Calitatea alimentelor distribuite în lanţurile de magazine, analizată de SRI

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 13 martie 2017

Calitatea alimentelor distribuite în lanţurile de magazine, analizată de SRI

Serviciul Român de Informaţii a analizat, prin prisma competenţelor care îi revin, calitatea alimentelor distribuite în lanţurile de magazine, care ar putea periclita securitatea cetăţenilor. La solicitarea ziarului BURSA despre acest subiect, SRI ne-a comunicat: "Aspectele semnalate au fost analizate prin prisma competenţelor care revin Serviciului Român de Informaţii, a cărui activitate este circumscrisă în mod imperativ şi limitativ dispoziţiilor legale în vigoare: Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a Româ-niei şi Legea nr.14/1992, privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii. Conform art.2 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, instituţia organizează activităţi pentru culegerea, verificarea şi valorificarea informaţiilor necesare cunoaşterii, prevenirii şi contracarării oricăror acţiuni care constituie, potrivit legii, ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României.

Prin securitate naţională se înţelege starea de legalitate, de echilibru şi de stabilitate socială, economică şi politică necesară existenţei şi dezvoltării statului naţional român, ca stat suveran, unitar, independent şi indivizibil, menţinerii ordinii de drept, precum şi climatului de exercitare neîngrădită a drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, potrivit principiilor şi normelor democratice statornicite prin Constituţie. În conformitate cu reglementările menţionate, Serviciul Român de Informaţii întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea stării de securitate naţională şi promovarea intereselor statului român, iar eventualele aspecte de interes rezultate sunt valorificate prin informarea beneficiarilor legali, astfel cum sunt stabiliţi prin art.11 din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României".

Paul Anghel, directorul general al ANPC, ne-a declarat, recent, că ANPC intenţionează să se autosesizeze şi să facă verificări privind calitatea alimentelor distribuite în lanţurile de magazine. Domnia sa ne-a spus că atunci când ANPC va primi de la Comisia Europeană informaţii exacte, în urma interpelărilor care au loc acum, despre ce segmente, companii şi produse este vorba, instituţia de protecţie a consumatorilor va efectua şi atunci verificări. "Cert este că în România standardele sunt opţionale", a subliniat domnul Anghel, menţionând că ANPC primeşte reclamaţii şi sesizări de la consumatori pe toate tipurile de produse importate.

Anul trecut, ministrul Agriculturii de la acea vreme declara că produsele din alte ţări vândute în magazinele româneşti ajung la raft deja expirate, dar se vând fără probleme, pentru că autorităţile statului nu le verifică atunci când intră în ţara noastră. "România este o ţară de mâna a zecea", mai afirma fostul ministru, menţionând că, de multe ori, ţara noastră este considerată coşul de gunoi al Europei.

Bulgaria a anunţat, săptămâna trecută, că se alătură iniţiativei Cehiei, Slovaciei şi Ungariei de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală.

Parlamentul European şi Consiliul au adoptat, în 2005, Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piaţa internă faţă de consumatori. Tot mai multe state europene se plâng că producătorii de produse alimentare, cosmetice şi articole vestimentare încalcă această directivă. Situaţia a fost semnalată anul trecut şi de europarlamentarii Daciana Sârbu şi Pavel Poc (Cehia). Printre altele, cei doi europarlamentari au declarat, citând studii comparative, că există standarde duble în calitatea alimentelor din UE, care par să corespundă unei divizări Est-Vest.

Dublul standard în fabricarea aceloraşi produse, pentru pieţe diferite, este inacceptabil, este de părere eurodeputatul Daciana Sârbu, care preciza, anul trecut că nu este normal ca un produs cumpărat în România sau Cehia să aibă o calitate mai slabă decât produsul vândut cu aceeaşi etichetă de o companie multinaţională într-un stat din vestul Europei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Până aici le-a fost supermarketurilor.

    Dacă le intră specialiștii SRI-ului în brânzeturi, s-au ars. 

    1. :)))))))))))))))

      catzavencu cu iepoleti 

    Otravirea sistematica a populatiei a ajuns intr un punct apocaliptic. Populatia este saraca. Lanturile nu si asuma nimic dpdv al calitatii dar fac opresiune dementa pe furnizori inceea ce priveste pretul. Regula e: nu ne intereseaza calitatea ne inter pretul.

    1. e vina superm. ca e populatia saraca?

    se stia de multi ani ca circa 80% din produsele comarcializate ca: bere , vin, sucuri, dulciuri,fructe, produse panificatie,etc nu se mai pot numi "alimente"

    controale anuntate cu 2 saptamani inainte,pentru supermarketuri:))))

    Prin ani '50 si eram furati de rusi dupa '89 suntem furati de vestici in stransa legatura cu corupti nostri.Halal democratie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb