Calea ecumenismului, presărată cu spini

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Cultură / 31 mai 2019

Calea ecumenismului, presărată cu spini

Vizita papală, purtată sub îndemnul "Să mergem împreună", a născut vii discuţii legate de viitorul mişcării ecumenice. Nu toate părţile îmbrăţişează atât de uşor ideea unei uniri, existând respingeri totale dinspre unele Biserici Ortodoxe. Recentele vizite ale Papei în Bulgaria şi Macedonia de Nord dovedesc că această cărare este presărată cu spini de tot felul.

Venirea Papei Francisc la noi este doar una diplomatică, în cadrul căreia vor fi ascultate imnuri corale, dar nu va fi oficiată o Liturghie comună.

La nivel internaţional, au existat voci care au susţinut faptul că aceste vizite balcanice reprezintă dorinţa Vaticanului de a vindeca schisma de 1.000 de ani care a împărţit creştinismul. Dar fiecare vizită a dovedit că există numeroase puncte sensibile.

Liderii ortodocşi din Bulgaria au respins din start participarea la slujbe comune sau rugăciuni cu Papa, care, totuşi, s-a întâlnit cu Patriarhul Ortodox Neofit şi a vizitat o catedrală ortodoxă din capitala Sofia. Călătoria spre Macedonia de Nord a fost prima efectuată de către un papă şi a venit la doar câteva luni după ce ţara a încheiat o dispută de zeci de ani cu Grecia, acceptând să-şi schimbe numele.

Papa a evitat o întâlnire în privat cu primatul ortodox nord-macedonean, Ştefan. Motivul a fost acela de a nu deranja bisericile ortodoxe, care nu au recunoscut Biserica ortodoxă macedoneană, care şi-a declarat autocefalia în 1967.

În această zonă a Europei, suvernul Pontif a mai vizitat Albania în 2014 şi Bosnia în 2015, fiind ştiut că vizitele sale se concentrează în special pe zonele mai sărace.

Pe de altă parte, anul trecut, în iulie, Vaticanul a organizat "Ziua de reflecţie şi rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu", convocată de papa Francisc în oraşul italian Bari. Cu această ocazie s-a observat ce Biserici Ortodoxe au acceptat contactul cu papalitatea, deşi acest lucru nu înseamnă neapărat că acestea îmbrăţişează ideea unirii într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat. Din partea Bisericilor Ortodoxe, au mers la "Rugăciunea pentru pace" de la Bari patriarhul ecumenic Bartolomeu şi patriarhul Bisericii greco-ortodoxe egiptene Theodoros al II-lea, în timp ce au trimis reprezentanţi patriarhul greco-ortodox al Ierusalimului Teophilos al III-lea, patriarhul Kirill al Bisericii ortodoxe ruse şi arhiepiscopul Ciprului Chrysostomos al II-lea. Au mai participat Bisericile ortodoxe răsăritene, prin patriarhul Bisericii copto-ortodoxe egiptene Tawadros al II-lea, patriarhul Bisericii siro-ortodoxe Ignatius Aphrem al II-lea, patriarhul de Cilicia Armenilor catholicosul Aram I şi reprezentantul patriarhului suprem al armenilor catholicosul Karekin al II-lea, Biserica ortodoxă asiriană, prin patriarhul Mar Gewargis al II-lea, catolicosul Bisericii asiriene.

Legat de această dorinţă de unire, după Paul al VI-lea şi Ioan Paul al II-lea, papa Francisc este al treilea suveran pontif care a vizitat Consiliul Ecumenic al Bisericilor (World Council of Churches), cu sediul la Geneva, în Elveţia. Vizita a fost prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la fondarea Consiliului Ecumenic al Bisericilor, care numără 348 de Biserici şi comunităţi ecleziale: anglicane, evanghelice, ortodoxe şi vetero-catolice, ai căror credincioşi - ce depăşesc o jumătate de miliard - sunt prezenţi în 110 ţări din cele cinci continente. În discursul rostit în 2017 de Crăciun, Papa Francisc a susţinut că este convins că diferenţele teologice şi ecleziologice care încă îi despart pe creştini vor fi depăşite numai de-a lungul unui "drum" împărtăşit: "Ne întâlnim ca fraţi, ne rugăm împreună, colaborăm împreună în vestirea Evangheliei şi în slujirea celor din urmă, suntem deja uniţi".

Toate aceste contacte din ultimii ani pot fi considerate paşi înainte pe calea reconcilierii, dar este evident că drumul este lung.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Foarte onorabil grupajul de articole dedicate vizitei papale. Multumesc Bursa!

    Chestiunea ecumenismului a fost evitata de toata lumea, din nou faceti exceptie.

    1. ...Evitata de toata lumea, cu o exceptie: Papa insusi - "Să mergem împreună!"

      Exista o singura religie revelata progresiv! Multe capete bisericesti inteleg acest Adevar dat de cele 10 porunci divine coumne tuturor religiilor..insa politica bisericii, puterea e mai importanta decat Adevarul,

      ...

    Sfintii Parinti ai Bisericii au condamnat papismul ca fiind erezie. Biserica este Una, cea Ortodoxa, nu exista mai multe Biserici, nici macar doua. Nu exista nicio schisma, papistasii ai iesit din Biserica , ai modificat Cuvantul lui Dumnezeu, au modificat dogmele si credinta si si-au creat o biserica paralela ce nu are nicio legatura cu Dumnezeu. Asa cum lumina nu se poate unii cu intunericul sau adevarul nu se uneste cu minciuna , in mod similar ereticii nu se pot unii cu ortodocsii. Singura solutie este ca papistasii sa se lepede de ereziile lor si sa se boteze siastfel sa intre in Biserica. Canoanele nu prevad intrarea in Biserica pe usa din dos asa cum vor papistasii. Vorbiti in mod nedocumentat fara sa cunoasteti adevarul...

    1. Nu exista o religie care sa detina monopolul adevarului. Adevarul este unul si anume ca exista un singur Dunnezeu, un singur Creator, Constiinta Unirsala, Creierul sau inteligenta Unoversului, cum dorim sa o numim. Incet, incet ideologiile vor fi inlocuite de stiinta naturii.

      Iata ce spune Profesorul Dumitru Constantin-Dulcan despre Noua Spiritualitate,  

      „Noua Spiritualitate este emanaţia unei Noi Ştiinţe care s-a conturat îndeosebi către sfârşitul secolului abia încheiat. Sunt aduse tot mai multe argumente care pledează pentru originea spirituală a Universului. 

      Viziunea materialistă asupra lumii a permis crearea unei civilizaţii tehnologice avansate, cu indubitabile avantaje pentru ameliorarea condiţiei umane. În acelaşi timp însă filosofia care a motivat-o nu a reuşit să evite actuala criză globală. Suntem tot mai nesiguri pe destinul nostru, mai angoasaţi, mai aproape de autodistrugere. 

      Colecţia noastră se deschide, aşadar, tuturor cărţilor menite să propună o soluţie de ieşire din impasul lumii contemporane, să avanseze o ipoteză coerentă sau să adauge o nouă valenţă demersului spre o lume mai bună.

      Nimic nu se va schimba în drama lumii actuale dacă rămânem la aceeaşi gândire. Acesta este motivul pentru care toţi comentatorii fenomenului social optează pentru o Nouă Spiritualitate. Respectul pentru viaţă, nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi în acord cu Legea fundamentală a Universului, care postulează înfăptuirea binelui, a frumosului, a armoniei, şi nu a urii şi a dezbinării, constituie esenţa Noii Spiritualităţi”. 

      Simplu spus, bahá`íi sunt diverși. Întocmai diversității pe care o vedem în lumea naturii, bahá`íi sunt extrem de feluriți. Ei există în fiecare cultură, profesie și etnicitate. Bahá`íi vorbesc limbi diferite. Bahá`íi sunt bărbați și femei, tineri și bătrâni, provenind din toate straturile sociale. Milioane de bahá`í, care trăiesc în fiecare regiune a globului, alcătuiesc comunitatea mondială bahá`í.

      Deci, cine sunt bahá`íi? 

      “Omul care își trăiește viața în conformitate cu învățăturile lui Bahá`u`lláh este deja un bahá`í. Pe de altă parte, un om se poate considera bahá`í timp de cincizeci de ani, dar dacă nu transpune învățăturile în viață – el nu este un bahá`í.” 

      `Abdu`l-Bahá, `Abdu`l-Bahá în Londra, pg. 106 

      “A fi bahá`í înseamnă pur și simplu să iubești întreaga lume; să iubești umanitatea și să încerci să o slujești; să muncești pentru pacea universală și frăția universală.” 

      `Abdu`l-Bah á citat în cartea lui J.E. Esslemont Bahá`u`lláh și Era Nouă, pg. 71 

      Cu alte cuvinte, bahá`íi cred în iubirea pentru fiecare ființă, în slujirea umanității și în munca pentru pacea lumii. `Abdu`l-Bahá, a adus mai multe clarificări într-o cuvântare pe care a ținut-o în Denver, în 1912: 

      “Un om poate fi bahá`í doar cu numele. Dacă este cu adevărat bahá`í, faptele și acțiunile sale o vor dovedi pe deplin. Care sunt cerințele? Iubirea pentru omenire, sinceritatea față de toți, reflectarea unității lumii umanității, filantropia, înflăcărarea cu focul iubirii de Dumnezeu, atingerea cunoașterii lui Dumnezeu și a ceea ce duce la bunăstarea umană.” 

      Promulgarea păcii universale, pg. 107 

      Bahá`íi cred în urmarea înaltelor țeluri identificate în aceste scrieri. Eu mă străduiesc continuu să îmi cultiv virtuțile bunătății, compasiunii, sincerității, iubirii și respectului. Continui să învăț, să citesc și să muncesc pentru pacea lumii. 

      Un cântec pe cae l-am învățat când eram tânără m-a ajutat să realizez că răspunsul la întrebarea “Ce înseamnă să fii bahá`í?” poate fi rezumat într-un mod simplu și totuși nespus de frumos – Bahá`íi cred în trei unități: Dumnezeu este unul, omul este unul și toate religiile sunt una. Deci ce înseamnă această noțiune de unitate? 

      Prima unitate se referă la Credința monoteistă bahá`í că doar un Dumnezeu a creat întreaga umanitate. 

      Cea de a doua unitate implică unitatea omenirii. Bahá`íi cred în unitate în diversitate; deși suntem cu toții umani, avem talente, înfățișări și personalități diverse. Dumnezeu ne-a creat pe toți și suntem cu toții egali, totuși suntem iubiți și apreciați și pentru unicitatea noastră. 

      Unitatea finală se referă la învățătura bahá`í a unei religii în desfășurare, trimisă nouă de unicul, iubitorul nostru Creator. Bahá`íi cred că Dumnezeu și-a revelat învățăturile umanității și va continua să le reveleze prin revelația progresivă. Învățăturile Sale ne-au fost aduse de diferiți profeți de-alungul timpului – de exemplu, Adam, Noe, Krishna, Moise, Avraam, Zoroastru, Budha, Iisus, Mohamed, Báb și Bahá’u’lláh. Bahá`íi cred că toți acești profeți și mesageri ne-au adus același mesaj de bază. 

      Din refrenul acelui cântec despre unitate, am desprins un puternic mesaj. Acel mesaj ne dă soluția de bază pentru problemele globale de astăzi: 

       

      Dumnezeu e unul, omul e unul 

      Și toate religiile cad de acord 

      Când fiecare va învăța cele trei unități 

      Vom atinge unitatea lumii

      (Carte de cântece bahá`í, pg. 4) 

      O religie care dezbina oamenii, mai bine sa nu existe!..spune Abdul Baha, fiul lui Baha Ulah, cel care a revelat credinta bahai.

      Din pacte lupta pentru putere instrumentalizeaza religia! 

      Regulamentul site-ului BURSA nu admite propaganda.

      Este ultima data cind va mai permit astfel de postari. 

      Puteti argumenta idei cu privire la credinta, religie, biserica si Dumnezeu, dar nu sa faceti propaganda si prozelitism. 

      Site-ul BURSA nu este instrumentul dumneavoastra nici de propaganda religioasa, nici de reclama pentru biletele de la 144 pina la 299 de lei, la show-ul dat de escrocul Ignatenko.

      Rusine! 

      Corect!

      Bravo Make!  

      Imi cer scuze si iertare daca asta intelegeti dv din cele scrise de mine. Ne si cunaostem personal dar nu foarte bine. Sunt generoasa si imi place sa dau informatii gratuit oamenilor, cgiar sustin cursuri gratuit. Va poate confirma profesorul mei, domnul Codita. Dnasul ma cearta ca fac acest lucru, gratuit, ca voi ajunge in sapa de lem. Mai mult le tin acum pentru facebook, gratuit! La fel as face spectacole gratuit pentru toata lumea! Imi place sa fac daruri spirituale! Asta ma afce fericita!Nu fac propaganda, doresc sa impartasesc cu dv idei noi, inaltatoare pentru orice fiinta umana...Nu am am spus pretul biletului...iar numele credintei este o mandrie, nu trebuie sa o ascundem!

      Va binecuvintez pe dv si pe toti cititorii! 

      Il binecuvântez pe Papa si pe toate elitele adevarate spirituale.Ii binecuvintez si pe toti profesorii mei!Nu cred ca domnul profesor Ignatenko este escroc, asa cum nici alti profesori de ai mei nu sunt escroci! Eu imi respect si mai ales, imi iubesc profesorii! Pe mine nu m-a escrocat vreunul. Dimpotriva au fost generosi si ma ajuta sa fiu sanatoasa, mai buna si mai inteleapta!

      Cele 10 porunci comune tuturor religiilor!

      Doamna Salomeea Romanescu, ati incalcat cel putin Porunca interdictiei marturiei mincinoase: la articolul "Oraşe închinate Papei!", fara nici o legatura cu articolul, ati postat acelasi comentariu de promovare a religiei bahaiste, pe care aici l-ati postat la nr. 3.2., tot asa, fara legatura cu articolul.

      Chestia asta se numeste, evident, propaganda religioasa (raspindirea unei doctrine religioase). 

      Negarea faptului ca faceti propaganda se numeste marturie mincinoasa. 

      Infasurarea in aparenta generozitatii si a bunei intentii se numeste ipocrizie. 

      Faptul ca nu cunoasteti ideile la care faceti referire cu aer de cunoscatoare, se numeste impostura. 

      Faptul ca scrieti pe site-ul BURSA ca tineti gratuit lectii este reclama pura la pagina dumneavoastra de Facebook. 

      Va rog sa va limitati actiunile de prozelitism la organele de presa care va permit asta.  

      Va interzic sa folositi site-ul BURSA pentru asa ceva.

      In cazul ca insistati, ma voi vedea nevoit sa va interzic dreptul sa mai comentati pe site-ul BURSA. 

      Cel putin primele patru dintre cele zece Porunci nu se regasesc in unele dintre religii:

      1. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău: să nu ai alți dumnezei afară de Mine. ” 

      2. „Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.” 

      3. „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.” 

      4. „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Lucrează șase zile și-ți fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a șaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău. ” 

      Astfel de asertiuni (precum "Cele 10 porunci comune tuturor religiilor!") sunt penibile, pentru ca dezvaluie sarlatania din ceea ce ar fi trebuit sa fie buna intentie; comentatorul bate campii cu un aer de cunoscator, care da lectii gratuite, cu "generozitate", in loc sa ia bani (pentru ceea ce se dovedeste a fi impostura).  

      La 2.2. Salomeea Romanescu a mai postat o data aceasta farsa. 

      Intre noi fie spus, chiar in cadrul crestinismului, Poruncile sunt formulate diferit la ortodocsi, la catolici si/sau la protestanti (cele reproduse aici sunt ortodoxe) si pe deasupra, sunt numerotate in ordine diferita de la una la alta.

      Amin! 

      Ceea ce afirmati sunt lucruri demonice. Dvs nu tineti cont de ceea ce un Sfintii Parinti ai Bisericii Ortotodoxe, va bateti joc de credinta dats noua de Demnezeu si apoi afirmati ca noi dezbinam oameni!?!?! Cata demonizare! Veti da socoteala dupa ce veti muri epntru dreptatea lui Dumnezeu este in veac! Indiferent ce credinta fabricata urmati !

      Cititorule, ai mintea tulburata. Nu-i frumos sa-i spui lui Dumnezeu, "Demnezeu". Aduna-te!

    Cred ca Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa trebuie sa se uneasca intr-un viitor cat mai apropiat.

    Crestinatatea este in pericol si mai mult ca oricand este nevoie de unitate.Altfel, vom pierde cu totii. 

    1. ,,În istoria neamului omenesc există trei mari căderi: a lui Adam, a lui Iuda și a papei.” (Sfântul Iustin Popovici)

      Toate formele de umanism europene, de la cel mai primitiv pana la cel mai sofisticat, de la cel fetisist la cel papal, se intemeiaza pe credinta in om, aflat el insusi intr-un context spiritual dat, intr-o situatie empirica materiala, precum si intr-un context istoric anumit. Intreaga esenta a oricarui tip de umanism este omul (homo), iar incapsulat in ontologia oricarui tip de umanism nu se afla altceva decat umanismul (homo hominis). Omul reprezinta cea mai inalta valoare, suprema valoare. Omul este criteriul principal, ultimul criteriu. “Omul este masura tuturor lucrurilor“. Acesta este in esenta, in miezul sau, orice tip de umanism. Prin urmare, toate formele de umanism sunt, la o analiza finala, idolatre sau politeiste la origine. Perioadele prerenascentista, renascentista si postrenascentista – de sorginte protestanta, filosofica, religioasa, sociala, stiintifica, culturala sau politica – toate tipurile de umanism european, se straduie constient sau inconstient, ele lupta neincetat pentru a ajunge la un singur rezultat: sa inlocuiasca credinta in Dumnezeu-omul Hristos cu o credinta in om, sa inlocuiasca Evanghelia lui Hristos cu una omeneasca, sa inlocuiasca filosofia Dumnezeu-omului Hristos cu una omeneasca, sa inlocuiasca cultura hristocentrica cu una omeneasca. Pe scurt, ele cauta sa inlocuiasca viata cea dupa Hristos si intru Hristos cu una facuta dupa tipare omenesti. 

      Toate acestea s-au dezvoltat timp de mai multe secole pana cand, in secolul al XIX-lea, in anul 1870, la primul Conciliu al Vaticanului, toate aceste eforturi au ajuns la apogeul lor prin elaborarea dogmei cu privire la infailibilitatea papei. Aceasta dogma a devenit ulterior dogma centrala a papalitatii. In vremurile noastre, in timpul celui de-al doilea Conciliu al Vaticanului, aceasta doctrina a fost discutata atat de insistent si cu atata dibacie incat notiunea inviolabilitatii si neschimbabilitatii ei a fost cu tarie consolidata. Aceasta doctrina are o semnificatie covarsitoare pentru soarta civilizatiei europene si pentru vremurile apocaliptice in care aceasta a aparut. Prin aceasta dogma, toate tipurile de umanism european si-au construit idealurile si idolul lor propriu: omul s-a autodeclarat suprema si ultima dumnezeire. 

      Panteonul umanist european si-a stabilit propriul sau Zeus. Sinceritatea este limbajul adevarului, dogma cu privire la infailibilitatea papei secolului al XX-lea nu este altceva decat renasterea idolatriei si politeismului, renasterea criteriilor si a judecatilor de valoare idolatre. Trebuie spus si acest lucru: dogma cu privire la infailibitatea papei a fost introdusa intre dogmele umanismului idolatru care, in prima instanta, a fost umanism elenic. Valoarea oricarui lucru a fost introdusa ca dogma. Toate trasaturile culturii si civilizatiei elenice, valorile lor, filosofiile, mestesugurile, politicile, stiinta lor, au fost toate introduse ca dogme. 

      “Masura tuturor lucrurilor este omul“. Si ce inseamna acest lucru? Este o definitie a dogmei idolatriei. In felul acesta a sosit momentul cand incantarea si suficienta de sine a europeanului a devenit dogma, un obiectiv dupa care tipurile de umanism european au tanjit cu nostalgie, timp de secole. Dogma referitoare la infalibilitatea papei reprezinta afirmatia nietzscheiana – Ja-Sagung – extinsa la intreaga sa conceptie a umanismului european. “Ja-Sagung” face parte din cultura si civilizatia europeana, amandoua fiind cu adevarat idolatre si politeiste in obiectivele si metodele lor. Evanghelia si porunca Dumnezeu-omului Hristos este: “Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate acestea se vor adauga voua” (Mt. 6, 33). 

      Si cu Biserica Protestanta nu crezi ca trebuie sa se uneasca?

    In istoria neamului omenesc au existat trei caderi principale: cea a lui Adam, cea a lui Iuda si cea a papei. Principala caracteristica a caderii in pacat este mereu aceeasi: a dori sa fii bun de dragul propriei tale persoane, a dori sa fii desavarsit pentru tine insuti si a vrea sa fi Dumnezeu tot de dragul tau. In acest mod, in chip inconstient, omul se aseamana diavolului, fiindca si diavolul a dorit sa devina Dumnezeu de dragul lui, a dorit sa se aseze in locul lui Dumnezeu. Iar prin aceasta inaltare de sine, el s-a facut de indata diavol, cu totul despartit de Dumnezeu si pururea in contradictie cu El. Prin urmare, esenta pacatului, a oricarui pacat, consta in aceasta aroganta marire de sine. Aceasta este esenta insasi a diavolului, a lui satana. Nu este nimic altceva decat a dori sa te pastrezi doar inlauntrul propriei tale fiinte, a nu te dori in adancul fiintei tale decat pe tine insuti.

    Tot diavolul se afla aici: in dorinta de a-L alunga pe Dumnezeu, in dorinta de a exista doar pentru tine insuti si in tine insuti, de a fi pururea in contradictie cu Dumnezeu si tot ceea ce Ii apartine Lui. Si ce este oare aceasta? Este egoismul si iubirea de sine imbratisata intru toti vecii, cu alte cuvinte, iadul. Fiindca iata ce este in esenta sa umanistul – intru totul inchis inlauntrul sau, traind prin sine, pentru sine, pururea in contradictie cu Dumnezeu. Aici rezida orice tip de umanism. 

    Culmea unui astfel de umanism de orientare satanica este dorinta de a deveni bun de dragul raului, de a deveni Dumnezeu de dragul diavolului. Acest lucru isi are originea in promisiunea diavolului facuta protoparintilor nostri in rai – si anume aceea ca prin ajutorul sau “Ei vor deveni dumnezei“ (Gen. 3, 5). Omul a fost creat cu potential teandric de catre Dumnezeu Care iubeste omenirea, asa incat el sa se poata indrepta in mod voit, cu ajutorul lui Dumnezeu, spre a deveni asemenea Dumnezeu-omului Hristos, intemeindu-se pe caracterul dumnezeiesc al originii sale. Omul, insa, cu voia sa libera, a cautat nepacatuirea prin pacat, L-a cautat pe Dumnezeu prin diavolul. Si desigur ca mergand pe acest drum ar fi devenit totuna cu diavolul daca nu ar fi intervenit Dumnezeu cu nemasurata Sa iubire de oameni si marea Sa milostivire. 

    Facandu-Se om, cu alte cuvinte Dumnezeu-om, El l-a indreptat din nou pe om catre Sine. El l-a adus in Biserica Sa, care este trupul Sau, ii daruieste rasplata unirii cu Sine prin Sfintele Taine si fericitele virtuti. Si in acest fel i-a daruit omului taria de a ajunge “la starea barbatului desavarsit, la masura varstei plinatatii lui Hristos” (Efes. 4, 51), de a implini, cu alte cuvinte, destinul sau divin, de a deveni in chip voit dumnezeu-om prin har. 

    Caderea papei este rezultatul dorintei de a-L inlocui pe Dumnezeu-omul Hristos prin om”. 

    1. Daca manipulezi Biblia, poti demonstra orice inchipuire din capul tau.

      Citatul exact din Facerea, la care te referi ("Gen.3, 5") este urmatorul: 

      "[4.Atunci şarpele a zis către femeie: "Nu, nu veţi muri!] 

      5.Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul". 

      Nu este o promisiune, nu se refera la vreun ajutor si nu se refera la "ei" (persoana a treia), ci la "voi", (persoana a doua).

      De ce minti? 

      Citatul de mai sus este de la Sfantul Iustin Popovici. Daca un posedat ca tine a ajuns sa combata Sfintii Parinti ai Bisericii inseamna intr-adevar ca vine apocalipsa. Evident ca acolo sarpele promite celor ca daca il asculta pe el vor deveni Dumnezei. Citeste in Biblia din limba greaca. E usor pt tine, un satanist, sa spui ca Sfintii Parinti sunt mincinosi...

      Gicule, de cand ai devenit tu Sfant Parinte al Bisericii, pacatosule care minti ?!

      Intai ai dat drept sursa a citatului Facerea 3, 5. 

      Acum, dupa ce am aratat ca minti, te contrazici si spui ca citatul este din Sfantul Iustin Popovici. 

      Dupa ce te-am prins cu ocaua mica, ma spurci. 

      Cere iertare, Gicule!

      Cel mai probabil esti un papistas idolatru care hulesti Cedinta Ortodoxa. Sau un protestant care interpreteaza Biblia dupa ce a baut un bidon de bere de 2L. Cum ai putea tu , un hulitor de Dumnezeu sa prinzi cu ocaua mica pe Sfintii Parinti ai Bisericii? Tot ce poti face este este sa arunci cu noroi, cu jigniri , fara sa ai niciun argument patristic sau dogmatic. Daca ai argumente solide pune-le pe masa daca nu lasa-ne si intoarce-te la mici si bere...

      Pe tine te-am prins cu ocaua mica, nu, Doamne apara-ma!, pe Sfinții Parinti.

      Tu nu ești vreunul dintre Sfinții Parinti, hulitorule, ci doar faci pe prostul, ca să te prefaci ca chipurile n-ai intelege.

      Daca eu te vad, îți închipui ca Dumnezeu nu te vede?! 

    Sursa: Sfantul Iustin Popovici, Credinta ortodoxa si viata in Hristos, Editura Bunavestire, Galati, 2003,

    1. Atunci sa taca gura ta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb