BVB Creşteri de mici proporţii, ieri, la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 noiembrie 2005

Spre finalul săptămînii cumpărătorii şi-au făcut apariţia în piaţă, însă creşterile au fost de mici proporţii. Indicii bursieri au crescut cu valori cuprinse între 0,24% indicele BET-FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, şi 0,74% indicele BET. Ieri au fost perfectate şi două transferuri cu obligaţiuni: unul cu obligaţiuni corporative şi altul cu obligaţiuni municipale, care au însumat aproximativ 16.000 de RON. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate la Bursă a fost de circa 33 de milioane de RON.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom", cu un rulaj de 7,5 milioane de RON, peste jumătate din valoarea acestei categorii. În prima jumătate a şedinţei bursiere, cotaţia titlurilor SNP a atins maximul zilei de 0,4350 RON/acţiune, însă spre final aceasta s-a redus ajungînd la nivelul preţului de închidere. Preţul la finele sesiunii a fost de 0,4240 RON/titlu, sub nivelul celui anterior cu 0,5%. Lichiditatea a fost crescută, tranzacţionîndu-se peste 17,7 milioane de acţiuni.

La aceeaşi categorie, pe locul al doilea în ceea ce priveşte valoarea transferată s-a situat "Banca Transilvania". Rulajul perfectat cu titlurile băncii a fost de 4,66 de milioane de RON. Cursul acţiunilor TLV a urcat ieri pînă la 1,2 RON/acţiune, fiind la final de 1,19 RON/titlu. Acesta s-a apreciat cu 0,9% faţă de cel anterior. Celălalt emitent din sectorul bancar, respectiv BRD, a înregistrat la finalul şedinţei aceeaşi cotaţie ca cea anterioară, de 13,4 RON/acţiune. Valoarea totală tranzacţionată s-a cifrat la peste 1 milion de RON.

O apreciere ceva mai mare au înregistrat-o ieri acţiunile "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea. Pe o lichiditate medie, cu circa 120.000 de acţiuni tranzacţionate, în sumă de 47.500 de RON, cotaţia a urcat în partea a doua a sesiunii bursiere cu 2,6% faţă de nivelul din ziua anterioară.

La categoria SIF nu au fost evoluţii spectaculoase de preţ. Brokerii consideră ca titlurile SIF se consolidează în jurul valorilor înregistrate ieri, iar o dată cu rezultatul final privind privatizarea BCR se va putea observa o reacţie firească a invesitorilor pe piaţa bursieră. Preţul a trei din cele cinci societăţi de investiţii financiare au crescut ieri, în timp ce SIF5 "Oltenia" a înregistrat scăderi de curs şi alte două SIF-uri au închis ziua la aceeaşi cotaţie ca cea precedentă. Cea mai mare valoare tranzacţionată a fost perfectată cu acţiunile SIF1 "Banat Crişana", respectiv de 3 milioane de RON. Cotaţia titlurilor SIF1 a crescut pînă la nivelul maxim al zilei de 1,91 RON/acţiune. Spre final, însă, pe fondul ordinelor de vînzare plasate în piaţă, cursul a scăzut pînă la 1,89 RON/acţiune, cu 0,5% peste cel de miercuri.

La categoria a doua s-au detaşat acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare", cu o evoluţie bună. Cotaţia a atins maximul de 0,1150 RON/acţiune, însă spre final a urmat corecţia generală a pieţei, închizînd la 0,1130 RON/acţiune, în creştere cu 1,8% faţă de cea anterioară.

"Sicomed" Bucureşti

Deşi au fost transferate peste 1,7 milioane de acţiuni ale producătorului de medicamente "Sicomed, cotaţia la finalul sesiunii a fost aceeaşi ca cea din ziua precedentă, respectiv de 1,38 RON/acţiune, preţul maxim al zilei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb