BVB Aproape un sfert din rulaj realizat pe piaţa "deal"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie 2018

Aproape un sfert din rulaj realizat pe piaţa "deal"

Valoarea tranzacţionată în ziua bursieră de ieri a urcat, după două şedinţe în care rulajul s-a situat între patru şi cinci milioane de lei, la 40,27 milioane de lei (8,64 milioane de euro), aproape un sfert (23%) din lichiditatea consemnată fiind realizată prin şase tranzacţii derulate pe piaţa "deal".

Cele mai importante două transferuri operate pe această piaţă, în valoare de 4,64 milioane de lei, au fost realizate cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), la preţul unitar de 14,98 de lei, în scădere cu 1,19%.

Au mai fost derulate două tranzacţii "deal" cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), la preţul de 2,625 lei/unitate, în depreciere cu 0,38%, valoarea transferurilor fiind de 2,36 de milioane de lei.

Totodată, a fost consemnată o trazacţie cu acţiunile Purcari Wineries (WINE), în valoare de 1,66 milioane de lei, la preţul unitar de 19,15 lei, în creştere cu 2,13%.

Un alt transfer "deal" a fost derulat cu titlurile Impact Developer & Contractor (IMP), la preţul de 1,03 lei/titlu, în urcare cu 3%, valoarea tranzacţiei fiind de 0,5 milioane de lei.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii preponderent negative, singurul coş de acţiuni care a încheiat şedinţa bursieră de ieri în creştere fiind BET-FI, cu o apreciere marginală, de 0,09%.

Dragoş Mesaroş, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Goldring din Târgu Mureş, a apreciat: "Astăzi (n.r. ieri) am avut parte de o şedinţă anostă atât din punctul de vedere al cotaţiilor cât şi al volumelor. De altfel, personal, până la convocatoarele Adunărilor Generale ale Acţionarilor şi în lipsa apariţiei unor surprize, mă aştept ca bursa locală să fie caracterizată de o volatilitate şi de o lichiditate redusă".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Romgaz (SNG), cu o valoare tranzacţionată de 8,42 milioane de lei, ultima cotaţie fiind de 38 lei/unitate, în urcare cu 0,13%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), preţul de închidere al acţiunii societăţii petroliere fiind de 0,3215 lei/unitate, în stagnare, în contextul unor transferuri de 6,11 milioane de lei.

Acţiunile TLV au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,63 lei, cotaţia emitentului coborând cu 0,19%, pe fondul unei valori a transferurilor de 5,55 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile BRD, care au încheiat ziua bursieră la preţul de 15,18 lei/acţiune, în creştere cu 0,13%, în contextul unui rulaj de 3,06 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,05%, iar indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,04%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei, a coborât cu 0,11%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii a avut un recul de 0,56%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Energopetrol" (ENP): +14,29%

2. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +10,46%

3. "Condmag" (COMI): +7,84%

4. "Bermas" (BRM): +2,91%

5. "Compa" (CMP): +2,53%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Rompetrol Well Services" (PTR): -4,49%

2. "Erste Group Bank" (EBS): -4,37%

3. "Turism Felix" (TUFE): -3,67%

4. "Dafora" (DAFR): -3,03%

5. "Romcarbon" (ROCE): -2,44%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb