Piaţa de acţiuni din Statele Unite are o primă jumătate de an bună, indicele de referinţă S&P 500 marcând o creştere de circa 13% de la începutul lui 2023 până în prima zi a acestei săptămâni, scrie MarketWatch.
Thomas Lee, fondatorul Fundstrat Global Advisors, spune că, dacă istoria dă cu adevărat indicii despre ceea ce se va întâmpla, atunci investitorii au motive să fie optimişti pentru următoarele şase luni. În cele 22 de cazuri din 1950 încoace când S&P 500 a încheiat prima parte a anului cu o apreciere de peste 10%, rentabilitatea mediană pentru a doua parte a anului a fost de 8%, indicele marcând creştere în 82% din cazuri, conform datelor Fundstrat.
Pentru cele nouă cazuri când S&P 500 a avut scădere cu un an în urmă, dar a urcat cu peste 10% în prima jumătate a anului următor, rentablitatea mediană pentru cele şase luni din cea de-a doua parte a anului a fost de 12%, în 89% din cazuri indicele având creştere. Or, asta înseamnă că S&P 500 poate să încheie anul la circa 4.900 de puncte, a scris Lee într-un raport publicat la începutul săptămânii, conform MarketWatch.
Luni, indicele principal al pieţei americane a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 4.329 de puncte.
Întrebarea este cum poate raliul S&P 500 să continue în condiţiile în care pieţele financiare se confruntă încă cu provocări semnificative, precum rate mari ale dobânzilor sau temeri de recesiune economică.
În acest an, recuperarea pieţei din Statele Unite a avut la bază evoluţia acţiunilor marilor nume din domeniul tehnologiei, la care a contribuit şi volatilitatea ridicată din domeniul bancar, deoarece investitorii au fugit către companiile Big Tech. Mai ales în al doilea trimestru, supraperformanţa sectorului a fost susţinută de entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale, de aşteptările ca Rezerva Federală să întrerupă creşterea ratelor şi de ajungerea la un acord privind plafonul datoriei SUA, conform MarketWatch.
"Presiunile inflaţioniste vor scădea mai rapid decât se aşteaptă, astfel încât Fed va relaxa condiţiile financiare. Acest lucru a fost evident în 2023, iar datele privind vânzările de maşini şi locuinţe sugerează că tendinţa se va accentua", a scris Lee.
De asemenea, fondatorul Fundstrat Global Advisors a adus aminte de recuperarea rapidă a acţiunilor tehnologice care au "supravieţuit în faţa multor vânturi neprielnice" apărute de la începutul pandemiei Covid, între care blocajele din lanţurile de aprovizionare, presiunea inflaţionistă şi campania agresivă a Fed de înăsprire a politcii monetare.
"Recuperarea preţurilor acţiunilor FAANG este elocventă în acest sens. Adică, cât de rapid au recuperat aceste titluri niveluri cheie de preţ", a scris Lee. FAANG este acronimul pentru grupul de acţiuni format din Meta (fostul Facebook), Apple, Amazon, Netflix şi compania mamă a Google, Alphabet.
Fondatorul Fundstrat Global Advisors a amintit că a fost nevoie de 225 de zile pentru ca acţiunile Meta să revină la 288 de dolari de la un minim de 88 de dolari pe titlu în noiembrie 2022, comparativ cu 1.888 de zile pentru o creştere asemănătoare între 2015 şi 2020.
"Acest lucru este valabil pentru acţiunile FAANG în general, care au recuperat niveluri cheie ale preţurilor de două ori mai repede", a spus acesta.
Lee şi echipa sa sunt de părere că piaţa de acţiuni americană va avea o creştere consistentă în a doua parte a acestui an şi se aşteaptă ca tot mai multe titluri să participe la raliu, ceea ce poate să împingă S&P 500 până la 4.750 de puncte, conform Market Watch.