Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2005, privind desemnarea Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) să refacă şi să reabiliteze casele din zonele calamitate, a fost adoptată ieri, în plenul Camerei Deputaţilor. În acest sens, a fost aprobat Planul de acţiuni privind reconstrucţia locuinţelor. Conform acestuia, în ziua de 17 iunie a început predarea amplasamentelor către antreprenorii generali, în prima etapă fiind contractate 137 de locuinţe în judeţul Timiş şi 20 în Caraş - Severin. Pentru asigurarea operativităţii în zonele afectate de calamitate, au fost încheiate protocoale între Minis-terul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), ANL şi autorităţile publice locale, prin care au fost stabilite sarcinile ce revin fie-cărei instituţii.
MTCT precizează că, pentru realizarea locuinţelor din zonele calamitate, au fost selectate 8 proiecte tehnice, dintre care 3 proiecte vizează structura din zidărie portantă, 3 proiecte tehnice care utilizează structura metalică, două proiecte fiind destinate construcţiilor cu structura din lemn
Un număr de 16 ofertanţi pentru construirea de locuinţe cu structură din zidărie şi lemn s-au încadrat în valoarea de investiţie aprobată de Consiliul tehnico - Economic al MTECT. Pentru soluţia constructivă cu structură metalică nu a fost desemnat nici un cîştigător, urmînd să se reanalizeze documentaţia împreună cu proiectanţii şi să se reia procedura de negociere cu ofertanţii. Avînd în vedere numărul mare de locuinţe ce trebuie reconstruite din fonduri asigurate de la bugetul de stat, precum şi termenul foarte scurt de punere în funcţiune a acestora, criteriul determinant în alegerea soluţiei constructive a fost preţul pe metru pătrat, acesta fiind negociat cu antreprenorii generali. Pentru evaluarea situaţiei din teren, au fost constituite 5 comisii mixte, care includ specialişti din cadrul ANL, autorităţi publice locale, reprezentanţi ai Inspecţiilor în Construcţii ale judeţului Timiş şi Caraş-Severin, experţi tehnici atestaţi.
MTCT precizează, printr-un comunicat, că "schimbarea tipului de proiect sau a procedurii de achiziţie publică ar face imposibilă recepţia locuinţelor în perioada stabilită prin contractele de antrepriză generală, prelungind pe o durată nedeterminată perioada de reconstrucţie, şi implicit termenul la care locuitorii zonelor afectate vor putea să se întoarcă în casele lor".