BUNDESBANK ANUNŢĂ ÎNCEPEREA REPATRIERII AURULUI DEPOZITAT ÎN STRĂINĂTATE A fost odată încredere între băncile centrale

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2013

A fost odată încredere între băncile centrale
CĂLIN RECHEA

Bill Gross, fondator şi CIO al PIMCO, cel mai mare administrator de fonduri de obligaţiuni la nivel global, se întreba recent pe Twitter dacă mai există încredere între băncile centrale.

Oare ce ar însemna pierderea încrederii între aceşti piloni de bază ai economiilor "moderne", în condiţiile în care nu mai prididesc campaniile propagandistice de liniştire a populaţiei privind caracterul benign al tipăririi nelimitate?

Întrebarea lui Bill Gross a apărut la scurt timp după publicarea unui articol în ediţia electronică a cotidianului financiar Handelsblatt, cu titlul "Bundesbank vrea să aducă înapoi aurul Germaniei".

După un raport al Curţii Federale de Audit din toam-na anului trecut, în care se recomanda actualizarea politicii de repartizare a rezervei de aur din depozitele externe, banca centrală a Germaniei a decis să repatrieze o mare parte din rezerva de aur a ţării. Datele de la Bundesbank arată că aurul este stocat în prezent la New York (45% din rezerva totală de 3.396 tone), Londra (13%), Paris (11%) şi Frankfurt (31%).

Carl-Ludwig Thiele, membru al conducerii executive a Bundesbank, a declarat la sfârşitul anului trecut că nu mai există motive pentru stocarea aurului în capitala Franţei, deoarece ambele ţări fac parte din uniunea monetară şi nu există efecte compensatorii în cazul unei crize valutare globale, mai scrie Handelsblatt.

Un comunicat de presă de pe site-ul Bundesbank a confirmat ieri ştirea din Handelsblatt. Noul plan de stocare a rezervei de aur a Germaniei prevede ca jumătate din aceasta să fie deţinută în ţară, iar restul la New York (37%) şi Londra (13%). Din păcate, banca centrală a Germaniei nu explică de ce trebuie ca repatrierea aurului să se facă în etape şi să dureze până în 2020. În comunicatul Bundesbank se mai arată că 300 de tone de aur din New York şi 374 de tone din Paris vor fi transferate în Frankfurt.

De ce sunt necesari opt ani pentru a trece Atlanticul cu 300 de tone? Oare trebuie scos prima dată din zăcăminte şi rafinat?

Organizaţia Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) a prezentat, în ultima decadă, mai multe dovezi ale utilizării aurului stocat la Federal Reserve Bank of New York pentru manipularea preţului pe pieţele internaţionale. Anunţul Bundes-bank pare să confirme ipoteza GATA.

Peter Boehringer, iniţiatorul campaniei "Repatriaţi aurul nostru" din Germania, a declarat pentru GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) că decizia Bundesbank reprezintă un succes major pentru susţinătorii campaniei.

Dar Boehringer nu este pe deplin mulţumit, deoarece "Bundesbank nu a oferit detalii privind repatrierea" şi nici nu doreşte să publice lista cu seriile lingourilor, care ar reprezenta un pas important în eliminarea incertitudinilor privind utilizarea rezervelor Germaniei pentru manipularea preţurilor aurului din ultimii ani. Mulţumirea parţială a lui Peter Boehringer se va transforma, cu siguranţă, în dezamăgire la aflarea termenului pentru finalizarea transferului.

Poate că această "transparenţă" este singurul lucru pe care îl mai poate face Bundesbank pentru Federal Reserve, având în vedere că, doar în urmă cu trei luni, Andreas Dombret, membru în conducerea executivă a Bundesbank, îl asigura pe şeful Federal Reserve Bank of New York de "continuarea relaţiei excelente dintre Bundesbank şi Federal Reserve", în ciuda "fricii iraţionale" privind situaţia rezervei de aur a Germaniei. Probabil că trebuie să avem multă răbdare pentru a afla ce a determinat răsturnarea poziţiei oficiale a băncii centrale germane într-un timp aşa de scurt.

O posibilă explicaţie este oferită de Jan Skoyles, de la The Real Asset Company. "Repatrierea aurului reprezintă un indicator clar al faptului că Bundesbank se gândeşte la viitorul economic al Germaniei în afara zonei euro", a declarat Skoyles pentru MarketWatch, iar "planificarea unei repatrieri graduale a aurului stocat la Federal Reserve din New York nu ridică doar întrebări privind încrederea în modul în care Fed-ul administrează rezerva de aur a Germaniei ci şi privind încrederea în capacitatea SUA de administrare a dolarului".

"Aurul reprezintă moneda de ultimă instanţă şi este bine să îl ai acasă", a declarat pentru MarketWatch şi Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Thorsten Polleit, profesor la Frankfurt School of Finance & Management şi economist şef la Degussa Goldhandel, crede că "oamenii au început să realizeze cât de mult se poate înrăutăţi situaţia, iar aurul este mijlocul de plată de ultimă instanţă". Polleit a mai declarat pentru MarketWatch că "euro nu va exita pentru totdeauna, iar aurul este ancora".

Revizuirea drastică a rolului pe care îl joacă aurul în cadrul sistemului financiar internaţional pare să fie şi motivul creşterii accelerate a rezervelor de aur ale economiilor emergente.

În decembrie 2012, Bloomberg scria că "Brazilia şi-a dublat rezervele de aur în a doua jumătate a anului", în condiţiile în care "băncile centrale, în special cele din economiile emergente, caută să crească ponderea aurului în rezervele valutare".

Revista Forbes scria, în toamna anului trecut, despre intenţiile Chinei de a-şi majora rezervele de aur, care le vor depăşi pe cele americane în următorii cinci ani. "China se pregăteşte pentru lumea care va exista după renunţarea la dolar", în condiţiile în care "guvernul de la Beijing cumpără toată producţia internă şi a importat peste 750 de tone în ultimele 12 luni", mai precizează Forbes, amintind şi de eliminarea completă a restricţiilor pentru investiţiile private în aur.

Revista americană îl citează pe Zhou Qiren, decanul Şcolii Naţionale de Dezvoltare din cadrul Universităţii Peking şi membru al Comitetului de Politică Monetară al Băncii Chinei, care a declarat că "standardul aur va duce la eliminarea războaielor valutare" şi "va împiedica guvernele să impună în mod nesăbuit o "taxă inflaţionistă" asupra populaţiei, precum şi manipularea ratelor de schimb la nivel internaţional".

Se pare că pregătirile sunt tot mai febrile, atât în ţările mari cât şi în cele mai mici, pentru intensificarea războiului valutar global. Iar aurul reprezintă cea mai eficientă armă în această confruntare.

Oare BNR are planuri pentru repatrierea aurului României? Şi este acesta "liber de sarcini", sau este "sechestrat" pentru garantarea continuării jafului reprezentat de acordurile cu instituţiile financiare internaţionale?

------------

Notă: Articolul reprezintă punctul de vedere al autorului, nu reflectă sau implică opiniile instituţiei unde acesta îşi desfăşoară activitatea şi nu reprezintă recomandare de investiţie.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Aurul de din NY ..pa! Ca si aurul din Fort Knox Oricum si noi ar trebui sa repatriem aurul de la Moscova.Vocea Rusiei pe care tot o citati prin ziarul asta ce zice?

    Stimate domnule analist,

    ca de fiecare data atingeti punctul central al unei dispute asupra rolului viitor al Euro in Sistemul financiar european. Desi nu sunt un guru precum domnul Mobius in materie de preziceri, as opina ca aceasta miscare este datorita celor apartinand grupului conservator, care vad o posibila defalcare in Euro Nord si Sud precum Concernul Aldi sau asemeni razboiului de secesiune. Afirmatia conform careia s-ar pregati iesirea din zona euro a domnului Skoyles si a economistului sef de la Degussa nu pot fi privite decat cu ingaduinta, deoarece aceasta ar zdruncina definitiv si asa precar echilibrul dintre Franta si Germania, niciuna din aceste tari dorindu-si cu adevarat si asta din motive strict obiective si nu sentimentale iesirea din zona monedei unice. Este , daca imi poate fi permisa comparatia, asemanatoare avertismentului lui Zeus la prima calatorie a domnului Hollande catre Berlin, unde acel fulger probabil a reusit sa mai domoleasca din hey rupismul exacerbat pentru mai multa egalite si fraternite , insa in acelasi timp sustinand mentinerea cel putin pe acelasi nivel a competentei decizionale , daca suprematie nu se poate in cadrul national champions (vezi EADS). Bineinteles ca sunte nevoie de 8 ani atunci cand tu ca sef al Bundesbank nu vezi probabil nici un folos , esti izolat in incercarea ta de a evita cat mai mult pastrarea unei politici ortodoxe a bancii nationale relativ la cumpararile de obligatiuni si cautand sa ai sustinatori pentru politica ta unde ii poti gasi decat in vechea elita bancara conservatoare pentru care separarea intre stat si banca centrala era privita mai aspru decat un sistem galvanic. Aceasta opinie nu reprezinta decat opinia mea personala si nu trebuie atribuit nici unui for bancar, die el BCE, Bundesbank, FWB sau oricarei alte institutii financiare si reprezinta cel mult opinia impartasita de Virgil Bestea Medienberatung. 

    Aurul romanesc trimis spre pastrare la Londra (aprox. 40-50 de tone de aur) a fost ipotecat, reipotecat, imprumutat, vandut probabil de zeci de ori. In schimb BNR va primit certificate GLD :). Probabil nemtii nu s-au gandit ca ar fi mult mai facil sa ceara cateva certificate GLD in loc sa plimbe zeci de tone de aur.

    Ceva se pregateste, aurul intra pe TIER1 conform Basel III ... si aurul=bani de vre-o 7000 de ani incoace. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb