BURSA ZVONURILOR: MIŞCĂRI SPECTACULOASE PE PIAŢA COMUNICAŢIILOR Vodafone ar putea achiziţiona UPC

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 octombrie 2013

Vodafone ar putea achiziţiona UPC

Odată cu acceptul dat de grupul american Verizon Communications, de a prelua participaţia de 45 de procente deţinută de Vodafone la societatea lor mixtă din SUA, piaţa a început să freamăte cu privire la informaţiile conform cărora grupul britanic Vodafone ar urma să achiziţioneze Liberty Global (UPC), cea mai mare companie de cablu din Europa. În urma tranzacţiei dintre Verizon şi Vodafone, care ar urma să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor, compania britanică va primi suma de 130 miliarde de dolari, dintre care 58,9 miliarde de dolari vor fi bani peşin, ceea ce a întărit zvonurile în rândul analiştilor telecom cum că Vodafone va încerca să intre pe piaţa cablului TV prin achiziţionarea Liberty Global, companie deţinută de miliardarul american John Malone. Conform publicaţiei Denver Business Journal, John Malone nu ar declina o ofertă convenabilă. Liberty Global este cea mai mare companie de cablu din Europa, cu 25 de milioane de clienţi în 15 ţări, printre care şi România.

Ce ar însemna tranzacţia pentru ţara noastră

O posibilă astfel de tranzacţie ar învolbura şi mai mult apele în ceea ce priveşte piaţa comunicaţiilor din România. În momentul de faţă există trei mari competitori în industria cablului TV de la noi din ţară: RCS&RDS, care are aproximativ 3,5 milioane de abonaţi, UPC, cu 1,3-1,5 milioane de clienţi şi Dolce, serviciul furnizat de Romtelecom, care numără aproximativ 1,5 milioane de clienţi. De curând a intrat în industrie şi Orange, care a lansat în luna iunie a acestui an serviciul TV. Deocamdată, reprezentanţii Orange estimează că serviciul oferit de cel mai important operator de telefonie mobilă din ţara noastră va avea în jur de 50.000 de abonaţi până la sfârşitul anului, dar este de aşteptat ca, în viitor, compania să-şi dezvolte propriile staţii TV, după modelul Digi (RCS-RDS) şi Dolce. Odată cu achiziţionarea UPC de către Vodafone, în România s-ar crea concurenţă la cel mai înalt nivel între compania britanică şi RCS-RDS, Romtelecom şi Orange TV fiind nevoite să găsească soluţii pentru a face faţă situaţiei.

Un alt punct de reper important în ecuaţia industriei cablului TV din România îl reprezintă drepturile TV ale meciurilor de fotbal din prima ligă. Acestea au jucat un rol determinant în ceea ce priveşte structurarea pieţei din prezent, RCS-RDS şi Dolce plătind peste 100 de milioane de euro în urmă cu doi ani pentru a deţine exclusivitate în transmiterea Ligii 1, fapt ce a condus la o importantă migraţie a abonaţilor TV înspre cele două companii. În pofida faptului că, anul viitor, va fi organizată o nouă licitaţie pentru cedarea drepturilor TV ale campionatului naţional de fotbal, companiile de cablu nu sunt dispuse să ofere mai mult de jumătate din cât au oferit până acum, în condiţiile în care Liga 1 devine tot mai neatractivă pentru cetăţeni, de la un an la altul. Având în vedere situaţia, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a anunţat deja un nou proiect grandios, realizat în colaborare cu o companie olandeză, care ar urma să transmită meciurile din Liga 1 începând cu vara anului viitor. În aceste condiţii, chiar dacă nu au fost oferite detalii cu privire la proiect, este de aşteptat ca un nou pol de putere să-şi facă apariţia în piaţa media din România. De asemenea, surse din piaţă au declarat că proiectul şefului LPF ar putea fi realizat chiar împreună cu nou-înfiinţatul Orange TV, fapt ce ar reprezenta o adevărată lovitură pentru competitori şi pentru industrie în ansamblul ei.

Amy Yong, analist din cadrul companiei de cercetare Macquarie Equities Research, a spus: "Este evident că Vodafone este interesată de pătrunderea pe piaţa de cablu TV, dacă ne raportăm şi la oferta pentru cel mai mare operator german, Kabel Deutschland". De asemenea, John Malone, proprietarul Liberty Global, a transmis publicaţiei Bloomberg: "Vom lua în considerare orice ofertă. În orice caz, suntem foarte fericiţi cu situaţia din prezent şi cred că suntem bine poziţionaţi pentru a creşte în continuare ca independenţi". Cele mai mari pieţe pe care activează Liberty Global sunt Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia şi Elveţia.

Deocamdată, instituţiile de reglementare din Europa privesc cu reticenţă afacerile de asemenea anvergură din domeniul cablului TV şi al comunicaţiilor. O dovadă în acest sens o constituie tranzacţia dintre Kabel Deutschland şi Tele Columbus Group, care a fost oprită de către autoritatea de concurenţă din Germania la începutul anului curent.

Acţiunile Liberty Global au cunoscut un salt de 4 procente (aproximativ 3 dolari per acţiune) la începutul lunii septembrie, odată cu apariţia pe piaţă a zvonurilor privitoare la posibila achiziţionare a acesteia de către Vodafone.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb