CĂLIN RANGU, ASF: "Ideea unei companii de asigurări de stat este fezabilă şi în favoarea consumatorilor"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2016

"Ideea unei companii de asigurări de stat este fezabilă şi în favoarea consumatorilor"

Un asigurator de stat ar fi o opţiune fezabilă şi în susţinerea nevoilor consumatorilor de a avea de unde a alege, este de părere Călin Rangu, Director Direcţia protecţia consumatorilor din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis că nu a primit nicio cerere de autorizare pentru asigurări auto RCA din partea societăţii EximAsig, deţinută de banca cu capital de stat Eximbank, după ce patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului şi Parlamentului iniţierea imediată a procedurilor prin care compania EximAsig România să fie autorizată să emită poliţe RCA.

Reprezentanţii patronatelor din transporturile rutiere au declarat într-un comunicat, că este necesară "reechilibrarea pieţei de asigurări RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, având în vedere situaţia gravă generată de modul defectuos de gestionare de către ASF a condiţiilor de emitere a poliţelor RCA, precum şi de falimentarea celor două societăţi de asigurare cu capital românesc, Astra Asigurări şi Carpatica ASIG".

Călin Rangu consideră că un asigurator de stat ar fi o opţiune fezabilă, doarece pot fi segmente de business în care alţii nu au un interes dar au o parte semnificativă de business, inclusiv pentru susţinerea unor segmente în care nu ar există oferta.

Domnia sa ne-a declarat: "Trebuie doar respectate cerinţele de solvabilitate, principiile de management a riscurilor, a celor de guvernanţă şi legislaţia naţională şi europeană sectorială şi generală, deci o abordare corectă. Aspectul e valabil la orice societate, astfel se vor elimina potenţiale practici neloiale sau incorecte în tratarea consumatorilor.

Impactul ar fi de a avea mai multe oferte pe piaţă deci ar trebui să fie în susţinerea nevoilor consumatorilor de a avea de unde a alege".

În opinia domnului Rangu, orice asigurător cu capital de stat ar trebuie să fie ca oricare altă societate de asigurări, indiferent de structura capitalulului, de stat sau privat: "Directiva Solvency II şi legislaţia naţională nu face diferenţiere în supraveghere sau constituirea acestor asigurători. Acţionariatul respectă aceleaşi legi, în cazul Eximbank acţionariatul este reprezentat de Ministerul Finanţelor, similar cu CEC Bank, de exemplu.

Acţionarul (Ministerul Finanţelor, în exemplul de mai sus) stabileşte elementele referitoare la capitalizare, strategia de business, profilul de risc şi poate solicita autorizarea de a practica anumite clase de asigurare. Capitalul iniţial este al statului, dar apoi trebuie să se respecte principiile de guvernanţă corporatistă specifice pieţei financiare reglementate etc. Activitatea se desfăşoară şi se măsoară cu regulile unei pieţe libere, aplicând aceeaşi legislaţie.

Cu cât numărul de societăţi de asigurare din piaţă care ofertează RCA creşte, competiţia se îmbunătăţeşte, se elimină posibilitatea oligopolului precizat de Consiliul Concurenţei. Concurenţa nu ar trebui să fie afectată, dimpotrivă, doarece avem o legislaţie clară referitoare la concurenţă".

Asigurările RCA au o pondere de 66% din asigurările auto încheiate în România, ceea ce arată profitabilitatea acestui produs de asigurare, deşi acest fapt nu este recunoscut de asigurători, apreciază reprezentanţii patronatelor din transporturi.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Statul este un prost administrator !

    1. O noutate ar fi fost sa spui ca statul poate fi si bun administrator. Ceea ce este adevarat.

    Incredibil...o alta firma de stat, mai angajam niste incompetenti sa gestioneze riscurile altor incompetenti. Daca transpunem matematic - x - = + ne dovedeste ca poate fi un real succes. Dar prietenii, rudele, etc nu trebuie si ele angajate intr-un loc caldut cu salarii mari, etc. Vai de tara asta...

    Of course, o firma de stat care sa aspire toate riscurile proaste din piata, care nu ar putea fi subscrise de un asigurator privat, care binenteles ca vrea sa faca profit. Dar cum orice este de stat e o gaura neagra, este o idee excelenta. Dar ar trebui si un reasigurator de stat infiintat, care sa reasigure acest asigurator de stat. Si asa mai facem o alta structura in plus, eficienta maxima. Dar in final de ce sa imbunatatim riscurile cand le putem parca frumos intr-un loc populist.

    Si bani de unde ? de la buget ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb