Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri de tranzacţionare puternic în creştere, pe fondul unei valori tranzacţionate de 38,65 milioane de lei, sub cea din şedinţa anterioară. Pe segmentul principal rulajul a fost de 29,45 milioane de lei, în timp ce pe structurate s-a tranzacţionat 8,83 milioane de lei.
Evoluţia a fost în ton cu creşterile din bursele internaţionale, cele europene marcând aprecieri de cuprinse între 2% şi 2,5%. Principalii indici bursieri americani creşteau de asemenea scurt timp de la deschidere pe fondul măsurilor de sprijin anunţate anterior de Federal Reserve (Fed) şi a ştirilor ce privesc implementarea un plan de investiţii în infrastructură în valoare de 1 trilion de dolari ce urma să fie anunţat de administraţia Trump.
Practic, indicele BET, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 2,19%, la 8.719,25 de puncte, raliul fiind condus de cele două bănci lichide de la BVB, în timp ce indicele sectorului energetic BET-NG a urcat cu 0,95%.
Brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia din şedinţa de tranzacţionare de ieri astfel: "Indicii bursei locale au recuperat din corecţiile de ieri (luni - n.r.) şi au închis şedinţa pe plus. Variaţiile au fost cuprinse între 0,95% pentru BET-NG şi 2,20% în cazul indicelui BETPlus. Valoarea tranzacţiilor a fost de 8 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 6,4 milioane lei. Cele mai bune evoluţii înregistrate din indicele BET apartin celor două bănci: Banca Transilvania (TLV), +5,01% şi BRD SocGen (BRD), +3,20%. La polul opus, avem doi emitenţi care au închis şedinţa de tranzacţionare pe minus: Alro (ALR), -0,77% şi Nuclearelectrica (SNN), -0,37%".
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au stagnat la preţul de 0,33 lei/unitate, pe fondul unui rulaj de 6,45 milioane lei, cel mai ridicat al zilei.
Locul al doilea în topul rulajului din piaţa "regular" a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au angrenat o lichiditate de 4,93 milioane lei, cotaţia TLV încheind ziua la 2,2 lei.
Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 32,05 lei, cu 2,72% peste închiderea din ziua precedentă, pe fondul unei valori a schimburilor de 3,07 milioane de lei.
Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Erste Group Bank (EBS), care au antrenat un rulaj 2,97 milioane de lei, ultima cotaţie a acţiunii băncii austriece fiind de 113,3 lei, în creştere cu 4,04% faţă de cea din şedinţa anterioară.
Prin piaţa "deal" nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.
De menţionat şi titlurile SIF Hoteluri (CAOR), companie deţinută de SIF Banat - Crişana (SIF1), care au crescut cu 13,04% pe fondul unei singure tranzacţii în care s-au schimbat 12 acţiuni. Ultima tranzacţie cu CAOR fusese efectuată în data de 22 mai.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 1,68%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,65%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "SIF Hoteluri" (CAOR): +13,04%
2. "Napoca Construcţii" (NAPO): +11,63%
3. "Electromagnetica" (ELMA): +7,69%
4. "Banca Transilvania" (TLV): +5,01%
5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +4,96%
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Cemacon" (CEON): -1,90%
2. "Vrancart" (VNC): -1,23%
3. "Alro" (ALR): -0,77 %
4. "Biofarm" (BIO): -0,50%
5. "SIF Banat Crişana" (SIF1): -0,40%