BVB Final de săptămână indecis la Bursă

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 septembrie 2010

Final de săptămână indecis la Bursă

Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au închis prima săptămână de tranzacţionare din această lună pe "roşu", consemnând deprecieri de până la 0,6%. Singurele care au avut de câştigat au fost cele cinci societăţi de investiţii financiare, grupate sub forma indicelui BET-FI, care a crescut cu 0,74%, situându-se în jurul pragului de 22.400 de puncte.

Restul indicilor au scăzut în medie cu 0,3%, indicele general al pieţei, BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, înregistrând o scădere de 0,23%, până la 5.095 de puncte. Indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor energetice cotate la Bursă, a coborât cu 0,49%, până la 736 de puncte, în timp de indicele compozit, BET-C, a ajuns la 2.965 de puncte, cu 0,56% mai puţin ca joi.

Lichiditatea a rămas la fel de îngheţată comparativ cu ultimele două luni, tranzacţiile cu acţiuni şi instrumente derivate şi structurate cifrându-se la numai 6,2 milioane de lei.

Din sectorul bancar, titlurile "BRD - Groupe Societe Generale" (simbol BRD) au atras cea mai mare lichiditate, de 1,44 milioane de lei, cotaţia de referinţă staţionând la 11,5 lei/unitate, fiind urmate de acţiunile "Banca Transilvania" Cluj Napoca (simbol TLV), care au atras o lichiditate de 0,43 milioane de lei.

În topul celor mai tranzacţionate titluri s-au mai aflat cele emise de SIF "Oltenia" (simbol SIF5), care au crescut cu 1,47%, pe fondul unor tranzacţii de 1,08 milioane lei, SIF2 "Moldova" - cu o valoare a tranzacţiilor de 0,99 milioane de lei - şi SIF Transilvania (SIF3) - cu tranzacţii a căror valoare s-a ridicat la 0,32 milioane lei.

Cele mai mari aprecieri au fost înregistrate de acţiunile "Mechel" Târgovişte (simbol COS) şi "Siretul Paşcani" (simbol SRT), ambele urcând cu peste 7%. La polul opus, perdanţii şedinţei de vineri au fost fabricantul de tuburi şi profile din material plastic "Romcarbon" Buzău (simbol ROCE) şi "Alro" Slatina (simbol ALR), care au înregis-trat corecţii de 9,20%, respectiv 3,57%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb