BVB ŞI RASDAQ / GRIGORAŞ, INTERAPITAL INVEST: "Urmează săptămâni de volatilitate, influenţate de propunerile de dividende"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 februarie 2014

"Urmează săptămâni de volatilitate, influenţate de propunerile de dividende"

Scădere de 2,5% pentru Petrom, în aşteptarea rezultatelor financiare

Bursa de Valori Bucureşti a avut un rulaj de 35,51 milioane de lei (7,92 milioane de euro), în şedinţa de vineri, pe fondul unei evoluţii mixte a indicilor.

"Creşterea volumelor de tranzacţionare vizibilă în ultimele două şedinţe a continuat şi vineri", ne-a spus Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office la "Intercapital Invest". Domnia sa a adăugat: "Revenirea pieţelor externe a readus interesul investitorilor şi pentru piaţa internă. Dacă pieţele externe continuă creşterile, este posibil ca tendinţa de creştere a volumelor să se menţină şi să vedem şi aprecieri ale indicilor calculaţi la BVB".

Potrivit brokerului citat, având în vedere că ne apropiem de momentul publicării convocatoarelor de AGA în care se vor face publice propunerile de dividende, urmează câteva săptămâni interesante care pot fi caracterizate de o volatilitate peste medie. "Volatilitatea acţiunilor listate la BVB poate fi influenţată şi de o escaladare a conflictelor politice din ultimele zile", a mai adăugat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a încheiat ziua în creştere cu 0,2%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,72% sub nivelul de joi.

Scăderea indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP), care chiar în ultimele minute au coborât brusc, pentru ca la închidere să fie pe minus cu 2,48%. În ultimele minute au fost transferate acţiuni OMV Petrom de 630.000 de lei, aproape un sfert din tot rulajul înregistrat vineri de aceste titluri.

Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, apreciază că şedinţa de vineri a fost una apropiată de cele din ultimele săptămâni, "fluctuaţiile nu au fost ample, lichiditatea a fost redusă, iar evoluţiile indicilor bursieri - mixte".

Domnia sa ne-a spus: "Bursele europene au fost impulsionate de dinamica PIB-ului din Zona Euro în ultimul trimestru din 2013. În schimb, datele INS de vineri cu privire la dinamica PIB-ului României în T4 2013 (accelerare la 5,2% an/an) nu au avut impact asupra mersului pieţei de acţiuni.

Lichiditatea s-a situat sub pragul de 7,8 milioane euro, ponderea tranzacţiilor de tip < deal > (cu titlurile TLV, BRD, SNG şi SIF4) fiind de aproximativ 33%. Practic, excluzând tranzacţiile < deal >, lichiditatea s-a situat la circa 5,2 milioane euro.

Se remarcă dinamica acţiunilor TLV, în urcare cu 2,7%, compania reuşind o performanţă financiară notabilă în 2013 (au existat şi unele informaţii în presa de vineri cu privire la planurile de expansiune a băncii).

De asemenea, acţiunile BRD au crescut cu 0,93%, investitorii aşteptându-se ca societatea să fi depăşit situaţia nefavorabilă, după adâncirea pierderilor în 2013. BRD a fost puternic afectată de provizioane în ultimii ani. Consider că vom asista la o ameliorare a rezultatelor, pe viitor.

Un aspect negativ vedem la acţiunile OMV Petrom, care au scăzut cu 2,5%, având un volum de 5 milioane de acţiuni tranzacţionate în această şedinţă. Societatea urmează să-şi prezinte săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) rezultatele pe anul 2013. Nuclearelectrica continuă traseul descendent, atingând un nou nivel minim de la listare".

Acţiunile SNN au încheiat şedinţa la 8,8 lei/unitate, în scădere cu 1,23%, pe fondul unor schimburi de 1,28 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,45%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au încheiat ziua cu variaţii nesemnificative, de sub 0,1%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Vineri, acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9,3 milioane lei, şi au acoperit 27% din rulajul pieţei.

Încă 34% din rulajul bursei a fost asigurat de deal-uri cu acţiuni Banca Transilvania (6,8 milioane lei), BRD (4,1 milioane lei), Romgaz (660.000 de lei) şi SIF Muntenia (276.000 de lei).

"Am avut o şedinţă apropiată de cele din ultimele săptămâni, fluctuaţiile nu au fost ample, lichiditatea a fost redusă, iar evoluţiile indicilor bursieri - mixte.

Pieţele europene au fost impulsionate de dinamica PIB-ului din Zona Euro în ultimul trimestru din 2013. În schimb, datele INS de vineri cu privire la dinamica PIB-ului României în T4 2013 (accelerare la 5,2% an/an) nu au avut impact asupra mersului pietei de acţiuni.

Lichiditatea s-a situat sub pragul de 7,8 milioane EUR, ponderea tranzactiilor de tip DEAL (cu titlurile TLV, BRD, SNG si SIF4) fiind de aproximativ 33%. Practic, excluzand tranzactiile DEAL, lichiditatea s-a situat la circa 5,2 milioane EUR.

Se remarcă dinamica acţiunilor TLV, în urcare cu 2,7%, compania reuşind o performanţă financiară notabilă în 2013 (au existat şi unele informaţii în presa de vineri cu privire la planurile de expansiune a băncii).

De asemenea, acţiunile BRD au crescut cu 0,93%, investitorii aşteptându-se ca societatea să fi depăşit situaţia nefavorabilă, după adâncirea pierderilor în 2013. BRD a fost puternic afectată de provizioane, în ultimii ani. Consider că vom asista la o ameliorare a rezultatelor, pe viitor.

Un aspect negativ vedem la acţiunile OMV Petrom, care au scăzut cu 2,5%, având un volum de 5 milioane de acţiuni tranzacţionate în această şedinţă. Societatea urmează să-şi prezinte săptămâna viitoare rezultatele pe anul 2013.

Nuclearelectrica continuă traseul descendent, atingând un nou nivel minim de la listare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb