Bursa din Arabia Saudită, pregătită de propria listare în 2021-2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 februarie 2021

Khalid Abdullah Al-Hussan, directorul executiv al Bursei Tadawul

Khalid Abdullah Al-Hussan, directorul executiv al Bursei Tadawul

Planul ofertei publice iniţiale va fi anunţat anul acesta, potrivit CEO-ului pieţei saudite, Khalid Al-Hussan

Cea mai mare listare de la Tadawul a fost, în 2020, a companiei Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, care a atras 698,6 milioane de dolari

Bursa de Valori Tadawul din Arabia Saudită se pregăteşte să se listeze în 2021 sau 2022, iar planul propriei oferte publice iniţiale (IPO) va fi publicat anul acesta, conform afirmaţiilor făcute săptămâna trecută de CEO-ul pieţei, Khalid Abdullah Al-Hussan, citat de Reuters.

De asemenea, calendarul vânzării de acţiuni planificate va fi anunţat anul acesta, potrivit lui Khalid Abdullah Al-Hussan.

În decembrie anul trecut, Bursa Tadawul a informat că intenţionează să înceapă pregătirea propriei listări, lansarea fiind aşteptată în următorii doi ani. Al-Hussan a declarat atunci, citat de Bloomberg, că 2020 a fost "un an excepţional" pentru piaţa saudită, iar aceasta "a reacţionat proactiv" la impactul pandemiei de coronavirus.

Amintim că, în 2019, oferta publică iniţială a companiei petroliere de stat Saudi Aramco a susţinut propulsarea bursei Regatului, Tadawul, în rândul primelor zece pieţe de acţiuni din lume, cu o evaluare de 2,4 trilioane de dolari, conform raportului anual al pieţei. IPO-ul record al Aramco, care a început de la 25,6 miliarde de dolari, iar ulterior, după exercitarea unei opţiuni de supra-alocare, a ajuns la 29,4 miliarde de dolari, a fost unul dintr-o serie de evenimente care au susţinut creşterea dimensiunii bursei Regatului. Aceasta s-a plasat, astfel, pe locul al nouălea în lume, în 2019.

Alte cinci listări au atras încă 4,67 miliarde de dolari (17,5 miliarde de riali), ducând numărul total al companiilor listate la Tadawul la 199 în 2019, an în care Bursa Tadawul a fost inclusă în indicele MSCI al pieţelor emergente şi în S&P Dow Jones Emerging Markets.

La începutul lui 2020, Bursa Tadawul i-a adus în boardul său pe Xavier Rolet, fost director executiv al London Stock Exchange (LSE), şi pe Mark Makepeace, şef al diviziei FTSE Russell din cadrul LSE.

Anul trecut, cea mai mare listare de la Tadawul a fost a companiei Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, din sectorul îngrijirii sănătăţii, care a atras 698,6 milioane de dolari. Pe locul al doilea s-a situat IPO-ul retailerului Bin Dawood Holding, cu 585,1 milioane de dolari.

Aramco ia în calcul să vândă mai multe acţiuni pe bursă

Gigantul petrolier Aramco, cea mai mare companie de profil din lume, ar putea lansa o nouă ofertă de acţiuni, potrivit afirmaţiilor făcute recent de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, citat de Arab News.

"Acest lucru va produce un flux de numerar ce va fi transferat către Fondul de Investiţii Publice (PIF), cu scopul reinvestirii banilor pe plan intern şi internaţional, în beneficiul cetăţenilor saudiţi", a spus prinţul moştenitor. Oficialul saudit nu a dat vreun indiciu cu privire la mărimea celei de-a doua potenţiale oferte şi nu a spus dacă aceasta va avea loc pe piaţa internă sau la o bursă internaţională.

Compania Aramco este listată în prezent doar la Bursa Tadawul din Riad.

Şi Yasir Al-Rumayyan, guvernatorul PIF, care este şi preşedintele Aramco, a declarat recent că grupul petrolier ar putea vinde mai multe acţiuni în cazul în care condiţiile de pe pieţe vor fi adecvate. Acesta susţine, de asemenea, perspectiva ca Aramco să vândă alte active sau să colaboreze cu parteneri regionali şi internaţionali, aşa cum au făcut alte companii regionale de energie.

Potrivit prinţului moştenitor, PIF şi-ar putea atinge obiectivul ambiţios de a avea în administrare active în valoare de 4 trilioane de riali (1,07 trilioane de dolari) până în 2025.

Record de IPO-uri, aşteptat anul acesta la Tadawul

Bursa saudită se aşteaptă să găzduiască mai multe oferte publice iniţiale ca niciodată în 2021, în baza unei cereri solide din partea investitorilor locali care au susţinut multe tranzacţii anul trecut, informează Bloomberg.

După 22 de emisiuni de titluri pe diferite platforme în 2020, "cred că vom bate acest record în 2021", a spuns recent Khalid Abdullah Al-Hussan, directorul executiv al Bursei Tadawul, într-un interviu acordat Bloomberg.

Patru companii s-au listat pe piaţa principală a bursei saudite anul trecut, strângând un total de 1,5 miliarde de dolari, conform datelor Bloomberg. Suma a fost mai mare decât cea de 1,3 miliarde de dolari din IPO-urile lansate în Germania, spre exemplu, dar cu mult sub fondurile astrase din listarea gigantului petrolier Saudi Aramco, în 2019.

Al-Hussan aşteaptă mai multe IPO-uri, respectiv sume mai mari din oferte, anul acesta, inclusiv pe platforma Nomu, piaţa paralelă destinată listărilor mai mici din Riad.

Potrivit unui raport al Kamco Investment din Kuweit, regatul saudit a continuat să fie lider pe pieţele primare în 2020, în condiţiile în care patru din cele şapte IPO-uri din regiune au avut loc la Tadawul. Cele şapte IPO-uri au fost mai puţine decât cele lansate în 2019, adică 12.

Regatul a dominat regiunea şi în ceea ce priveşte veniturile generate din IPO-uri, cu 78%, respectiv 1,45 miliarde de dolari din totalul de 1,87 miliarde de dolari. În 2019, sumele atrase prin IPO-urile din regiune au fost de 29,04 miliarde de dolari, incluzând cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie, cea a Aramco.

Kamco anticipează că numărul companiilor care urmează să debuteze pe pieţele din Golf este aşteptat să crească în acest an, pe măsură ce societăţile se pregătesc deja de listare pe pieţele din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. "Ne aşteptăm ca pieţele IPO din GCC (n.r. Consiliul de Cooperare din Golf) să rămână active în 2021 şi există o serie de catalizatori care ne fac să credem acest lucru", a declarat Thomas Mathew, vicepreşedinte asistent pentru strategie de investiţii şi cercetare la Kamco Invest. În opinia sa, pe piaţă vor veni companii care au înregistrat creşteri anul trecut, respectiv cele care se concentrează pe consum, digitalizare, tehnologie, sănătate, domenii care au avut de câştigat de pe urma pandemiei de Covid-19.

Fondul de sprijin saudit va oferi stimulente economice companiilor listate la Tadawul

Iniţiativa Fondul de sprijin pentru proiecte din Arabia Saudită a semnat recent un acord cu Bursa Tadawul ca să ofere stimulente economice companiilor listate, anunţă Arab News. Iniţiativa are în vizor companiile private mari din sectoarele sănătăţii, educaţiei şi dezvoltării imobiliare, în încercarea de a ajuta la creşterea economiei, de a crea locuri de muncă şi de a sprijini companiile locale.

Acordul fost semnat de Fahad Al-Saif, CEO al Centrului Naţional de Management al Datoriilor, şi de CEO-ul Bursei Tadawul, Khalid Abdullah Al-Hussan.

"Acordul priveşte companiile listate la bursa saudită şi indică faptul că stimulentele urmează să fie oferite prin împrumuturi pe termen lung către societăţi", a informat Bursa Tadawul.

Companiile de pe bursă vor beneficia de limite de finanţare crescute, iar oficialii pieţei Tadawul sunt de părere că această iniţiativă va încuraja mai multe firme să se listeze.

Iniţiativa este inclusă în Programul de dezvoltare a sectorului financiar saudit, care priveşte dezvoltarea economiei şi diversificarea surselor de venit, prin expansiunea sectorului financiar şi dezvoltarea bursei saudite, cu scopul realizării planului Saudi Vision 2030, care urmăreşte ca Tadawul să devină o bursă avansată.

Proiectul de sprijin a fost creat ca parte a iniţiativelor de stimulare ale guvernului saudit, cu un capital iniţial de 10 miliarde de riali (2,67 miliarde de dolari).

Arabia Saudită vrea să obţină peste 4 miliarde de dolari din privatizare, în 2021

Centrul Naţional pentru Privatizare (NCP) din Arabia Saudită are în plan să emită în curând Legea privatizării, care va accelera ritmul de implementare a proiectelor din industrie, conform directorului executiv al acestuia, Rayyan Nagadi.

Domnia sa a declarat recent, într-un interviu televizat: "Această lege va genera o transformare majoră în ceea ce priveşte scurtarea termenelor proiectelor. Sper că proiectele, care pot dura doi-trei ani, pot fi realizate în mai puţin de jumătate sau o treime din program", a indicat Nagadi.

NCP a realizat venituri de 3 miliarde de riali (800 de milioane de dolari) din vânzarea activelor statului în 2020, conform lui Nagadi, care se aşteaptă ca centrul să atragă cel puţin 15 miliarde de riali (4 miliarde de dolari) în 2021.

"Planul de privatizare al Regatului nu vizează doar proiectele de infrastructură şi vânzarea de active, ci cuprinde şi listarea activelor guvernamentale care urmează să fie privatizate pe piaţa Tadawul, în urma unei oferte publice iniţiale", a explicat Nagadi.

Bursa Tadawul a fost creată în 2007, cu un capital de 1,2 miliarde de riali, divizat în 120 de milioane de titluri. Compania este deţinută în proporţie de 100% de Fondul de Investiţii Publice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Legislatia lor este controversata!

    Investitorii trebuie sa aibe mare griza cu achizitionarea de "active"; sunt legi destul de discriminatoare cand vorbim de investitii! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb