• "ArcelorMittal" se opune acestui tip de operaţiuni
Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), cea mai mare piaţă din lume pentru tranzacţiile cu aluminiu şi cupru, a lansat, ieri, contractele futures pe oţel, urmărind să se extindă pe un segment de aproape patru ori mai mare decât cel al aluminiului.
Noile contracte pe oţel vor avea ca spaţiu de livrare zona mediteraneană şi Orientul Îndepărtat. Transferurile se realizează electronic şi prin telefon. Tranzacţiile pe platformă vor începe la data de 28 aprilie.
Prima tranzacţie futures cu oţel la LME a avut loc ieri, în jurul la orei locale 9 a.m., când contractele cu livrare în august, în zona mediteraneană, au avut o cotaţie de 750 dolari tona. Tranzacţiile au privit trei loturi, a câte 65 de tone fiecare.
Analiştii cred că momentul actual este unul perfect pentru lansarea contractelor futures pe oţel la Londra, dat fiind că cererea cunoaşte un boom, iar pe segmentul ofertei se înregistrează o criză. Preţul oţelului a crescut cu 30% în ultimele trei luni, potrivit cifrelor "Macquarie", cea mai mare bancă de investiţii din Australia, care arată că ascensiunea a fost determinată tocmai de criza de materii prime, inclusiv de cărbune şi minereu de fier.
Succesul tranzacţiilor cu oţel pe piaţa londoneză va depinde de lichiditate şi de sprijinul producătorilor, al traderilor şi consumatorilor, susţin experţii.
"ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, care controlează circa 10% din cantitatea realizată în întreaga lume, se opune tranzacţiilor futures în domeniu. "Nu credem că instituţiile financiare care speculează preţul oţelului vor aduce vreun beneficiu pe termen lung sustenabilităţii industriei noastre", a precizat Nicola Davidson, purtător de cuvânt al "ArcelorMittal".
Tranzacţiile cu metale şi materiale plastice derulate la LME, piaţă cu o existenţă de 131 de ani, au atins un volum record în ultimii trei ani, totalizând 9.500 miliarde de dolari în 2007. Cel mai tranzacţionat metal la LME este aluminiul.