BVB Interes pentru acţiunile petroliere

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2006

Şedinţa de ieri s-a caracterizat prin volume importante transferate pe sectorul petrolier. Valoarea totală transferată a fost ieri de 26.288.131 lei, mai mare cu 4,8% decât în şedinţa anterioară, în timp ce volumul total trasferat a ajuns la 42.717.119 titluri, fiind în creştere cu aproape 60% faţă de luni.

Toţi cei trei indici bursieri au evoluat ieri în acelaşi sens: creştere în linie. Cel mai mult s-a apreciat indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, BET FI, care a crescut cu +1,61%.

Acesta a fost urmat de BET (+1,42%) care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni cotate şi BET C care urmăreşte evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor lis-tate, care a urcat cu +1,32%.

Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", a comentat că şedinţa de ieri a fost una de creşteri. În cadrul acesteia au atras atenţia sectorul petrolier şi sectorul SIF. S-au transferat volume importante de acţiuni RRC "Rompetrol Rafinare" Constanţa, precum şi "Petrom" Bucureşti (SNP). Preţul acestora a crescut uşor în sesiunea de ieri. Nu s-au atins noi maxime, însă volumele bune transferate arată interes din partea investitorilor pentru aceste titluri.

Liderul în topul celor mai multe acţiuni tranzacţionate a fost RRC cu 24.205.500 titluri transferate care au însumat peste 2 milioane lei. Până la finalul sesiunii, titlurile RRC au cumulat o creştere de +1,42%.

A doua companie ca volum transferat a fost ieri SNP "Petrom" cu 7.155.500 titluri. Şi această acţiune a încheiat şedinţa pe plus: 2,8%, iar preţul de închidere a fost de 0,55 lei/acţiune.

Sectorul SIF a avut ieri a doua zi succesivă de creşteri, iar dacă în următoarele două zile vor continua la fel atunci putem discuta de o revenire pe trend ascendent, consideră Iulian Panait. Putem vorbi de un trend ascendent dacă acţiunile SIF îşi depăşesc maximele, iar aceasta rămâne de văzut în următoarele zile.

Iulian Panait apreciază că ieri s-a transferat un volum bun şi pentru "Transelectrica" (TEL) al cărei preţ s-a situat în zona maximului istoric. Şi pentru acţiunile TEL următoarele zile vor fi foarte importante deoarece vom putea vedea dacă titlul va atinge un nou maxim. Ieri TEL a ocupat primul loc în topul lichidităţii cu o valoare de 4.288.691 lei şi o apreciere a cotaţiei de +0,71%.

La o diferenţă mică după TEL s-a situat titlul SNP cu o valoare transferată de 3,9 milioane lei. Următoarele trei locuri în topul lichidităţii au fost ocupate de SIF 2, SIF 5 si SIF 4, care toate au încheiat şedinţa pe plus.

Acţiunile TLV au fost sus-pendate şi ieri de la tranzacţionare pentru majorarea capitalului social. Iulian Panait consideră că impactul acestei majorări asupra cotaţiei TLV este greu de estimat şi depinde de conjunctura pieţei în momentul în care se va relua tranzacţionarea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb