Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,92%, vineri, în linie cu bursele externe, într-o piaţă unde acţiunile Băncii Carpatica (BCC) au încheiat pe plus cu aproape 5%, după ce acţionarii au aprobat, joi, propunerea managerilor de a analiza oportunitatea fuziunii cu o altă instituţie de credit.
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a spus: "Piaţa a scăzut uşor şi, chiar dacă lichiditatea a crescut faţă de şedinţa precedentă, volumele rămân la cote de avarie. Acţiunile din sectorul energetic au continuat să reprezinte un punct de interes pentru investitori, în timp ce SIF-urile care nu dau dividend au < beneficiat > şi azi de presiune la vânzare".
Turbulenţele pieţelor externe nu au rămas fără repercusiuni în rândul investitorilor locali, este de părere Mihai Mureşian, Director Tranzacţionare SSIF Intercapital Invest. Domnia sa a comentat: "Mizând, probabil, pe o accelerare a scăderilor în perioada imediat următoare sau doar din considerente speculative, ei au ieşit din piaţă, protejându-şi portofoliile. Totuşi, mişcarea nu a fost generalizată, semn că vânzările au fost concentrate doar pe anumite titluri, ceea ce a făcut ca anumite companii de la BVB să reuşească să rămână în teritoriu pozitiv pe toată perioada zilei. Din punctul meu de vedere, aceste discrepanţe sunt datorate faptului că încă ne aflăm în perioada premergătoare datelor de înregistrare a dividendelor, ceea ce îi îndreptăţeşte pe investitori să facă achiziţii în speranţa majorării randamentelor sumelor investite şi cu valoarea dividendelor. Cred că perioada de volatilitate va continua să fie simţită în piaţă şi în şedinţele următoare, atât timp cât se vor simţi turbulenţe la nivelul pieţelor externe, şi nu vom asista la o creştere a încrederii investitorilor în companiile locale".
Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au urcat în prima jumătate de oră de tranzacţionare cu aproape 9,8%, însă apoi au revenit treptat spre nivelul de miercuri. Titlurile fuseseră suspendate joi de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.
Reacţia investitorilor la decizia AGA a fost vizibilă, aceste titluri urcând semnificativ în primele minute ale şedinţei de vineri, pe volume de tranzacţionare în creştere. Acţiunile băncii au încheiat ziua în creştere cu 4,84%, fiind cotate la 0,065 lei. Cu titlurile Băncii Carpatica au fost realizate 396 de transferuri în valoare cumulată de 380.000 de lei. Majoritatea tranzacţiilor au fost realizate în prima parte a şedinţei.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,57%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,06% sub nivelul de joi.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 0,41%. Acţiunile a trei dintre SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 1,76% şi 1,87%, acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu doar 0,12%, în timp ce titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 0,16% şi, respectiv, cu 1,59%.
Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,53%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,28% sub ziua anterioară.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,3 milioane lei (6,3 milioane euro), sumă cu 33% peste rulajul de joi, de 21,2 milioane lei (4,7 milioane euro).
Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 9,3 milioane lei şi, respectiv, de 5,6 milioane lei. Acţiunile FP au scăzut cu 0,12%, la 0,81 lei, iar titlurile băncii au crescut cu 0,56%, la 1,8 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 275.000 de lei, faţă de 707.000 de lei în sesiunea precedentă.