Bursa a început şedinţa de ieri cu toţi indicii în creştere. Indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (BET FI) a revenit la nivelul înregistrat în şedinţa de marţi (44.431 puncte), apreciindu-se cu două procente în şedinţa de ieri. Indicii BET (-0,21%) şi BET-C (-0,01%) indică o aşezare a pieţei, echilibrul consemnat şi de numărul mare al simbolurilor staţionare (17). Lichiditatea s-a menţinut ridicată în prima jumătate a şedinţei, dar a scăzut pe final şi s-a încadrat în cotele normale de 8,3 milioane euro.
Potrivit lui Silviu Turc de la SSIF "Broker", şedinţa de ieri a înregistrat o lichiditate bună pe acţiunile SIF, care au continuat creşterea începută cu două zile în urmă. Se presupune că prezenţa a cel puţin unui cumpărător important în piaţă a urcat cursul acestor titluri. Rezultatul întrunirii AGA, de astăzi, de la BCR poate provoca modificări ale trendului de creştere al SIF-urilor. Atractivitatea SIF-urilor este generată în primul rând de valoarea activelor pe care le gestionează, având în vedere capacitatea lor relativ limitată de a genera profit, explică domnul Turc. Spre exemplu, SIF "Moldova" a obţinut al patru-lea profit net ca mărime în trimestrul I, dar este lider al tranzacţiilor de ceva vreme.
Acţiunile "Flamingo" au avut un rulaj bun de 3,57 milioane lei, iar în spatele tranzacţiilor se pare că se află fondul "QVT". Acţiunea FLA s-a menţinut scumpă de la listare, iar rezultatele financiare nu justifică preţul ridicat al acţiunii, 0,36 lei la finalul şedinţei de ieri (0,0%), afirmă domnul Turc.
SIF 2 a urcat ieri cu 0.08 lei, până la 2,06 lei în prima jumătate a şedinţei când s-au realizat şi cele mai mari tranzacţii. Apoi cursul a oscilat între 2,03 şi 2,05 lei, cu volume mult reduse, dar a închis la 2,04, în creştere cu +3,03% faţă de şedinţa precedentă. Valoarea trasferurilor cu acţiuni SIF "Moldova" a reprezentat circa 18% din lichiditatea totală.
Acţiunea "Băncii Transilvania" nu a înregistrat modificări de curs, în urma anunţului creşterii profitului net cu 13% în primul semestru. Cursul mediu al titlurilor TLV nu a părăsit banda de 1,07-1,08 lei în ultimele două săptămâni.
Titlurile BRD au avut un parcurs favorabil ieri, când s-au apreciat cu +1,74% până la o cotaţie de 17,6 lei. Deşi a dat semne de uşoară revenire simbolul "Petrom" a mai coborât cu 0,005 lei.
î"Rompetrol Rafinare" Constanţa
Conform aşteptărilor exprimate de unii brokeri, compania nu a reuşit să întoarcă rezultatul negativ din trimestrul I, încheind primele şase luni cu o pierdere de -34 milioane lei. Acţiunea RRC a continuat să scadă în cursul şedinţei de ieri, contabilizând în final o pierdere de -2,65%. RRC a deschis la 820 ROL şi în urma unui ordin de cumpărare substanţial a atins maximul zilei de 829 ROL. În a doua parte a şedinţei, inves-titorii şi-au redus apetitul faţă de acţiunea RRC şi au dus cotaţia acesteia la 808 ROL. Volumul înregistrat (15,6 milioane titluri) a reprezentat jumătate din media ultimei săptămâni.