BVB Scăderi pentru indici, într-un context internaţional nefavorabil acţiunilor

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2022

Scăderi pentru indici, într-un context internaţional nefavorabil acţiunilor

Titlurile Fondul Proprietatea, pe prima treaptă în topul lichidităţii Corecţie ex-dividend de 7,3% pentru acţiunile Romgaz

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-un context general negativ pentru pieţele internaţionale de acţiuni, ce simt tot mai acut perspectiva recesiunii economice, conform presei internaţionale. Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un declin de 1,28%, la 12.210 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,3%, încheind ziua la 2.224 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 89,44 milioane de lei, peste media zilnică a anului, de 112 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii BVB au scăzut în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Evoluţiile au fost cuprinse între -2,09% pentru BET-NG şi -0,42% în cazul indicelui BET-TR. Valoarea tranzacţiilor a fost de 18,09 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa de ieri (n.r. alaltăieri). Fondul Proprietatea (FP) rămâne principalul furnizor de lichiditate cu o valoare tranzacţionată de 40,75 milioane lei. Din indicele BET, doar acţiunile a trei emitenţi au înregistrat creşteri: OMV Petrom (SNP), 2,51%, Transelectrica (TEL), 1,67% şi Conpet (COTE), 1,19%. La polul opus, titlurile Romgaz (SNG) s-a corectat cu 7,3%, astăzi (n.r. ieri) fiind şi data ex-dividend".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, ce au încheiat ziua la preţul unitar de 2,045 de lei, în scădere cu 0,97%.

Acţiunile OMV Petrom au urcat până la preţul de 0,469 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 14,83 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a acestui clasament s-au situat titlurile Banca Transilvania (TLV), ce au scăzut cu 0,66%, până la preţul de 2,26 lei, în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 9,98 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz s-au corectat ex-dividend cu 7,3%, până la preţul de 47 lei, pe fondul unor schimburi de 5,18 milioane de lei. Compania va plăti în data de 27 iulie un dividend de 3,8 lei, echivalentul unui randament de 7%.

Indicele compozit BETPlus a scăzut cu 1,23%, la 1.822 de puncte, în vreme ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un declin de 1,31%, la 1.064 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a depreciat cu 0,88%, la 897 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Turism Felix" (TUFE): +5,56%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +3,19%

3. "OMV Petrom" (SNP): +2,51%

4. "SIF Muntenia" (SIF4): +1,81%

5. "Transelectrica" (TEL): +1,67%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -13,33%

2. "Turbomecanica" (TBM): -8,02%

3. "Romgaz" (SNG): -7,30%

4. "Romcab" (MCAB): -5,40%

5. "Sinteza" (STZ): -4,26%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Poae cineva sa explice caderea asta spectaculoasa a actiunilor BRD?Am actiuni la multe societati ,dar pierdere ca la BRD nu am la niciuna.

    1. Perspective de deteriorare a economiei, ce pun presiune pe creditare, cresterea NPL-urilor si in final pe profitabilitate. Lipsa perspectivelor de dividende mari, dupa ce anul asta BRD a dat cat pentru trei ani. In noul peisaj macroecnomic care se contureaza dividendele bancilor vor fi mici. De fapt dupa ex-date pentru ultima distribuitie s-a vazut clar ca nu mai exista niciun interes pentru actiune ..

      OK,asa am gandit si eu,dar la TLV de ex. ne e caderea asta.

      E si greu sa le mai tina departe de mass media. Frauda de la fondul de pensii a fost tinuta cu greu la secret, sa poata iesi la timp initiatii, dupa ce au propus (si distribuit chiar) dividende generoase.

      TLV are o politica constanta de dividend, da si gratuite, este cea mai lichida actiune de la BVB si de la listare a crescut intr-una. Este si cea mai importanta companie de la BVB din indicii internationali, indiferent de agentie si in general investitorii straini care vor sa ia expunere pe sistemul bancar sau chiar pe economia Romaniei aleg TLV. Si pentru investitorii romani TLV e o actiune clasica, la care nu se renunta asa ... gata scapi de ea la ex-date. Poate nu neaparat ca banca, dar ca actiune TLV este mult mai buna ca BRD.

      TLV da dividende cash (cele care conteaza foarte foarte reduse), actiunile gratuite sunt doar un mare bullshit pt prosti (imparti placinta in mai multe parti si spui ca e mai bine dar este aceeasi placinta, ar putea sa faca asta si fara a le marketa sub forma fraiere iti dam dividende adica actiuni gratuite). TLV este doar o actiune tinuta de brokeri la greu, este singura explicatie pt care TLV merge mai bine decat BRD.....momentan

      Cu sau fara brokeri, cifrele din piata vorbesc. Si nu ma refer la pretul actiunilor ci la cota din piata bancara, la ritmul de dezvoltare, volum credite & depozite, nr. clienti, nr. conturi online, etc... BRD, cu majoritar S.G., e expusa mai mult la probleme.

      Oricum, BRD va da dividend si in 2023 iar daca nu-l da, il da in 2024. Sau 2025. Caci nu lasa S.G. profitul in Romania neam! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb