Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a corelat cu pieţele europene în ultima şedinţă a săptămânii trecute, fiind consumată o nouă zi de corecţii pentru titlurile locale, însă legătura s-a realizat mai degrabă cu bursele regionale decât cu cele ale economiilor vest-europene, acestea din urmă suferind vânzări masive demarate pe fondul amplificării tensiunilor comerciale.
În timp ce indicele BET a marcat o scădere de 0,56%, până la 9.068,90 de puncte, indicele BUX de la Budapesta a pierdut 0,41%, PX al bursei de la Praga a scăzut cu 0,64%, iar WIG20 al pieţei din Varşovia s-a retras cu 1,08%.
Indicele sectorului energetic BET-NG a fost singurul dintre cele nouă coşuri de acţiuni de la BVB care au încheiat şedinţa de vineri în teritoriul pozitiv, tractat de aprecierea titlurilor Romgaz (SNG) şi Electrica (EL), singurele acţiuni incluse în referinţa BET care au marcat aprecieri ale cotaţiilor în ultima zi bursieră a săptămânii. Din rândul celor 52 de emitenţi cu acţiunile cărora s-au realizat tranzacţii în şedinţa de vineri, doar 8 au marcat aprecieri ale cotaţiilor.
Per total, săptămâna s-a încheiat pozitiv pentru BET pe fondul saltului de 2,32% apărut în şedinţa de miercuri. Practic, BET a câştigat 107.44 de puncte, respectiv 1,19%, într-o săptămână în care a fost consemnat debutul raportărilor financiare semestriale. Din rândul componentelor BET şi BET-XT, doar SIF Moldova (SIF2) şi operatorul BVB vor publica rezultate în această săptămână, în 6 şi 9 august.
Rulajul s-a menţinut sub media acestui an în ziua bursieră de vineri, valoarea tranzacţionată situându-se la 38,69 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deal" a fost realizată o singură astfel de tranzacţie, cu titlurile SIF2, la preţul unitar de 1,395 lei, cu 0,36% sub referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 2,09 milioane de lei.
Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii BVB au avut evoluţii preponderent descendente în ultima şedinţă a săptămânii. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,59% pentru BET-BK şi o creştere de 0,16% în cazul BET-NG, singurul indice care a închis şedinţa în creştere. Lichiditatea a fost similară cu cea de ieri, valoarea tranzacţiilor de astăzi (n.r. vineri) fiind de 8,2 milioane euro. Din cadrul indicelui BET, doar două companii au reuşit să închidă şedinţa pe plus: EL, cu un avans de 0,91%, şi SNG, titlurile emitentului crescând cu 0,76%. La polul opus, cea mai mare scădere a fost înregistrată de titlurile MedLife (M), care au pierdut 2,16%"
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au înregistrat transferuri în valoare de aproximativ 18,28 milioane de lei, ultima cotaţie a FP fiind de 1,085 lei, mai mică cu 0,91% decât referinţa anterioară.
Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de Banca Transilvania (TLV), care a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,375 lei, în scădere cu 1,25%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând 7,89 milioane de lei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 0,401 lei, în depreciere cu 0,5%, pe fondul unei valori transferate de circa 4,8 milioane de lei.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNG, care au angrenat un rulaj de 1,89 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 32,95 lei.
Indicele compozit BET Plus, ce include cele mai tranzacţionate 40 de emitenţi ai bursei noastre s-a depreciat cu 0,57%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a suferit o retragere similară, de 0,58%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Armatura" (ARM): +11,2%
2. "Uamt" (UAM): +5,42%
3. "Electroargeş" (ELGS): +3,39%
4. "Altur" (ALT): +1,37%
5. "Electrica" (EL): +0,91%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -5,82%
2. "Sinteza" (STZ): -3,08%
3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -2,99%
4. "Turism Felix" (TUFE): -2,82%
5. "IAR Braşov" (IARV): -2,7%