Discuţiile dintre FMI şi România privind un nou acord ar putea începe în următoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar în acest sens. În cazul în care se va ajunge la o înţelegere, atunci aranjamentul va fi unul de tip "precautionary" sau "stand-by", potrivit reprezentantului FMI, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
Domnia sa a menţionat că nu a existat, încă, nicio discuţie despre tipul de acord care ar putea fi încheiat anul viitor cu România, însă a precizat că, în cazul unui nou acord "în mod cert" va exista un alt set de reforme structurale pe care România va trebuie să le îndeplinească, iar acestea vizează domenii precum infrastructura, companiile de stat sau piaţa muncii.
Oficialul FMI a mai spus că viziunea Fondului este ca, într-un eventual nou acord, să fie incluse anumite reforme structurale adiţionale care sunt necesare pentru a îmbunătăţi investiţiile în sectorul public şi funcţionarea pieţei muncii.
De asemenea, pentru a facilita creşterea pe termen lung, este nevoie ca România să aibă o infrastructură mai bună, companii de stat să fie mai eficiente din punct de vedere operaţional, cum ar fi cele din domeniul transportului feroviar şi al electricităţii. În plus, este nevoie şi de o funcţionare mai bună a pieţei muncii şi a mărfurilor.
Franks a amintit că preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat interesul faţă de posibilitatea încheierii unui nou acord cu FMI în primărava anului viitor, odată ce se încheie actualul acord.