CA SĂ NU AMÂNE LISTAREA FP Guvernul varsă la buget sumele din creanţele României dinainte de 1989

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2010

Guvernul varsă la buget sumele din creanţele României dinainte de 1989

Sumele recuperate în contul creanţelor acumulate de Româ-nia înainte de 1989 din activităţile de cooperare şi comerţ exterior vor fi vărsate direct la bugetul de stat, nu la capitalul social al Fondului Proprietatea, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pentru a evita amânarea listării FP la bursă, anunţă Mediafax.

Decizia a fost luată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, care modifică Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Potrivit legii din 2005, orice vărsământ efectuat de statul român la Fondul Proprietatea (FP), în numerar sau în natură, se consideră efectuat cu prioritate pentru stingerea obligaţiei de plată a acţiunilor subscrise şi neplătite, iar după "îndestularea" acesteia pentru majorarea capitalului social al Fondului Proprietatea.

Guvernul arată însă că, odată finalizată problema capitalului social subscris şi nevărsat de către instituţie, prin anularea a 482,94 milioane acţiuni neplătite, şi având în vedere că vărsarea unor noi sume de bani la capitalul Fondului ar putea întârzia procesul de listare la bursă, se impune modificarea actualului cadru legis-lativ, pentru a permite vărsarea la bugetul de stat a creanţelor acumulate înainte de 31 decembrie 1989.

"Urgenţa proiectului de act normativ se justifică prin necesitatea adoptării cadrului legal care să permită Fondului Proprietatea să devină operaţional într-o perioadă de timp cât mai scurtă şi de atingerea principalului obiectiv urmărit la momentul la care a fost instituită o destinaţie specială a sumelor recuperate (...) şi anume acela de reglare a capitalului social subscris şi vărsat al statului la societate, dublate de actualul context economic, care impune luarea măsurilor legale pentru creşterea veniturilor la bugetul statului", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei.

Guvernul estimează că, prin noua măsură, veniturile bugetare vor creşte cu 44,6 milioane de lei în acest an, cu 169,7 milioane de lei în 2011 şi cu 230,9 milioane de lei în 2012.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la începutul lunii septembrie numirea companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului.

Responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat atunci că Fondul va fi listat cel mai târziu în februarie 2011.

Totodată, preşedintele-director general al Franklin Templeton, Mark Mobius, a afirmat că Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfârşitul anului viitor.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Statul deţine, prin intermediul Minis-terului Finanţelor, 49,01% din capitalul Fondului Proprietatea, iar res-tul titlurilor se află în posesia persoanelor deposedate abuziv şi a unor investitori.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. statul va trebui sa vina in compensare cu titluri deoarece la infintarea fonduluioa fost stabilita si sumele din creante pentru despagubirea persoanelor deposedate abuziv.Daca se va merge in continuare pe masurile (legale)de varsare la buget a dividentelor societatilor din patrimoniul FP (stat) acest fond nu va fi nici o data ceea ce sa propus sa fie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb