Bursa de Valori Bucureşti - bilanţ la şase luni

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2005

Printre factorii care au influenţat evoluţia bursei în primul semestru a anului curent se enumără cu siguranţă presiunea la cumpărare în condiţiile unui număr mic de emitenţi listaţi la bursă şi a unei lichidităţi în creştere, susţine într-un studiu Jan Pricop, manager de portofoliu în cadrul "KD Investments".

Domnia sa este de părere că la acestea s-au adăugat şi semnarea tratatului de aderare, cît şi cota unică de impozitare. Domnia sa menţionează: "Prin scăderea cotei impozitului pe profit la 16% - efect pozitiv asupra rezultatelor companiilor ale căror acţiuni se tranzacţionează la bursă, corelate cu scăderea ratei dobînzilor, cu renunţarea la emisiunile de certificate de trezorerie destinate populaţiei, care într-o anumită măsură au fost orientate şi către piaţa de capital s-au obţinut performanţele actuale ale pieţei".

Fondurile de investiţii sînt din ce în ce mai prezente nu numai pe piaţa românească, ci şi pe alte pieţe europene, unele dintre ele considerate emergente în condiţiile în care dolarul american suferea o depreciere prelungită în ultimii ani. Noile condiţii create prin politica americană a ratelor dobînzilor şi în condiţiile unei rate globale a dobînzilor aflată pe un trend crescător, au făcut ca o parte din banii investiţi de aceste fonduri să migreze către noile oportunităţi", subliniază managerul "KD Investments".

O influenţă majoră asupra pieţei a avut-o introducerea impozitului pe creşterea de capital obţinută din investiţiile pe piaţa de capital, începînd cu o insuficientă informare care a dat naş-tere unor confuzii ce au determinat reacţii nedorite pe piaţă. Ulterior au fost numeroase reveniri şi amînări care au lăsat în urmă un sentiment de lipsă de profesionalism din partea celor care au gestionat implementarea schimbărilor fiscale adoptate, subliniază aceeaşi sursă.

Jan Pricop consideră: "Mediatizarea evoluţiei spectaculoase a cotaţiilor bursiere care dădea impresia că se pot face bani uşor, fără a menţiona riscurile pe care le implică investiţiile de acest tip, a adus noi jucători la bursă; mare parte din aceştia, insuficient informaţi, s-au numărat ulterior printre cei care cuprinşi, de panică, au vîndut amplificînd corecţiile ce au urmat creşterii spectaculoase din primele două luni ale anului şi au rămas cu un gust amar în privinţa investiţiilor pe piaţa de capital". În luna ianuarie peste 10.000 de români au derulat tranzacţii la bursă comparativ cu circa 5.000 de conturi active în decembrie 2004. Liberalizarea contului de capital anunţată de BNR din 11 aprilie presupunea intrarea unor sume mari din partea investitorilor străini; unii brokeri şi analişti au fost însă mai rezervaţi în ceea ce priveşte o nouă creştere semnificativă a bursei. Aceste puncte de vedere fiind confirmate de evoluţia bursei în perioada imediat următoare, susţine domnul Pricop.

Evoluţia bursei în primele 6 luni a fost influenţată de un complex de factori: politici - în special schimbările la nivelul puterii, legislativi - aspectele fis-cale şi continuarea procesului de liberalizare a contului de capital, economici - inclusiv politica BNR privind ratele dobînzii etc., fiecare investor conştientizînd anumiţi factori, avînd propriile percepţii cu privire la impactul acestora asupra evoluţiei pieţei şi în final acţionînd în concordanţă cu propriile convingeri cu scopul obţinerii unor cîştiguri cît mai mari, precizează managerul Jan Pricop.

Totodată Bursa s-a aflat sub influenţa unor evenimente ce au avut un puternic impact la momentul apariţiei lor, spre exemplu anunţarea introducerii impozitului pe cîştigul de capital, discutarea unor modalităţi de modificare în sensul creşterii sau chiar al eliminării pragului de 0,1% din capitalul societăţilor de investiţii financiare, pe care un investitor nu-l putea depăşi la achiziţionarea de acţiuni emise de acestea.

Entuziasmul manifestat în perioada de creştere a fost exagerat şi nu era decît o chestiune de timp pînă cînd corecţiile să se facă simţite. Practic indicii bursieri au atins într-un interval de timp relativ scurt, spre sfîrşitul lunii februarie, nivele greu de anticipat: BET +49.3%, BET-C +45%, BET-FI +92%. Jan Pricop opinează: "Este adevărat că şi nivelul corecţiilor ce au urmat a fost semnificativ, acţiunile unor emitenţi ajungînd să treacă sub nivelul preţurilor înregistrate la sfîrşitul anului 2004. Luna martie a concentrat începînd din primele două săptămîni cea mai mare parte a acestor corecţii, toţi indecşii bursieri pierzînd mai mult de jumătate din creşterea înregistrată pînă la sfîrşitul lunii precedente". De menţionat este şi evoluţia Bursei Electronice RASDAQ, al cărei proces de fuziune cu Bursa de Valori Bucureşti este în curs de desfăşurare, indicele acestei pieţe înregistrînd la sfîrşitul celor şase luni o scădere de aproape 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb