BVB şi RASDAQ Electrica şi Romgaz au impulsionat lichiditatea Bursei

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 noiembrie 2014

Electrica şi Romgaz au impulsionat lichiditatea Bursei

Investitorii au devenit mai activi în partea a doua a zilei, când lichiditatea a fost de peste trei ori mai ridicată comparativ cu prima jumătate a şedinţei, însă piaţa a trecut de la o creştere uşoară la scădere şi a închis în teritoriu negativ, în linie cu pieţele mari din Europa.

Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au închis în scădere cu 0,4% după ce în prima parte a zilei s-au aflat pe creştere uşoară. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Transferurile cu acţiuni au totalizat 29,45 milioane de lei (6,67 milioane de euro), cu mai mult de jumătate din rulaj asigurat de schimburile derulate cu acţiunile Electrica (EL) şi Romgaz (SNG). La mijlocul zilei, lichiditatea se ridica la 6,83 milioane de lei (1,55 milioane de euro).

Electrica şi Romgaz au atras cel mai ridicat interes din partea investitorilor, însă titlurile celor două companii au avut o evoluţie opusă. Preţul acţiunilor Romgaz a crescut cu 0,5%, în urma unor schimburi de 8,81 milioane de lei, în timp ce cotaţia Electrica a scăzut cu 0,4%, la 8,73 milioane de lei.

Transferuri mai ridicate au avut loc şi cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), totalizând 2,7 milioane de lei, preţul de închidere fiind cu 0,1% mai mic decât cel de la finalul şedinţei de luni, potrivit Mediafax.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a închis în scădere cu 0,1%, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,4%, susţinut de avansul cotaţiilor SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5).

O lichiditate mai ridicată, de 1 milion de lei, au înregistrat şi titlurile Transgaz (TGN), cu 1,72 milioane de lei, din care 1,27 milioane de lei printr-un deal, Transelectrica (TEL), cu 1,36 milioane de lei, inclusiv 540.000 de lei printr-un schimb deal, precum şi OMV Petrom (SNP), cu 1,23 milioane de lei.

Operaţiuni în valoare totală de 1 milion de lei au avut loc şi cu titlurile SIF Oltenia, dar cu o contribuţie substanţială a unui deal de 840.000 de lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a urcat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb