Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 21,88 milioane de lei (4,86 milioane euro), mai mic decât marţi (5,67 milioane euro).
Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat evoluţia de ieri a bursei autohtone: "Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în teritoriu negativ pe fondul unor evoluţii nefaste din prima parte a şedinţei în pieţele vest-europene. Indicele BET a pierdut 0,16% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0.12% (BET-NG) şi -0.27% (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 4,4 milioane euro, peste media de 8,18 mililoane euro înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile VES S.A. (VESY) cu +6,94% pe fondul celui mai mare volum zilnic din ultimele 6 luni, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor BRD-GSG S.A. (BRD) a avut cea mai bună evoluţie (+1.48%), în condiţiile în care volumele au fost mult peste media ultimului semestru. Cea mai mare scădere pe piaţă reglementată au înregistrat-o astăzi acţiunile Electroputere S.A. (EPT) cu -13.02% pe fondul unor volume mici în termeni absoluţi şi sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile OMV-Petrom S.A. (SNP, -1.30%), valorile pe piaţa regular peste media ultimelor 6 luni pentru acest simbol".
Raportul zilnic realizat de firma de brokeraj Prime Transaction precizează: "Indicii au continuat să scadă astăzi (ieri, n.r.), însă într-un ritm mai lent decât în sedinţa anterioară. Cea mai mare scădere a fost cea a BET-FI, 0,27%, cinci dintre cele şase componente ale indicelui fiind pe minus. Indicele de referinţă al pieţei, BET, a scăzut cu doar 0,16%, în urma unei evoluţii mixte a acţiunilor din componenţa sa. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au continuat să se deprecieze, -1,09%, la fel ca şi cele ale OMV Petrom (SNP), -1,3%, în timp ce acţiunile Transelectrica (TEL) şi cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD) au crescut cu 1,03% şi 1,48%. Valoarea tranzacţiilor a scăzut până la 4,9 milioane de euro, dintre care 4,45 milioane pe piaţa de acţiuni şi 406 mii pe cea de certificate".
Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,46 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 0,12%, preţul de închidere fiind de 0,804 lei/unitate.
Titlurile TLV au coborât la 2,275 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,44 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 2,9 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,3 lei/unitate, în stagnare.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor SNP, cu un rulaj de 0,87 milioane de lei, ultimul preţ fiind de 0,227 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie de 0,45 milioane lei, realizată cu titluri SNP, la preţul unitar consemnat şi pe piaţa "regular".
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,19%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,17%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,2%.