BVB Cotaţia acţiunilor "Amonil" a crescut cu 15%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 august 2005

După ce, în cursul sesiunii bursiere de ieri, cotaţiile principalilor emitenţi de la Bursă au deschis pe creştere uşoară, aces-tea au închis ziua pe scădere. Cumpărătorii au dispărut din piaţă lăsînd locul vînzătorilor care au condus la reduceri de preţuri. Cele mai multe tranzacţii speciale au fost efectuate cu acţiunile societăţilor de investiţii financiare "Oltenia" şi "Moldova". Asftel, cu peste 3,2 milioane de acţiuni SIF2, care au fost transferate la preţul de 1,42 RON/acţiune, s-a realizat o valoare de 4,65 milioane de RON. Cu 3,8 milioane de acţiuni SIF5 au fost perfectate tranzacţii la preţul de 1,66 RON/acţiune, în sumă de 6,3 milioane de RON.

Liviu Avram, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat:" Transferul de pachete mari de acţiuni era de aşteptat să se realizeze după majorarea pragului de deţinere la cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare de la 0,1% la 1% din capitalul social. Pentru a nu fi risipite în piaţă aceste titluri, investitorii preferă să-şi consolideze poziţia în cadrul SIF-urilor". Cu titlurile SIF au fost realizate transferuri în valoare de 17,3 milioane de RON.

Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF "Moldova", cu un rulaj de 6,89 milioane de RON, cursul fiind acelaşi ca cel din ziua anterioară, de 1,4200 RON/acţiune. Acelaşi comportament al cotaţiei a fost înregistrat ieri şi de acţiunile SIF5, al căror preţ a fost, la finele zilei, de 1,66 RON/acţiune, acelaşi ca cel de luni.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent al şedinţei a fost "Petrom" Bucureşti. În opinia brokerilor, acest lucru a fost posibil datorită rezultatelor financiare semestriale aşteptate în piaţă de investitori. Au fost trasferate peste 21 de milioane de acţiuni. După ce în cursul primei jumătăţi a zilei cotaţia a urcat pînă la nivelul maxim al zilei de 0,4570 RON/acţiune, spre final aceasta a scăzut, stabilizîndu-se la 0,4500 RON/acţiune. Preţul la finalul zilei a fost în creştere cu 1,4% faţă de cel din ziua anterioară. Au fost realizate şi transferuri speciale (deal), cu 14,6 milioane de titluri, la preţul de 0,4500 RON/acţiune.

La aceeaşi categorie, brokerii consideră că preţul acţiunilor BRD a rămas stabil, cotaţia la finele zilei fiind de 11,8 RON/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de cea din şedinţa anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu acţiunile băncii a însumat aproximativ 1,5 milioane de RON. Şi cu acţiunile BRD au fost perfectate transferuri speciale, la preţul de 11,8 RON/acţiune, în valoare de 708.000 RON.

Valoarea totală realizată la prima categorie a însumat 20 milioane de RON, respectiv jumătate din rulajul total perfectat ieri pe Bursă.

"Amonil" Slobozia

Cea mai bună evoluţie de ieri au avut-o titlurile "Amonil" Slobozia. Ordinele de cumpărare şi-au făcut apariţia în piaţă încă de la începutul zilei, cînd cotatia AMO a crescut la peste 0,0800 RON/acţiune, pînă la maximul zilei de 0,0825 RON/acţiune. Cotaţia acţiunilor a reuşit să crească pînă la nivelul maxim al zilei acceptat de BVB de 15%. Astfel că la finele zilei, preţul de închidere a fost de 0,0845 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb