BVB Scăderi pe linie pentru indici

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 septembrie 2023

Scăderi pe linie pentru indici

Tranzacţii de 69 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi în care ştirile despre măsurile Guvernului au lovit din plin preţurile acţiunilor. Printre elementele ce probabil au afectat cotaţiile s-au numărat perspectiva ca Pilonul II de pensii să devină opţional (măsură ce ulterior a dispărut), o taxă de 2% pe cifra de afaceri a băncilor şi o taxă de 0,5% aplicată întregului sector de petrol şi gaze.

În acest context, indicele BET, al celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un declin de 1,32% la 14.245 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,2%, până la 2.609 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 68,8 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 143,8 milioane lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost realizat niciun schimb.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Toţi indicii BVB au înregistrat dinamici negative în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Scăderile au fost cuprinse între -1,34% pentru BETPlus şi -0,54% în cazul indicelui BETAeRO. Valoarea tranzacţiilor a fost de 13,86 milioane euro, în uşoară creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. luni). Din indicele BET, toţi emitenţii au închis şedinţa de tranzacţionare în scădere. Cele mai mari corecţii au fost înregistrate de: Fondul Proprietatea (FP), -2,82%, Banca Transilvania (TLV), -2,8% şi Aquila (AQ), -2,02%".

În piaţa "regular", clasamentul tranzacţiilor a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce au cumulat un rulaj de 11,9 milioane lei, titlurile producătorului de petrol şi gaze încheind ziua în scădere cu 0,42%, la preţul unitar de 0,597 lei.

Acţiunile Hidroelectrica (H20) s-au depreciat cu 0,66%, până la preţul de 119,7 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 10,7 milioane lei.

Pe poziţia a treia în topul rulajului s-au situat titlurile Banca Transilavania, ce au scăzut cu 2,8%, până la preţul de 22,22 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 8,1 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea s-au depreciat până la preţul de 0,3965 lei, pe fondul unor schimburi de 7,7 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al SIF-urile plus FP, a avut un recul de 1,29%, la 52.526 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,84%, până la 1.064 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Comelf" (CMF): +5,77%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +5,65%

3. "Bermas" (BRM): +4,03%

4. "Mecanică Fină" (MECE): +3,38%

5. "Alumil" (ALU): +2,05%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turbomecanica" (TBM): -6,36%

2. "Compa" (CMP): -5,66%

3. "BRK Financial Group" (BRK): -5,05%

4. "Electromagnetica" (ELMA): -4,33%

5. "Dafora" (DAFR): -3,70%

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Vai a scazut Bursa din cauza fondurilor pilon 2.......

    Ce fac mai exact Fondurile din Pilonul 2? 

    Asteapta niste bani si apoi ii duc cam pe unde vor ei dupa ce isi opresc salarii babane, conferinte si sesiuni dichisite.  

    Pe deasupra mai si influenteaza piata bursiera prin limitarea numarului de actiuni disponibile la tranzactionare, impovareaza statul cu dobanzi pentru banii pe care ii imprumuta. Macar plasamentele catre stat sa fie remunerate prost asa cum BNR remunereaza depozitele plasate de banci la ei pentru sumele pe care nu le plaseaza in piata reala in credite.  

    Va urma si o limitare a retragerii integrale a sumelor cuvenite de catre beneficiari astfel sa le ramana banii cat mai mult pe mana.  

    Daca piata creste sunt ei buni si mari investitori iar cand scade de vina sunt pietele externe, rusii, petrolul in general toata lumea in afara de ei.  

    1. si au jucat si la doua capete la FP!

    BRD scade mai putin ca TLV desi TLV a anunta dividende si BRD-ul a anuntat ca...liniste.

    Cine mai asteapta dividende de la BRD e fraier!  

    1. TLV iti da dividend si la actiunile nou emise parca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb