BVB şi RASDAQ Investitori puţini la Bursă şi Rasdaq

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 august 2004

Sedinţele de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti şi de pe piaţa Rasdaq au fost caracterizate prin valori mici de tranzacţionare, pe fondul stagnării cursurilor la majoritatea simbolurilor transferate. La BVB, toţi cei trei indici au înregistrat uşoară deprecieri: BET cu 0,64%, BET-C cu 0,84% iar BET-FI cu 0,19%. Pe piaţa Rasdaq, însă, indicii s-au apreciat uşor: Rasdaq-C cu 0,45% iar RAQ_I cu 0,74%. Indicele RAQ-II a înregistrat cea mai mare creştere, de 1,25%, ca urmare a evoluţiei mai bune a cusurilor acţiunilor de la categoria a doua a Bursei Rasdaq.

BVB

"Amonil" Slobozia (AMO)

Contractarea de către "Transamonia" a jumătate din producţia de uree de la "Amonil" a condus la creşterea interesului investitorilor faţă de acţiunile AMO, cursul acestora înregistrînd ieri o creştere de 5,4%. Volumul de tranzacţionare a fost ridicat, fiind transferate peste 6,5 milioane de acţiuni în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. Cel mai mare pachet transferat a numărat 1 milion de titluri. Tranzacţia a fost efectuată spre sfîrşitul şedinţei bursiere, la cursul de 429 lei/titlu.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca (TLV)

Preţul acţiunilor TLV a scăzut în prima parte a şedinţei bursiere de la 6.850 lei la 6.800 lei/acţiune (minimul zilei), preţ la care au fost efectuate cele mai multe tranzacţii. În partea a doua a sesiunii, cursul a crescut pînă la maximul de 6.850 lei/titlu, preţ la care a fost efectuat un număr mic de tranzacţii. Spre sfîrşit, cursul a scăzut din nou la nivelul minim, la acesta fiind efectuată şi ultima tranzacţie. Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction" precizează că, în partea a doua a şedinţei, un investitor a lansat un ordin de vînzare pentru 1,1 milioane de acţiuni, fapt ce a condus la scăderea preţului. El adaugă, totodată, că numărul ordinelor de vînzare pentru titluri TLV l-a devansat cu mult pe cel al ordinelor de cumpărare. La rîndul său, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Est Invest" este de părere că investitorii aşteaptă lansarea de către bancă a ofertei de vînzare pentru cele peste 3 milioane de acţiuni rămase nesubscrise în cadrul majorării de capital, fapt ce explică interesul scăzut al investitorilor privind achiziţia acestor titluri.

"Siretul" Paşcani (SRT)

Cursul acţiunilor SRT s-a înscris pe parcursul şedinţei bursiere de ieri pe un trend ascendet, pe fondul lansării de către investitori a unui număr mare de ordine de cumpărare. Brokerii precizează că preţul acestor acţiuni a început să recupereze scăderea înregistrată în ultima perioadă, generată de raportarea de către societate a rezultatelor economico-financire aferente primului semestru 2004, în scădere faţă de anul anterior. La preţul de 2.330 lei/titlu, a fost transferat un pachet de 30.000 de acţiuni, acesta fiind cel mai mare pachet transferat ieri.

RASDAQ

"Agricover" Buzău (COWB)

Anunţarea de către "Agricover" Buzău că îşi va răscumpăra din titluri la un preţ de maxim 15.000 lei/acţiune, a condus ieri la o apreciere a cursului mediu de tranzacţionare al acestor titluri cu 16,07% comparativ cu şedinţa anterioară. Volumul de tranzacţionare a fost mai ridicat decît de obicei, fiind transferate 17.089 acţiuni, în valoare totală de 41,6 miliarde de lei.

"Braiconf" Brăila (BRCR)

Acţiunile BRCR au fost şi ieri în topul preferinţelor investitorilor, lichiditatea lor înregistrînd o creştere faţă de sesiunea anterioară. Au fost transferat 12.728 acţiuni, cu circa 30% mai multe decît miercuri. Tranzacţiile cu titluri ale fabricantului brăilean de articole de îmbrăcăminte au însumat 735,5 miliarde de lei, aceasta fiind cea mai mare valoare de tranzacţionare înregistrată ieri de titlurile listate pe piaţa Rasdaq.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb