BVB Corecţii la categoria SIF

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 august 2005

Piaţa bursieră a suferit corecţii la categoria SIF în cursul zilei de vineri, ca urmare a apariţiei în piaţă a vînzătorilor, care după ce şi-au marcat profiturile datorită creşterilor excepţionale din ziua precedentă au preferat să vîndă titluri SIF.

Tranzacţiile de vineri au însumat peste 57,21 milioane de RON, într-un volum transferat de peste 100 milioane acţiuni.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, a înregistrat o scădere cu 0,74%, ajungînd la nivelul de 5.747,56 puncte.

Variaţii negative a înregistrat, vineri, şi indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF. Acesta s-a depreciat cu 5,29% faţă de nivelul din şedinţa anterioară.

La categoria I, cel mai tranzacţionat emitent a fost BRD, care a realizat transferuri de aproximativ 2 milioane de RON. După ce, în prima parte a şedinţei, cotaţia titlurilor băncii a atins maximul zilei de 12 RON/acţiune, preţul a înregistrat o evoluţie des-cendentă, închizînd ziua la 11,5 RON/acţiune, în scădere cu 2,5% faţa de nivelul din şedinţa anterioară.

Preţurile acţiunilor de la categoria SIF au scăzut, astfel încît nici una dintre societăţile de investiţii financiare nu au închis ziua de vineri pe creştere. Valoarea totală transferată cu acţiunile SIF a însumat peste 43 milioane de RON, reprezentînd peste 75% din rulajul total al Bursei. Brokerii susţin că cele mai mari transferuri s-au realizat cu acţiunile SIF 1 "Banat Crişana" şi au însumat peste 16,14 milioane de RON, respectiv 28,29% din valoarea totală. Preţul la finele şedinţei a fost de 1,6000 RON/titlu, în scădere cu 5,9% faţă de cel anterior. În acest mod, scăderea de vineri este aproape egală cu creşterea din ziua anterioară.

Tranzacţiile SIF2 "Moldova", într-un volum de peste 7 milioane de acţiuni, s-au ridicat la o valoare totală de aproximativ 11 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 1,460 RON/acţiune, în scădere cu 4% faţă de cel precedent. Brokerii consideră că acţiunile SIF "Moldova" au avut o evoluţie stabilă. După ce au deschis ziua pe scăderi, cotaţia titlurilor s-a menţinut stabilă, sustin surse din piaţă.

Cele peste 5 milioane de acţiuni SIF5 "Oltenia" au fost tranzacţionate la o valoare totală de 9,21 milioane de RON. Preţul de închidere s-a situat la nivelul de 1,680 RON/acţiune, în scădere cu 5,6 % faţă de cel precedent.

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de 61,32 milioane titluri în valoare totală de 6,34 milioane de RON. Cotaţia a urcat în cursul zilei de vineri pînă la maximul de 0,1050 RON/acţiune. Spre final, însă, preţul a suferit corecţii uşoare, astfel încît acesta a închis şedinţa la 0,1030 RON/acţiune, în creştere cu 3% faţă de cotaţia din ziua anterioară.

"Banca Transilvania"

La prima categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au fost pe locul al doilea în topul preferinţelor investitorilor, după titlurile BRD. Pe tot parcursul zilei, cotaţia a înregistrat o evoluţie descendentă, ajungînd la finele şedinţei la preţul de 0,8850 RON/acţiune. Acesta a fost în scădere cu 1,7% faţă de nivelul de joi. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile băncii a însumat peste 1,8 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb