Înainte de a fi "smart", un oraş românesc trebuie să fie "clean", este de părere Eugen Scheuşan, directorul general al Electromagnetica. Domnia sa ne-a spus, într-un interviu: "Atunci când vor dispărea gunoaiele de pe stradă, când vom învăţa să sortăm deşeurile, să reparăm gropile, când nivelul educaţional al cetăţenilor va presupune să nu rupă, să nu fure, să nu spargă, atunci vom putea începe şi noi să discutăm despre conceptul de «smart». Acum, dacă plasezi o componentă a unui sistem «smart» în domeniul public te poţi aştepta ca a doua zi să fie rupt sau vandalizat. Conceptul de «smart» presupune o gestiune centralizată a tuturor serviciilor publice - transport, iluminat, utilităţi - ţinând cont de poluare, de curăţenie, de educaţie etc. Dacă o verigă se rupe, atunci se distruge tot lanţul".
Reporter: Majoritatea autorităţilor locale vorbesc despre "smart city", despre soluţii inteligente de modernizare a oraşelor. În acest context, cu ce sisteme "smart" vine Electromagnetica?
Eugen Scheuşan: În contextul conceptului "smart", Electromagnetica propune ca soluţie de modernizare sistemul de iluminat bazat pe tehnologia LED cu control total asupra gradului de iluminare, în funcţie de orar, trafic şi alte condiţii locale, precum şi sistemul de telegestiune a consumului de energie electrică ENERGSys.