CADOURI DE CRĂCIUN DE LA GUVERN: Infrastructura ANIF - cedată gratuit în Brăila, Călăraşi şi Iaşi

A.O.
Ziarul BURSA #Companii / 13 decembrie 2013

Infrastructura de desecare şi drenaj din administraţia Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) din judeţele Călăraşi şi Brăila va fi cedată gratuit, timp de 5 ani, organizaţiilor de profil, potrivit unui proiect aprobat de Guvern. Acesta se referă în principal la staţiile de desecare şi la cele de pompare şi evacuare a apei. Beneficiarii vor fi Organizaţia de desecare şi drenaj Insula Mare a Brăilei, din judeţul Brăila şi Organizaţia de desecare şi drenaj Borcea de Sus în Compartimentul II, judeţul Călăraşi. De asemenea, infrastructura de irigaţii din judeţul Iaşi ar urma să fie cedată Federaţiei de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii Aqua Soloneţ Sud Trifeşti.

Guvernul a aprobat, în această săptămână, la foc automat, o serie de acte normative privind sectorul agricol, unele propuse de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încă de la începutul acestui an. Atunci când propunerile MADR au fost făcute publice, presa a relatat că aceste cesionări ar fi un cadou făcut de autorităţi marilor latifundiari din sector, aceştia din urmă negând acest lucru. Reaminitim că Organizaţia de desecare şi drenaj Insula Mare a Brăilei are conexiuni cu omul de afaceri Culiţă Tărâţă, ale cărui firme fac parte din acest organism. La acea vreme, Lucian Buzdugan, director general al Agricost, companie ce are în concesiune terenul agricol din Insula Mare a Brăilei, ne-a declarat că organizaţiile de desecare şi drenaj au cerut să le fie date în folosinţă staţiile de la ANIF cu mult timp înainte ca ministerul să se hotărască să propună actele normative.

Domnia sa ne-a explicat că odată ce infrastructura de irigaţii a fost dată în folosinţă ar fi fost normal ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu canalele de desecare şi drenaj. "Până acum, costurile noastre au fost foarte mari tocmai pentru că aveam cesionate canalele de irigaţii, dar nu şi cele de drenaj, iar ANIF nu avea banii să investească în cele din urmă", ne-a precizat Lucian Buzdugan.

Potrivit proiectelor legislative, în cazul în care MADR va constata după primii cinci ani proasta administrare a bunurilor, dreptul gratuit de folosinţă a infrastructurii de irigaţii va fi retras. În cazul în care organizaţiile îşi vor îndeplini obligaţiile ce le revin, ele vor putea folosi gratuit infrastructura încă 25 de ani.

Guvernul a aprobat şi normele metodologice privind modul de calcul şi de colectare, precum şi termenele de plată aferente tarifului de îmbunătăţiri funciare. Acest proiect a fost dezbătut încă de la începutul anului curent, fiind destul de contestat de către fermieri. Potrivit normelor aprobate de Executiv, beneficiarii lucrărilor de îmbunătăţiri funciare sau moştenitorii de drept ai acestora sunt obligaţi să achite la ANIF un "tarif de îmbunătăţiri funciare". Vor avea de plătit această nouă taxă beneficiarii direcţi sau indirecţi ai amenajărilor pentru irigaţii, desecări sau de combatere a eroziunii solului. Plata ar trebui să se efectueze în fiecare an, până la data de 31 martie, pentru anul anterior.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb