Bursele europene au încheiat a cincea săptămână consecutivă cu scăderi

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2008

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut în intervalul 30 iunie - 4 iulie, pentru a cincea săptămână consecutiv, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin de după ianuarie, determinată de temerile investitorilor privind consecinţele creşterii preţului petrolului şi ale încetinirii expansiunii economice.

Titlurile "ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, şi cele ale "Lonmin" Plc, al treilea producător mondial de platină, au consemnat cele mai mari scăderi din domeniul societăţilor de profil. Titlurile "ArcelorMittal" au scăzut cu 16% săptămâna trecută, iar cele ale "Lonmin" - cu 15%.

Acţiunile "Eramet" SA, operatorul celei mai mari fabrici de feronichel din lume, au pierdut 19%. Revista Chall­enges anunţa, la data de 3 iulie, că familia Duval, acţionarul principal al companiei, a vândut acţiuni.

Acţiunile "TUI Travel" Plc, cel mai mare tour operator din Europa, au coborât cu 13% în săptămâna încheiată la data de 4 iulie. Acţiunile "Thomas Cook Group" Plc, a doua companie de turism din Europa, au coborât cu 11%.

Creşterea preţului petrolului a influenţat în mod negativ şi acţiunile companiilor aeriene, care au cheltuieli foar­te mari cu combustibilii. Acţiunile "Iberia Lineas Aereas de Espana" SA, cea mai mare companie aeriană din Spania, au scăzut cu 22%, iar titlurile "Air France- KLM Group", cea mai mare societate aeriană din Europa, au pierdut 8,3%. Săptămâna trecută, preţul combustibililor pentru avioane a urcat cu 5,3% în nord-vestul Europei, creşterea de la începutul anului până în prezent fiind de 59%.

Acţiunile retailer-ului britanic "Marks & Spencer Group" Plc au fost influenţate de scăderea vânzărilor cheltuielilor de consum din ţară. Acest­e titluri au pierdut 32% săptămâna trecută.

Acţiunile "Kingfisher" Plc, cel mai mare distribuitor european de amenajări interioa­re, au scăzut cu 13%. Acţiunile "Next" Plc, al treilea retăiler de îmbrăcăminte din Marea Britanie, au scăzut cu 10%.

Acţiunile "France Telecom" SA, a treia companie de telefonie din Europa, au crescut cu 14%, iar titlurile "Vodafon­e Group" Plc, cel mai mare operator de telefonie mobilă din lume, au câştigat 7,3%. La data de 2 iulie, analiştii băncii de investiţii "Morgan Stanley" şi-au modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile companiilor europene de telecomunicaţii: "attractive", de la "inline".

Indicele european Dow Jone­s Stoxx 600 a scăzut cu 2,7% săptămâna trecută, la 279,53 puncte. DAX al Burse­i din Frankfurt a scăzut cu 2,3%, la 6.272,21 puncte, FTSE 100 al pieţei din Londra - cu 2,1%, la 5.412,80, CAC 40 al celei din Paris - cu 3%, la 4.266,00.

Menţionăm că vineri, 4 iulie, au fost închise bursele din SUA, americanii sărbătorind Ziua Independenţei.

Scad acţiunile producătorilor de energie din Asia

Majoritatea acţiunilor tranzacţionate la bursele din Asia au scăzut vineri, investitorii considerând că preţul record al petrolului şi încetinirea expansiunii economice mondiale vor afecta profiturile companiilor.

Acţiunile "Kyushu Electric Power" Co., al cincilea producător de energie din Japonia, au scăzut cu 0,9%, la 2.190 yeni. Acţiunile "Tenaga Nasional" Bhd., producător malaiezian de energie, controlat de stat, au coborât cu 2,5%, la 7,80 ringgit.

Declinul acţiunilor companiilor de utilităţi a fost limitat după ce "Babcock & Brown Power" a anunţat că va vinde o staţie energetică în schimbul sumei de 700 milioane de dolari australieni (672 milioane de dolari SUA). Suma astfel obţinută va fi folosită la acoperirea unei părţi din datorii. Titlurile "Babcock & Brown Power" au urcat cu 18%, la 78 de cenţi australien­i.

Acţiunile companiei-mamă a "Babcock & Brown Power", "Babcock & Brown" Ltd., a doua societate de valori mobiliare din Australia, au cres­cut cu 4,6%, la 7,28 dolari australieni.

Acţiunile "Reliance Communications" Ltd., operator indian de telefonie mobilă, au urcat cu 6,2%, la 414 rupii, după ce Economic Times a anunţat că societatea îşi va majora capitalul cu 6 miliarde de dolari, ca să cumpere "MTN Group" Ltd. din Africa.

Purtătorul de cuvânt al "Reliance Communications", Gaurav Wahi, a refuzat să facă vreun comentariu în acest sens.

Acţiunile "Bursa Malaysia" Bhd., operatorul Bursei de Valori din Malaiezia, au scăzut cu 5,8%, la 6,45 ringgit (cel mai redus curs de după noiembrie 2006). Tranzacţiile de pe această piaţă au fost suspendate joi, din cauza unei probleme de sistem, cea mai gravă cu care s-a confruntat vreodată bursa malaieziană, potrivit anunţului făcut de directorul executiv al acesteia, Yusli Mohamed Yusoff.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a coborât cu 0,2%, la 13.237,89, puncte. Indicele a scăzut 12 zile la rând, pierzând 8,4%, iar acesta a fost cel mai lung declin consemnat de Nikkei 225 în ultimii 54 de ani. Kuala Lumpur al Bursei din Malaiezia a scăzut cu 1,7%, la 1.134,14, în timp ce S&P/ASX 200 al pieţei din Sydney a urcat cu 1,7%, la 5.082,10.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb