CAMERA DEPUTAŢILOR A APROBAT: Terenurile de la Romexpo, transferate gratuit din proprietatea statului în proprietatea CCIR

George Marinescu
Miscellanea / 2 septembrie 2020

Terenurile de la Romexpo, transferate gratuit din proprietatea statului în proprietatea CCIR

Camera de Comerţ şi Industrie a României va deveni proprietara tuturor terenurilor publice pe care deţine construcţii, conform unui proiect de lege aprobat, astăzi, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Timp de 49 de ani, CCIR nu va avea voie să schimbe destinaţia terenurilor primite, dar, în afara activităţilor proprii desfăşurate în respectivele locaţii, poate să realizeze proiecte de dezvoltare urbană durabilă, menite să susţină mediul de afaceri, inclusiv prin constituirea de societăţi sau orice altă formă de asociere economică.

Proiectul de lege a trecut cu 178 de voturi pentru, 45 voturi împotrivă, 13 abţineri şi 2 deputaţi care nu şi-au exprimat votul.

Au votat împotrivă deputaţii USR şi UDMR care au susţinut că actul normativ este unul cu dedicaţie, prin care CCIR va intra gratuit în proprietatea terenului din zona Romexpo, în suprafaţă totală de 46 de hectare, deşi pavilioanele ce aparţin Camerei se întind pe maximum 4 hectare. Reprezentanţii celor două formaţiuni politice au anunţat că vor ataca actul normativ la Curtea Constituţională a României, pentru că încalcă dreptul de proprietate al statului şi modul în care autorităţile publice pot înstrăina imobilele din domeniul public.

Deputatul Cătălin Drulă, liderul grupului USR a spus: "Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament este un tun imobiliar traspartinic dat de PMP, PSD şi PNL. Este vorba despre un teren în suprafaţă de 46 hectare, în valoare de 400 milioane euro care este transmis gratuit din proprietatea statului în proprietate privată, fără niciun fel de licitaţie publică. Este vorba despre devalizarea statului român".

În replică, Florin Roman, liderul grupului deputaţilor PNL a susţinut că terenul este transmis gratis către CCIR, deoarece pavilioanele de la Romexpo sunt proprietatea Camerei de Comerţ.

"Aceeaşi situaţie este şi la Academia Română. Dacă consideraţi că e tun imobiliar, la fel este şi în cazul Academiei. Ca liberal voi susţine investiţiile private care generează locuri de muncă, care înseamnă impozit pe venituri şi dezvoltare locală", a precizat Florin Roman.

Deputatul Cătălin Drulă a arătat însă că situaţia nu este aşa cum o prezintă liderul liberal. Şeful grupului deputaţilor USR a spus: "Nu este vorba, decât în mică parte, despre terenuri care se află sub clădiri. Clădirile respective ocupă 3 sau maximum 4 hectare din cele 46 de hectare, proprietate publică a statului roman. Ele valorează cât costul unei autostrăzi care este dat gratis. Vom contesta la CCR legea, pentru a proteja proprietatea statului român".

De aceeaşi părere au fost şi reprezentanţii UDMR. Deputatul Marton Arpad a spus: "Proiectul de lege a fost dezbătut de comisie pe internet azi dimineaţă. Pe fond, atât timp cât autoritatea competentă şi justiţia refuză să retrocedeze proprietaţi are au aparţinut cultelor religioase, cât timp există mii de astfel de decizii de renaţionalizare, să dăm pe bandă rulantă prin lege unor persoane sau asociaţii private bunuri pe care le au în folosinţă din proprietatea privată a statului este inacceptabil. Vom contesta la CCR această lege".

Vicepreşedintele USR, deputatul Cristina Prună a precizat că terenurile respective trebuie scoase la licitaţie, pe un preţ corect, care să fie rezultatul dintre cererea şi oferta de pe piaţă.

Conform informaţiilor postate de site-ul g4media.ro, în zona Romexpo, CCIR şi Grupul Iulius vor să contruiască un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinaţii diverse: birouri, locuinţe, hoteluri, spaţii comerciale şi muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite şi un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic). Sursa citată arată că proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obţinerea Planului Urbanistic Zonal. Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ.

Mediul de afaceri a reacţionat faţă de proiectul de lege. Reprezentanţii asociaţiilor patronale au votat pentru avizarea nefavorabilă a proiectul în cadrul Consiliului Economic şi Social, iar Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) a solicitat public respingerea propunerii legislative, arătând că proiectul "a fost făcut în avantajul exclusiv al CCIR, o asociaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au cladiri pe 3-4 hectare si vor sa primeasca gratis 46 ha ! De ce nu isi cedeaza ei ,in aceleasi conditii , proprietatea lor ? PUTEEE ...!

    pai si cum facem bai jdrula? ne asociem la guvernare cu aia care dau tunuri? sustinem un guvern de "artileristi"?......noua generatie de politicieni, ipocriti pana in maduva p----i!! ma rog, ei nu au prea multa vina, doar sunt papusati! hai sictir!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb