Burduja: "Există o serie de factori care explică creşterile de preţ de pe bursa energiei"

F.D.
Miscellanea / 29 august

Burduja: "Există o serie de factori care explică creşterile de preţ de pe bursa energiei"

Preţurile pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei, au crescut în ultima perioadă şi există o serie de factori care explică ce se întâmplă, precum seceta, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse şi o serie de indisponibilităţi tehnice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, relatează Agerpres.

"În ultima perioadă probabil că aţi remarcat un preţ mai mare pe Piaţa Zilei Următoare, pe bursa energiei. E adevărat. Aceste creşteri de preţ nu se reflectă în factura românilor, nici în factura firmelor româneşti, pentru că există schema de compensare plafonare, o schemă valabilă până la 1 aprilie anul viitor. Sigur că există o sumă de factori care explică ce se întâmplă, poza de moment de pe piaţa energiei, de pe bursa energiei.(...) E adevărat, în luna iulie, de exemplu, şi în ultimele zile am văzut preţuri destul de mari: secetă, cel mai secetos an din ultimul deceniu, energia eoliană disponibilă în cantităţi reduse, deci n-a bătut vântul fiind foarte cald şi, de asemenea, o serie de indisponibilităţi tehnice", a explicat Burduja.

Printre aceste indisponibilităţi, ministrul le-a menţionat pe cele pe liniile de interconexiune cu Ungaria, în mod special, din cauza cărora România n-a putut beneficia de importurile de energie mai ieftină din vestul Europei.

"Când ne uităm la acea hartă, unde România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia sunt cu preţuri ceva mai mari, vedem că este practic o piaţă decuplată, estul Europei de vestul Europei, din cauza acestor probleme de pe reţeaua maghiară", a subliniat Sebastian Burduja.

El a adăugat că au existat şi o serie de probleme tehnice "care au necesitat atenţie şi rezolvări", precum cea de la reactorul 1 de la Cernavodă, care s-a deconectat automat de la SEN în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei.

"De exemplu, la reactorul unu de la Cernavodă. Am salutat şi le mulţumesc celor care realmente au lucrat zi şi noapte pentru a pune înapoi în funcţiune acest reactor 1. Astăzi el este la putere nominală şi puteţi vedea acest lucru. A fost o problemă la unul dintre transformatoare şi echipa de la Nuclearelectrica, împreună cu echipa la Transelectrica, realmente au lucrat zi şi noapte pentru a aduce înapoi acest reactor în Sistemul Energetic Naţional", a punctat Burduja.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Lipsa de creier e cauza

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb