt insuficiente, precizând că încearcă să găsească soluţii pentru îmbunătăţirea producţiei.

Bugetul Apărării, votat în comisii

Bugetul de 11,23 miliarde lei al Ministerului Apărării a fost aprobat, sâmbătă seara, de Comisiile reunite de Buget-Finanţe din Parlament, acesta fiind mai mare decât cel din 2015, ministrul Mihnea Motoc declarând că fondurile corespund acordului politic privind 2% din PIB şi angajamentelor asumate.

"Guvernul a decis pentru 2016 o alocare de resurse pentru Apărare de 11,23 miliarde de lei, reprezentând 1,5 la sută din PIB.De asemenea, este un nivel de alocare care ne permite să onorăm angajamentul pentru Apărare asumat atât de România cât şi de alţi aliaţi, angajament de apărare care transpune aceeaşi recomandare de a aloca 2 la sută din PIB către Apărare", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, la Comisiile de Buget-Finanţe reunite ale Parlamentului.

De asemenea, Motoc a prezentat şi priorităţile pe care a fost construit bugetul pentru Apărare, arătând că acestea decurg din documentele programatice, din Strategia Naţională de Apărare din aspectele care au fost constatate în Carta Albă a Apărării, însuşită la nivelul Comisiilor reunite de resort din Parlament, ele fiind calibrate pe prevederile programului Armata 2027.

Răducu, Ministerul pentru Fonduri Europene: "Lucrăm zi şi noapte pentru proiecte"

Bugetul Ministerului pentru Fonduri Europene, de aproximativ 3,18 miliarde lei, a fost aprobat, sâmbătă seară, de Comisiile pentru Buget-Finanţe ale Parlamentului, ministrul de resort Aura Răducu afirmând că angajaţii instituţiei lucrează "zi şi noapte" pentru finalizarea mai multor proiecte.

Ministerul Fondurilor Europene are un buget pentru anul viitor de aproximativ 3,18 miliarde lei, mai mic decât cel din 2015, sumele pentru 2016 fiind aprobate cu unanimitate de parlamentarii din comisiile de buget-finanţe.

Ministrul Aura Răducu a declarat, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite de buget-finanţe, că încercă "prin mai multe mijloace şi mai multe soluţii" să crească gradul de absorbţie a fondurilor europene şi, în acest fel să poată să finanţeze cât mai multe proiecte de dezvoltare, adăugând că, în prezent, gradul de absorbţie a fondurilor europene este de 60 la sută.

"Acestea sunt proiectele care duc la o dezvoltare economică şi socială. În prezent, avem peste 15.000 de proiecte finanţate din fondurile europene şi cam 5.000 încă în implementare, în finalizare", a declarat ministrul de resort Aura Răducu.

Bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională pe 2016, votat fără amendamente

Bugetul pentru 2016 al Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a fost aprobat, sâmbătă, în unanimitate şi fără amendamente de parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finanţe.

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, declarat, în debutul dezbaterilor din Comisiile reunite de Buget-Finanţe, că ministerul pe care îl conduce are o creştere care "nu este bazată pe noi proiecte de investiţii, ci una mică dată de divizia de fonduri europene, unde s-au mărit salariile".

"Sumele vizează proiectul Ro-Net, pentru care va exista o alocare de 289 de milioane de lei, care se intenţionează a se finaliza până la finele anului viitor. Proiectul a ajuns într-o situaţie destul de critică. Când am preluat ministerul, lucrările erau în curs, iar riscul era să pierdem finanţarea şi să păgubim bugetul ţării. Dacă vom reuşi să finalizăm primele 100 de localităţi pentru a ajunge cu fibră acolo, Uniunea Europeană este de acord să se păstreze suma şi pentru anul viitor. La partea de cheltuieli cu privire la întreţinere şi funcţionare rămâne la fel. Încă 100 de milioane acele licenţe şi diferenţa care rămâne la cheltuieli de capital este de 14 milioane. La dispoziţie efectiv pe cheltuieli de capital avem o sumă extrem de mică şi sperăm ca, poate la rectificare, situaţia economică să fie mult mai bună şi să putem veni cu alte proiecte pe care le avem la nivel de fişă şi să le aducem în faţa dumneavoastră", a declarat Marius Bostan.

Ministerul Comunicaţiilor va avea, în 2016 un buget de 425,541 milioane de lei, în creştere faţă de anul în curs, potrivit proiectului de buget.

Bugetul Ministerului Economiei, în creştere

Bugetul ministerului Economiei a fost adoptat, în unanimitate, cu un amendament, prin care s-a cerut suplimentarea bugetului pentru stimularea tinerilor debutanţi în afaceri cu 1,7 milioane lei, bani care vor fi luaţi de la exporturi, fiind astfel vorba de o reechilibrare a bugetului economiei.

Bugetul ministerului Economiei pentru 2016 este mai mare decât cel de anul trecut, el înglobând şi revenirea sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii de la ministerul Energiei, având alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor. Această sumă este mai mare cu 2,3% decât estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri şi servicii urcă la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.

"Avem o sumă alocată de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 de milioane de lei, diferenţa reprezentată de o alocare de la fondul de mediu de 78 de milioane pentru conservări şi închideri de mine", a declarat la începutul audierilor din Parlament, ministrul Economiei Costin Borc.

Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul şi votat de comisii se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susţinerea micro-întreprinderilor şi a tinerilor întreprinzători.

"Bugetul ministerului este mai mare decât cel de anul trecut. El înglobează şi revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Dacă sunt bani mai mulţi, ar fi bine să dăm bani mai mulţi pentru IMM-uri. Există şi trebuie să lucrăm foarte mult în domeniul clusterelor. Există o strategie de competitivitate. Vrem să încercăm să producem pentru România. Începem să fim foarte buni în IT&C, în centre de servicii, a nu se înţelege aici ideea de call center. Cred că am neglijat în ultimii ani energia verde. Putem să facem o sumedenie de lucruri din deşeuri", a arătat Costin Borc, adăugând că pentru programe a fost alocată suma de 370 de milioane lei şi că se are în vedere încurajarea tinerilor întreprinzători şi a femeilor manager, precum şi a IMM-urilor din mediul rural.

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS au trecut de Comisiile de buget

Comisiile reunite de buget au adoptat, sâmbătă, fără amendamente, bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, precum şi pe cel al Curţii de Conturi, instituţiile anunţând, în cea mai mare parte, că banii alocaţi sunt suficienţi pentru buna funcţionare pe parcursul anului 2016.

SRI şi SIE vor primi bani în plus, potrivit proiectului de buget. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei.

Creştere cu 16% a bugetului Ministerului Sănătăţii

Bugetul Sănătăţii pe anul 2016 a fost avizat, vineri, de comisiile reunite ale Parlamentului, fiind vorba de o creştere cu 16% faţă de 2015 pentru Ministerul Sănătăţii şi cu aproape 12% pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La Ministerul Sănătăţii, bugetul avizat, cu două abţineri, de Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi Comisia pentru sănătate publică din Senat este de 7,7 miliarde de lei, respectiv 4,2% din PIB, iar pentru CNAS, bugetul pentru care s-a dat aviz favorabil este de 26,4 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ura si...la Gara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb