Caja Madrid şi Bancaja Start vor forma cea mai mare bancă de economii din Spania

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 iunie 2010

Alte două bănci spaniole de economii - Caja Duero şi Caja Espana - au început procesul de fuziune, pentru a crea cea mai mare bancă de economii din Spania, ritmul consolidărilor bancare fiind în creştere, pe fondul problemelor economice cu care se confruntă ţara, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Reprezentanţii celei de-a doua şi a celei de-a treia bănci de economii din Spania s-au întâlnit pentru a discuta alăturarea Bancaja Start proiectului iniţiat de Caja Madrid ce vizează fuziunea cu alte bănci de economii mai mici, au anunţat Caja Madrid şi Bancaja Start. Fuziunea dintre cele două instituţii va duce la crearea unei bănci cu active de aproximativ 340 miliarde euro (413 miliarde dolari).

"Este un proces care se desfăşoară cu întârziere dar evident va trebui să facă progrese", a explicat Andrew Lim, analist la Matrix Corporate Capital LLP în Londra.

Fuziunea celor două instituţii va duce la crearea celei mai mari bănci de economii din Spania, poziţie deţinută în prezent de La Caixa, care are active de 272 miliarde de euro.

După ce timp de un deceniu au beneficiat de boom-ul imobiliar, băncile de economii, ce reprezintă aproximativ jumătate din sistemul financiar spaniol, plătesc acum pentru excesele lor cu deteriorarea calităţii activelor şi reducerea profiturilor.

Deoarece ele sunt, în majoritate, nelistate la bursă, micile instituţii de creditare sunt incapabile să-şi majoreze capitalul pentru a face faţă dificultăţilor şi pentru a menţine un nivel solid al provizioanelor.

Banca Spaniei a anunţat recent că va "strânge şurubul" în cazul băncilor de economii din ţară, cerând instituţiilor de creditare să aloce mai multe rezerve pentru a se proteja de pierderile cauzate de creditele ipotecare.

Banca Spaniei a anunţat că intenţionează să urgenteze calendarul în cazul provizioanelor pentru creditele neperformante şi va cere instituţiilor de creditare să aloce mai multe rezerve pentru activele din sectorul imobiliar deţinute în registrele lor contabile de mai mult de doi ani. Colapsul pieţei imobiliare din Spania a făcut creditorii să achiziţioneze proprietăţi în valoare de 60 miliarde de euro (73,3 miliarde de dolari) din cauza celor care nu şi-au mai putut plăti ipotecile.

Banca Spaniei a cerut fuziunea aşa-numitelor "cajas", bănci regionale, care au majorat de peste cinci ori acordarea creditelor în timpul celor zece ani de boom imobiliar în Spania şi care reprezintă aproximativ jumătate din împrumuturile acordate în ţară.

Conform noilor reglementări, băncile care au preluat proprietăţi de la dezvoltatorii care nu şi-au mai putut achita împrumuturile vor trebui să facă provizioane pentru cel puţin 30% din valoarea proprietăţii, dacă păstrează activele mai mult de doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb