BVB Creşteri în prima parte a zilei - linişte spre final

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 ianuarie 2006

Acţiunile SNP "Petrom" - cea mai bună evoluţie de la începutul anului l A fost tranzacţionat peste 4% din capitalul social al "Sinteza" Oradea

Sesiunea bursieră de vineri a fost caracterizată de creşteri în prima parte a zilei, pe fondul interesului crescut la cumpărare, după care a urmat, în partea a doua a şedinţei o stare de linişte şi acalmie la Bursă. Interesul investitorilor a scăzut brusc, lichiditatea păstrîndu-se în limite scăzute. Astfel, au fost tranzacţionate 58,2 milioane de acţiuni, în sumă de peste 42,4 milioane de RON. Indicii bursieri au reuşit să recupereze joi şi vineri pierderea de miercuri, depăşind chiar nivelul înregis-trat la mijlocul săptămînii. Indicele BET a crescut cu 1,94%, în timp ce indicele BET-FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a apreciat cu doar 0,22%.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost SNP "Petrom", compania fiind în topul preferinţelor investitorilor, cu acţiunile acesteia perfectîndu-se un rulaj de peste 8 milioane de RON. Cotaţia acţiunilor a atins un nou maxim istoric de 0,62 RON/acţiune, cu 3,3% mai mare decît nivelul din ziua precedentă. Volatilitatea titlurilor a fost ridicată ieri: la deschiderea zilei, cursul a urcat către maximul de 0,6250 RON/titlu, ulterior scăzînd la minimul de 0,5950 RON/acţiune. În ultima parte, preţul şi-a revenit, înregistrînd apreciere susţinută pe fondul interesului la cumpărare.

La aceeaşi categorie, s-au detaşat şi acţiunile din sectorul bancar. Preţul titlurilor "Banca Transilvania" a crescut cu 0,7%, pînă la 1,43 RON/acţiune. Lichiditatea a fost una normală, tranzacţionîndu-se 2,4 milioane de acţiuni în sumă de aproximativ 3,5 milioane de RON.

Titlurile BRD au depăşit aşteptările investitorilor, urcînd vineri pînă la maximul de 16,1 RON/titlu, acesta fiind şi preţul de închidere al şedinţei bursiere, în creştere cu 1,9% faţă de ziua anterioară. Rulajul efectuat cu titlurile BRD a fost de 2,7 milioane de RON.

Categoria SIF a înregistrat creşteri de preţ în prima parte a zilei, după care au urmat ordine la vînzare care au condus la deprecieri ale cotaţiilor. La finalul zilei, preţurile acţiunilor SIF şi-au revenit. Cea mai mare creştere a înregistrat-o vineri SIF4 "Muntenia" a cărei cotaţia a urcat pînă la 1,87 RON/acţiune, cu 1,1% peste nivelul anterior. Valoarea totală tranzacţionată la această categorie a însumat aproximativ jumătate din totalul realizat vineri la Bursă.

"Sinteza" Oradea

"Sinteza" Oradea s-a detaşat în ultimele trei şedinţe bursiere ale săptămînii, cotaţia urcînd vineri pînă la nivelul maxim de 0,45 RON/acţiune, închizînd ziua la preţul de 0,43 RON/titlu, în creştere cu 9,5% comparativ cu cel de joi. Volumul tranzacţionat a fost peste aşteptări de mare, acesta fiind de 32 de milioane de acţiuni, respectiv 4,4% din capitalul social al companiei orădene. Brokerii apreciază că în ultimele cinci şedinţe bursiere, cotaţia acţiunilor STZ a crescut cu circa 70%, însă consideră că o asemenea evoluţie de curs este foarte rar întîlnită la Bursă.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb